Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Sistemul judiciar

Activitate parchete – 9-13 aprilie 2018

13 aprilie 2018 | Anamaria Magdalena SĂRSAN
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

I. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți. Percheziții,reținere, arestare preventivă, control judiciar.

La datele de 9 și 10 aprilie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală, au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor T. I., B. C., Ș. R. I., M. C., Ș. V., M. I. D., G. Ș., Ș. I. D. şi G. P., pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranți.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna martie 2017 până la sfârșitul lunii iunie 2017, cetăţeanul pakistanez A. K. S. și inculpatul T. I., în calitate de lideri, au iniţiat şi constituit pe teritoriul României, împreună cu suspectul B. L. V., în calitate de membru executant, un grup infracţional organizat sprijinit pe teritoriul României de cel puțin 15 alte persoane (cetățeni români).

Din cercetări a rezultat că membrii grupului au acționat coordonat pentru transportul migranților pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru-România-Ungaria-Austria-Germania/Italia/Slovenia.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că cel puțin în perioada februarie-aprilie 2017, grupul infracțional organizat a îndrumat, transportat, transferat şi adăpostit mai multe persoane cetățeni străini, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi în scopul de a obține foloase patrimoniale. Astfel, în perioada 19-21 aprilie 2017, membrii grupului infracţional organizat au transportat, transferat şi adăpostit pe raza judeţelor Timiş şi Arad, un număr de cel puţin 111 persoane, cetăţeni străini (în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil), în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României şi în scopul de a obține foloase patrimoniale. În data de 21 aprilie 2017, la punctul de frontieră Nădlac II, s-a prezentat conducătorul auto al unui ansamblu auto format din cap tractor şi remorcă care a prezentat documente de transport în vederea trecerii frontierei de stat a României pe ruta Ungaria – Austria. Cu ocazia controlului efectuat în interiorul tir-ului de către poliţia de frontieră, s-a identificat că marfa indicată în documentele de transport era inexistentă, însă în interiorul tir-ului se aflau un număr de 111 cetăţeni străini, adulţi şi minori (diverse naţionalităţi printre care irakieni, sirieni, afgani, indeni şi pakistanezi – în marea lor majoritate, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil).

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Probatoriul administrat în cauză a evidenţiat că grupul infracţional organizat iniţiat şi constituit în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi este sprijinit de către lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi care în baza unei înţelegeri anterioare cu liderii grupului infracţional organizat permit trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria a autovehiculelor/tir-urilor (în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen). A mai rezulat că lucrători de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac au acceptat din partea liderilor grupului infracţional organizat promisiunea primirii unor sume de bani/primirea unor sume de bani, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu.În cauză există suspiciuni cu privire la faptul că liderii grupului infracţional organizat au promis şi dat sume de bani lucrătorilor de poliţie din cadrul cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, în scopul de a nu fi controlate mijloacele de transport (controlate de către liderii grupului infracţional organizat şi în interiorul cărora se află persoane – cetăţeni străini – care doresc să ajungă ilegal în spaţiul Schengen) ce se prezintă în punctul de frontieră astfel încât să fie permisă trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României către Ungaria.

În realizarea scopului grupului infracțional organizat astfel constituit și organizat pe teritoriul României, au fost comise 14 infracțiuni de trafic de migranți și respectiv 6 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de trafic de migranți de către membrii grupului infracțional organizat, precum și de către membrii care au sprijinit acest grup infracțional organizat, sub forme diferite de participație penală, prin modalități alternative de îndrumare, călăuzire, transportare, transferare a migranților, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României și în vederea obținerii direct sau indirect de foloase patrimoniale.

Astfel, la data de 16/17 martie 2017 a fost depistat pe teritoriul Austriei un grup de migranți, la data de 21 aprilie 2017 a fost depistat în punctul de frontieră Nădlac II un tir ce transporta 111 migranți ce intenționau a ajunge în Austria, în data de 2/3.05.2017 a fost depistat în apropierea punctului de trece româno-ungar un grup de 17 migranți, în data de 10/11 mai 2017 a fost trecut fraudulos frontiera româno-ungară un grup de cel puțin 10 migranți, din care au fost depistați un număr de 5 migranți, în data de 25/26 mai 2017 a fost trecut fraudulos un grup de 8 migranți, în data de 30/31 mai 2017 a fost trecut fraudulos un grup format din cel puțin 10 migranți ce au fost transportați fraudulos până în Austria.

La data de 9 aprilie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat 18 percheziții domiciliare în județele Maramureș, Arad, Timiș și Bihor.

Pe teritoriul Austriei au fost efectuate cinci percheziții domiciliare, cetăţeanul pakistanez A. K. S. fiind reținut și ulterior arestat.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Faţă de inculpatul B. I. D., procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din Romania, Austria şi Slovenia.

Activitățile au fost coordonate în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust. Activităţile investigative au beneficiat de sprijinul EUROPOL. Activitățile s-au desfășurat cu sprjinul Direcției Operațiuni Speciale, precum și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și al Direcției Generale Anticorupție.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

2. DIICOT-Pitești. Constituirea unui grup infracțional organizat, infracțiuni economico-financiare, spălare de bani. Percheziții, mandat european de arestare.

Joi, 12 aprilie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Piteşti, județul Argeş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni economico-finanaciare şi spalarea banilor, din care fac parte mai multe persoane fizice si juridice.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2002, pe teritoriul Italiei și al României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracțiuni economico finanaciare şi spălarea banilor.

În fapt, aşa cum rezultă din mijloacele de probă administrate în cadrul acestei proceduri penale, se reţine că gruparea era coordonată de către suspectul I. N., cetăţean italian, care controla direct sau prin persoane interpuse mai multe societăţi, care erau parte integrantă din grupul infracţional organizat, cu roluri bine definite.

Activitatea infracţională a suspectului I.N. a început pe teritoriul statului italian în urmă cu mai multi ani, respectiv din anul 2002, prin înfiinţarea unor societati comerciale cu obiecte de activitate diverse (în principal în domeniul tehnologiei comunicaţiilor).

Ulterior, începând din anul 2004, unul dintre membri clanului de tip mafiot Zagaria, care a acţionat pe teritoriul României, respectiv suspectul I. N., direct şi prin intermediul membrilor săi de familie şi-a transferat în mod disimulat veniturile obţinute din activităţile infracţionale în România, ocazie cu care a înfiinţat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale pe raza municipiului Piteşti, având ca obiect principal de activitate construcţia clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Activităţile comerciale desfaşurate de către cele patru societăţi înfiinţate pe teritoriul României, în judeţul Argeş, s-au derulat sub o aparentă legalitate, iar profiturile obţinute în domeniul imobiliar au fost transferate de asemenea în mod disimulat către membrii familiei sale din Italia, aceştia din urmă având rolul de persoane interpuse în circuitul infracţional, adevăratul scop fiind de fapt finanţarea clanului de tip mafiot Zagaria, care acţionează pe teritoriul Italiei.

Prin intermediul acestui mod de operare, suspectul I. N. a controlat, manipulat si transferat fluxuri financiare importante din România în Italia.

De asemenea, din materialul probatoriu a rezultat în mod clar probe care confirmă apartenenţa suspectului I.N. la clanul de tip mafiot Zagaria, fiind un membru important al acestui clan pe teritoriul României.

Totodată, din conţinutul procedurii penale reiese ca suspectul I. N. a finanţat printre altele si sprijinit în mod concret deţinutii clanului DEI CASALESI, o fracţiune a clanului de tip mafiot Zagaria.

În cauză se efectuează activităţi complexe în vederea identificării şi strângerii de probe pentru savârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi grup infracţional organizat, respectiv asociere criminală de tip mafiot, aceasta din urmă raportată la legislaţia autorităţilor din Italia.

Faţă de suspect a fost emis mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Italia.

Acţiunea s-a desfăşurat în baza ordinului european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Italia (Parchetul Republicii din Napoli – Direcția Generală Antimafia).

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul reprezentanților autorităților judiciare italiene și al polițiștilor de investigații criminale și de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

La activități au participat și jandarmi.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www. diicot.ro

3. DIICOT-Arad. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Reținere, percheziții.

La data de 12 aprilie 2018, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului H. G. M., pentru săvârșirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc  şi mare risc în formă continuată.

La data de 12 aprilie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza municipiului Arad și a localității Lipova, la locuințele inculpatului H. G. M.,  în vârstă de 31 de ani, ocazie cu care au fost indisponibilizate 13,447 kg. de cannabis, 279 de timbre DOB, 11 timbre LSD, 46,08 grame de ciuperci halucinogene, 1,74 grame de Ketamina, 26,70 de grame de substanță albă pulverulentă, un cântar și un chit pentru cultivarea ciupercilor halucinogene.

Inculpatul a fost prezentat Tribunalului Arad cu propunere de  arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

4. DIICOT Brașov. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane. Reținere, arestare preventivă.

La datele de 11 și 12 aprilie 2018 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor P. A., B. R., S. I. M., P. C. A. M. şi R. D., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi complicitate la trafic de persoane.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2017 inculpatele P. A., B. R. și suspectul C. C. au constituit un grup infracțional organizat la care ulterior au aderat inculpaţii S. I. M. P. C. A. M.,R. D. precum şi alţi suspecţi, care a avut ca scop săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și trafic de persoane. S-a reţinut că inculpata P. A., direct sau prin intermediari, a racolat tinere pe care, ulterior, inculpata B. R. și suspectul C. C. le transportau în Germania, în zona orașului Dortmund, unde în cadrul cluburilor din zonă, acestea practicau prostituția sub directa coordonare și supraveghere a membrilor grupului infracţional.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că o parte dintre persoanele de sex feminin care practicau prostituția în beneficiul grupului au fost recrutate și exploatate prin inducere în eroare, făptuitorii profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora.

Astfel, membrii grupului încercau să le inducă tinerelor recrutate sentimentul că fac parte dintr-o familie și că ceea ce câștigă din practicarea prostituției se cuvine „familiei”, suspectul C. C. fiind „tatăl”, iar inculpata B. R. „mama”.

De asemenea, inculpaţii S. I. M. și P. C. A. M., sub coordonarea inculpatei P. A., au recrutat mai multe tinere prin metoda „lover boy”, inculpaţii locuind împreună cu acestea pe teritoriul Germaniei, în apartamentul închiriat de către inculpata B. R.

Astfel, inculpaţii S. I. M. și P. C. A. M. primeau un procent de 50% din sumele obţinute de către tinere din practicarea prostituţiei, iar restul de 50% revenea inculpatei B. R. și suspectului C. C.

Cu ocazia celor două percheziții efectuate pe raza municipiului Bucureşti au fost indisponibilizați aproximativ 44.900 de euro, 300 g. de aur, două autoturisme și mai multe înscrisuri.

La data de 12 apilie 2018 Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Brașov, București, Craiova și Târgu Mureș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții şi inculpații beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

***

II. Alte parchete

1. PT Ialomița. Dare de mită. Punerea în mișcare a acțiunii penale, arestare preventivă.

Magdalena Sărsan

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership