Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a romilor
08.04.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a romilor este marcată, anual, la data de 8 martie.

Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității următorul comunicat: „Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment dedicat recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea.

8 aprilie este o ocazie de a atrage atenția asupra progreselor înregistrate în ceea ce privește incluziunea romilor, dar și asupra faptului că acest proces presupune eforturi susţinute din partea tuturor actorilor relevanţi şi necesită o înţelegere amplă şi profundă a dimensiunii problematicii.

Ministerul Afacerilor Externe promovează constant în relațiile bilaterale și în forurile internaționale importanța eliminării complete a oricăror forme de discriminare la adresa romilor și susține, prin atribuțiile care îi revin, eforturile naționale în sensul incluziunii sociale a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor.

Unul din obiectivele Președinției române a Consiliului Uniunii Europene îl reprezintă stimularea solidarității și coeziunii sociale, prin promovarea politicilor privind combaterea discriminării,  intoleranței şi xenofobiei. În acest sens, a fost organizată, la București, în perioada 4-5 martie 2019, Conferința la nivel înalt privind cadrul UE pentru strategiile naționale pentru incluziunea romilor. În cadrul Conferinței de la București, au fost dezbătute modalitățile de continuare a procesului de incluziune la nivel european după ajungerea la termen, în 2020, a actualului cadru strategic al UE, participanții propunând, la final,  posibile orientări pentru viitorul acestui proces.”

Viorica Dăncilă, premierul României, a transmis următorul mesaj: „Dragi cetățeni români de etnie romă,
Dragi romi de pretutindeni, 

Vă transmit salutul meu cald și gândul bun cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, o dată cu dublă semnificație: moment de mare bucurie dar, în același timp, de aducere aminte și de omagiu adus romilor victime ale Holocaustului în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Este prilejul să reflectăm la contribuția valoroasă pe care concetățenii noștri de etnie romă au avut-o și continuă să o aibă la dezvoltarea societății românești, să prețuim încă o dată zestrea valorilor culturale ale etniei rome, păstrată nealterată, și să apreciem realizările extraordinare ale intelectualilor, artiștilor, activiștilor romi și ale altor membri ai comunității. Ziua Internațională a Romilor reprezintă, totodată, ocazia să reafirmăm determinarea noastră de a promova mai departe acțiunile de combatere a lipsei de toleranță, a discriminării și a rasismului, precum și de susținere a integrării sociale și asigurarea unor servicii medicale și de educație din ce în ce mai bune.

Doamnelor și domnilor,
Dragi concetățeni,

Libertatea constituie fundamentul oricărei societăți în care suntem egali cu toții, iar relațiile dintre noi trebuie să se bazeze pe solidaritate, acceptare, respect, principii de bază ale coeziunii sociale. Ca membru al Uniunii Europene, dar și ca țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, România va continua să promoveze și să protejeze drepturile și libertățile tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie.

Am convingerea că doar împreună, uniți și motivați de un viitor mai bun pe care cu toții ni-l dorim, vom continua să facem pași importanți pentru respectarea și promovarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor, minoritari și majoritari, deopotrivă, pentru o viață mai bună pentru toți cetățenii României!
         
La mulți ani romilor din România și de pretutindeni!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a romilor (International Roma Day) este marcată, anual, la data de 8 martie.

Ziua internaţională a romilor este organizată cu scopul de a promova valorile culturale ale acestei comunităţi, dar şi de a semnala, totodată, problemele cu care se confruntă comunitatea romilor. Ziua romilor a fost  recunoscută la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia.
În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.

Papa Francisc a salutat comunitatea romilor cu ocazia zilei internaționale dedicată lor: „Sper ca Ziua Internațională a Romilor să promoveze cultura întâlnirii, cu bunăvoință de a se cunoaște și a se respecta reciproc.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 7 aprilie, un mesaj cu ocazia Zilei internaționale a romilor, conform unui comunicat al AP.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate