Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua Sportului Curat
08.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Sportului Curat este marcată, anual, la data de 10 aprilie. În contextul geopolitic actual, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a devansat data celebrării pentru ziua de vineri, 8 aprilie.

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a transmis următorul comunicat de presă:

Ziua Sportului Curat, sărbătorită în acest an sub deviza speranței pentru pace

În fiecare an, pe 10 aprilie, România sărbătorește „Ziua Sportului Curat” – o zi menită să atragă atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, flagel ce afectează în mod direct sportul și indirect societatea. În contextul geopolitic actual, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a devansat data celebrării pentru ziua de vineri, 8 aprilie și a invitat comunitatea internațională anti-doping să se solidarizeze pentru a trimite un mesaj de pace în jurul lumii.

Ziua Sportului Curat este o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise. În 2022, acestor valori și deziderate li se adaugă și speranța într-o lume fără războaie.

Cu ocazia Zilei Sportului Curat 2022, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) organizează mai multe activități și manifestări. În primul rând, continuă tradiția începută în urmă cu trei ani și decernează titlul onorific de „Ambasador al Sportului Curat” unora dintre cei mai merituoși sportivi români, din mai multe ramuri sportive. Astfel, în acest an vor primi titlul: Elisabeta Lipă (canotaj), Alina Dumitru (judo), Ana Maria Popescu (spadă), Corneliu Ion (tir), Ion Grigoraș (lupte), Nicoleta Grasu și Marian Oprea (atletism).

De asemenea, vineri 8 aprilie, pista de atletism a Complexului Sportiv Național „Lia Manoliu” va găzdui un concurs de atletism cu trei probe (ștafetă 4 x 100 m, sprint 60 m și săritură în lungime), în care se vor întrece 80 de atleți juniori, fete și băieți, iar câștigătorii vor fi premiați de către ANAD.

Ziua Sportului Curat (în denumirea originală internațională „Play True Day”) a fost stabilită prin Declarația de la Montevideo, semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenția Mondială Anti-Doping. În România, inițiativa marcării datei de 10 aprilie drept Ziua Sportului Curat a aparținut ANAD, care pe lângă activitățile curente de prevenire și combatere a dopajului, testare a sportivilor și un larg spectru de activități educaționale și-a asumat obligația de aliniere a României la politicile internaționale în materie și din acest punct de vedere.

În anii trecuți, Ziua Sportului Curat a fost sărbătorită în contextul unor manifestări sportive majore desfășurate în țara noastră, cum ar fi turneul Final Four al Cupei României la baschet masculin, finala Cupei României la volei, Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață (Divizia A), la Campionatele Europene de Lupte pentru seniori, dar și la derbiul dintre FCSB și Dinamo la fotbal.

#PlayTrueForPeace

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Sportului Curat este marcată, anual, la data de 10 aprilie.

Agenția Națională Anti-Doping a transmis următorul comunicat de presă:

În fiecare an, pe 10 aprilie, România sărbătorește „Ziua Sportului Curat” – o zi menită să atragă atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, flagel ce afectează în mod direct sportul și indirect societatea. „Ziua Sportului Curat” este o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise.

Cu ocazia acestei zile, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) organizează mai multe activități și manifestări.

În primul rând, decernează titlul onorific de „Ambasador al Sportului Curat” mai multor sportivi români de legendă din atletism, înot, fotbal și gimnastică, respectiv Anișoara Cușmir-Stanciu, Camelia Potec, Gheorghe Popescu, Marius Urzică și Sandra Izbașa.

Cu ocazia Zilei Sportului Curat, Agenția Națională Anti-Doping lansează și o campanie online, intitulată „Bucuria de a face sport”, adresată sportivilor, dar și tuturor celor pentru care sportul este principalul reper al unui mod de viață sănătos. Acestui demers al Agenției i se alătură sportivi de elită și mari glorii ale sportului românesc, precum Ana Maria Brânză, Anișoara Cușmir-Stanciu, Camelia Potec, Constantina Diță, Doina Melinte, Ivan Pațzaichin, Laura Badea, Maria Olaru, Marian Drăgulescu, Marius Urzică, Monica Roșu, Sandra Izbașa, Simona Halep.

De asemenea, în colaborare cu Asociația Club Sportiv „Sportul București”, Agenția organizează o competiție de fotbal cu titlul „Cupa Sport Curat”, rezervată fotbaliștilor din categoriile de vârstă cuprinse între 2009 și 2012.

***

Agenția Națională Anti-Doping lansează campania Bucuria de a face sport

– Cu ocazia Zilei Sportului Curat – 10 aprilie, ANAD lansează sportivilor o provocare de a-și declara dragostea pentru sport

– Sportivi de elită și legende ale sportului românesc s-au alăturat inițiativei ANAD

– Campania se desfășoară pe platformele de socializare, folosind hashtag-urile #bucuriadeafacesport, #sportcurat, #anad

Cu ocazia Zilei Sportului Curat, Agenția Națională Anti-Doping lansează campania online Bucuria de a face sport. Prin aceasta, ne dorim să retrăim, fie și doar în mediul virtual, emoțiile participării la o competiție sportivă, susținerea publicului și euforia urcării pe podium așa cum au fost trăite înainte de pandemie.

Campania se adresează sportivilor, dar și tuturor celor pentru care sportul este principalul reper al unui mod de viață sănătos.

Demersului Agenției i s-au alăturat sportivi de elită și mari glorii ale sportului românesc, precum Ana Maria Brânză, Anișoara Cușmir-Stanciu, Camelia Potec, Constantina Diță, Doina Melinte, Ivan Pațzaichin, Laura Badea, Maria Olaru, Marian Drăgulescu, Marius Urzică, Monica Roșu, Sandra Izbașa, Simona Halep.

ANAD îndeamnă sportivii de performanță și pasionații de sport recreativ să se alăture inițiativei: „Acceptă provocarea și postează o fotografie pe rețelele de socializare, care să exprime un moment de fericire din activitatea ta sportivă (poze cu medalii, de pe podium, dintr-o competiție sau orice altă fotografie care ți-a adus un moment de bucurie ca sportiv), păstrând hashtag-urile #bucuriadeafacesport, #sportcurat, #ANAD și mențiunile @SportCurat și @AgentiaNaționalăAnti-Doping”.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Sportului Curat este marcată, anual, la data de 10 aprilie.

Agenția Națională Anti-Doping a transmis următorul comunicat pe pagina sa oficială:

CE TREBUIE SĂ ȘTIE SPORTIVII DESPRE TRATAMENTELE ÎMPOTRIVA COVID-19 ȘI REGLEMENTĂRILE ANTI-DOPING

„În contextul actual, în care noul coronavirus atinge proporții pandemice, unii sportivi ar putea contracta COVID-19 și vor necesita tratament medicamentos și sprijin pe durata infecției. Doctorii pot recomanda diverse medicamente pe bază de prescripție sau care se comercializează la liber, fără rețetă, pentru a face față simptomelor.

Deși este util pentru sportivi să nu scape din vedere reglementările anti-doping în momentul în care primesc un tratament, prioritatea trebuie să fie întotdeauna ca sportivii să primească cea mai bună și promptă îngrijire în situațiile de urgență. Sportivii nu trebuie să respingă sau să amâne niciodată un tratament din cauza reglementărilor anti-doping; în schimb, ei ar trebui să se coordoneze cu ANAD după un tratament de urgență, pentru a-și asigura o scutire pentru uz terapeutic (SUT) retroactivă.

Găsiți mai jos câteva informații despre unele medicamente care le-ar putea fi prescrise sportivilor în cazul în care contractează COVID-19, precum și statutul anti-doping al fiecărui tratament.

Medicamente pentru răceală și gripă, comercializate fără rețetă

COVID-19 reprezintă o afecțiune respiratorie, iar medicii ar putea recomanda diferite produse comercializate fără rețetă, cum ar fi medicamentele de răceală și gripă, pentru a face față simptomelor.

Următoarele produse sunt medicamente uzuale, care sunt permise și în sport:

– Salicilați, care cuprind aspirina (acid acetilsalicilic), salicilat de colină (Arthropan), salicilat de magneziu (Arthriten) și salicilat de sodiu (Scot-Tussin Original)
– Acetaminofen (Tylenol)
– Medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene, care cuprind ibuprofen (Advil), naproxen (Naprosyn, Aleve) și ketoprofen

Pseudoefedrina, un decongestionant și stimulent, este interzisă doar în competiție. Sportivii care nu participă la competiții pot folosi medicamente care conțin pseudoefedrină, fără a avea nevoie de o SUT.

Medicamente împotriva malariei

În prezent, se desfășoară un studiu clinic pentru a stabili dacă medicamentele împotriva malariei – chlorochina și hidroxichlorochina sunt eficiente în tratamentul COVID-19. Chlorochina și hidroxichlorochina sunt permise în sport. Totuși, eficacitatea lor în tratamentul COVID-19 nu a fost demonstrată încă.

Medicamente anti-virale

Remdesivir este un medicament folosit pentru a trata Ebola. Potrivit Institutului Milken, există cel puțin șapte studii clinice în desfășurare pentru a evalua eficacitatea medicamentului Remdesivir în tratamentul COVID-19. Remdesivir este o substanță permisă, însă, deoarece este administrată prin perfuzie intravenoasă, ar putea fi necesară o SUT, dacă perfuzia este efectuată în afara spitalului.

Kaletra (lopinavir și ritonavir)

Kaletra este indicat în asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta de 14 zile și peste, infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV-1).

În prezent, medicamentul face obiectul unui studiu clinic pentru tratamentul COVID-19, dar încă nu s-a demonstrat că este eficient.

Lopinavir și ritonavir sunt permise în sport.

Vaccinuri

În prezent, nu există un vaccin pentru COVID-19. Există un vaccin care se află în studii clinice pe oameni, iar Organizația Mondială a Sănătății coordonează toate eforturile care se fac pentru dezvoltarea altor vaccinuri.

Medicamente pentru astm

Astmul pare a fi un factor de risc asociat cu cazurile mai severe de coronavirus. Beta-2 agoniștii sunt prescriși adesea pentru a trata astmul, iar unele dintre cele mai comune medicamente prin inhalare sunt permise dacă sunt folosite în dozajul permis:

– Salbutamol aerosoli – este permis sub 800 micrograme la 12 ore
– Formoterol aerosoli – este permis sub 54 micrograme la 24 de ore
– Salmeterol aerosoli – este permis sub 200 micrograme la 24 de ore

Toți ceilalți beta-2 agoniști sunt interziși. Dacă vi se prescrie un beta-2 agonist prin inhalare, vă rugăm să contactați ANAD pentru a afla dacă aveți nevoie de o SUT.

Glucocorticosteroizii prin inhalare sunt permiși și pot fi folosiți oricând, fără a avea nevoie de o SUT.

Alte medicamente experimentale

Există un număr de alte medicamente împotriva artritei și bazate pe anticorpi, care se află în studiu în ce privește tratametul pentru COVID-19. ANAD va analiza statutul anti-doping al acestor medicamente de îndată ce devin disponibile.

Medicamente alternative și suplimente alimentare

Pe internet circulă foarte multe informații false cu tratamente alternative, vaccinuri și tratamente cu produse frauduloase pentru coronavirus.

Produsele frauduloase privind COVID-19 pot îmbrăca diferite forme, inclusiv suplimente alimentare sau alte alimente, precum și produse care se pretinde a fi teste, aparatură medicală sau vaccinuri.

Așa cum am făcut mereu, ANAD recomandă ca sportivii care aleg să folosească suplimente alimentare să folosească doar produsele certificate, pentru a reduce riscurile.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Sportului Curat este marcată, anual, la data de 10 aprilie.

Pentru a sărbători această zi, se vor organiza acţiuni de educare, informare, prevenire şi combatere a dopajului în sport, adresate îndeosebi tinerilor, cu precădere sportivi şi practicanţi ai sportului recreativ, precum şi personalului din anturajul acestora. Scopul este acela de a avertiza cu privire la pericolele utilizării substanţelor interzise.

Agenția Națională Antidoping a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: În fiecare an, pe 10 aprilie, România sărbătorește „Ziua Sportului Curat” – o zi menită să atragă atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, flagel ce afectează în mod grav și direct sportul și indirect societatea. „Ziua Sportului Curat” este o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise.

Cu prilejul „Zilei Sportului Curat”, Agenţia Naţională Anti-Doping organizează o suită de acțiuni și evenimente dedicate promovării valorilor olimpismului, sportului curat şi fairplay-ului, în concordanţă atât cu principiile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport a UNESCO, precum și cu principiile Codului Mondial Anti-Doping.

Astfel, în zilele de 9 și 10 aprilie, cu ocazia Campionatelor Europene de Lupte care se desfășoară la Sala Polivalentă „Ioan Kunst Ghermănescu” din București, Agenția Națională Anti-Doping va desfășura mai multe activități de promovare a sportului curat.

Pe 10 aprilie, la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București, la ora 11:30, va avea loc întrecerea cu titlul Cupa „Sport Curat” (la fotbal), competiție la care participă mai multe echipe de liceeni. La finalul acesteia, în sala de festivități a liceului se va desfășura principalul eveniment al zilei, respectiv acordarea titlului onorific de „Ambasador al Sportului Curat” mai multor personalități ale sportului românesc. Acestea sunt: Doina Melinte și Vali Ionescu Caciureac (atletism), Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu (fotbal), Narcisa Lecușanu și Alexandru Dedu (handbal), respectiv Laura Badea și Mihai Covaliu (scrimă).

„Ziua Sportului Curat” (în denumirea originală internațională „Play True Day”) a fost stabilită prin „Declarația de la Montevideo”, semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenția Mondială Anti-Doping. În România, inițiativa marcării datei de 10 aprilie ca „Zi a Sportului Curat” a aparținut ANAD, care pe lângă activitățile curente de prevenire și combatere a dopajului, testare a sportivilor și un larg spectru de activități educaționale și-a asumat obligația de aliniere a României la politicile internaționale în materie și din acest punct de vedere.

În anii trecuți, „Ziua Sportului Curat” a fost sărbătorită în contextul altor manifestări sportive majore desfășurate în țara noastră, cum ar fi turneul „Final Four” al Cupei României la baschet masculin, finala Cupei României la volei, Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață (Divizia A), dar și la derbiul dintre Steaua și Dinamo la fotbal.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Sportului Curat este marcată, anual, la data de 10 aprilie.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită prin Hotărârea nr. 240/2016 pentru stabilirea zilei de 10 aprilie ca „Ziua Sportului Curat”.

La această dată, în întreaga lume au loc acţiuni şi manifestări tematice, susţinute de organizaţii anti-doping, cu scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra luptei împotriva dopajului, un flagel care afectează nu doar sportul, ci întreaga societate, notează site-ul oficial al Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

„Ziua Sportului Curat” este una specială, dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general, oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise.

România a aderat la prevederile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport şi ale Codului Mondial Anti-Doping, prin Legea 367/2006, angajându-se, astfel, să adopte, la nivel naţional, măsurile legislative în domeniu, dar şi politicile anti-doping la nivel mondial.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti