Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

MJ. Selecție ref. numire procuror șef DIICOT, 2018. UPDATE: Candidații. Tudorel Toader: Trimit propunerea către CSM. Oliver-Felix Bănilă, propus. Proiectul. CSM, aviz favorabil. Tudorel Toader: Am trimis Președintelui României propunerea de numire. Decretul de numire. Instalarea în funcție


24 iulie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

24 iulie 2018: La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a avut loc, în prezența procurorilor din cadrul instituției, ceremonia de instalare în funcția de procuror șef a lui Oliver Felix Bănilă.

La eveniment a participat Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a subliniat importanța promovării unui act de urmărire penală de calitate, precum și necesitatea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, aspecte de natură să contribuie la consolidarea încrederii cetățenilor în justiție.

La rândul său, procurorul șef al DIICOT, Oliver Felix Bănilă, a subliniat faptul că instituţia este o structură de elită a Ministerului Public, obiectivul său prioritar constând într-o evaluare a întregii activităţi a DIICOT şi stabilirea direcţiilor de acţiune.

Totodată, procurorul şef al DIICOT a declarat faptul că obiectivele stabilite în proiectul de management vor fi puse în aplicare, iar activitatea sa se va desfăşura într-un mod deschis şi transparent, cu echilibru şi respect instituţional.

:: Sursa : www.diicot.ro

***

23 iulie 2018: Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul pentru numirea lui  Oliver-Felix Bănilă în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pentru o perioadă de 3 ani, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

***

12 iunie 2018: Luni, 11 iunie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a transmis următoarele, prin intermediul paginii de Facebook: „Astăzi am transmis Președintelui României propunerea de numire a d-lui Oliver-Felix Bănilă în funcția de procuror șef al DIICOT!”

***

5 iunie 2018: Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justiției de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a lui Oliver-Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, potrivit unui comunicat.

***

17 mai 2018: Miercuri 16 mai 2018, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat proiectul procurorului Oliver-Felix Bănilă privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

:: Proiectul

***

14 mai 2018, 21.00: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Oliver-Felix Bănilă, în vederea obținerii avizului consultativ, potrivit unui comunicat al MJ.

***

14 mai 2018, 09.00: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, potrivit mediafax.ro: „Aşa este graficul, aşa am repetat, în cursul zilei de astăzi, trimit propunerea către CSM. Astăzi analizăm, împreună cu secretarii de stat şi vom decide. La ieşire, dânsul (Daniel Horodniceanu, n.r.) spunea că au fost discuţii generale, iar eu am vrut să arăt că au fost discuţii punctuale. Adică să nu înţeleagă lumea că am venit la o cafea şi am discutat de principiu despre mersul justiţiei. Am discutat probleme absolut punctuale şi am dat trei exemple. Am costituit comisie, există regulament. Nu am vrut să procedez ca în precedent, în care doar ministrul să stea faţă în faţă cu acel candidat şi să îl trimită. (…)

Categoric, mă aşteptam la mai mulţi, sens în care, în momentul în care am declanşat procedura, am făcut o scrisoare către procurorul general şi l-am rugat să difuzeze la tot sistemul pentru cei interesaţi – sigur, care îndeplinesc condiţiile. Am pus pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei. Sigur, era preferabil să fie mai mulţi, o procedură deschisă, competitivă, din care să poţi selecta. Altă dată a fost unul singur.”

***

UPDATE 8 mai 2018: Ministerul Justiției a informat că ambii candidați au fost admiși sa participe la selecție, potrivit unui comunicat al MJ.

Interviul se va desfășura vineri, 11 mai 2018, începând cu ora 10:00, la sediul Ministerului Justiției.

****

8 mai 2018: Luni, 7 mai 2018, Ministerul Justiției a informat că au fost depuse două candidaturi în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, potrivit unui comunicat.

Candidații sunt:
Oliver-Felix Bănilă
Daniel-Constantin Horodniceanu.

***

16 aprilie 2018: Vineri, 13 aprilie 2018, Ministerul Justiției a informat că organizează, în perioada 13 aprilie – 14 mai 2018, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, potrivit unui comunicat.

Procurorii pot depune cereri pentru funcția de conducere ce urmează a se vacanta până la data de 7 mai 2018 (inclusiv), urmând ca lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviurilor să se afișeze la data de 8 mai 2018.

Interviurile se vor desfășura în perioada 9-11 mai 2018, iar rezultatele selecției vor fi publicate în data de 14 mai 2018.

:: Standarde de organizare și desfășurare a selecției procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare
:: Standarde de evaluare a interviului susținut în cadrul selecției procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică