Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Sportului Curat

10.04.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA
Newsletter
Instagram
Facebook
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Sportului Curat este marcată, anual, la data de 10 aprilie.

Pentru a sărbători această zi, se vor organiza acţiuni de educare, informare, prevenire şi combatere a dopajului în sport, adresate îndeosebi tinerilor, cu precădere sportivi şi practicanţi ai sportului recreativ, precum şi personalului din anturajul acestora. Scopul este acela de a avertiza cu privire la pericolele utilizării substanţelor interzise.

Agenția Națională Antidoping a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: În fiecare an, pe 10 aprilie, România sărbătorește „Ziua Sportului Curat” – o zi menită să atragă atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, flagel ce afectează în mod grav și direct sportul și indirect societatea. „Ziua Sportului Curat” este o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise.

Cu prilejul „Zilei Sportului Curat”, Agenţia Naţională Anti-Doping organizează o suită de acțiuni și evenimente dedicate promovării valorilor olimpismului, sportului curat şi fairplay-ului, în concordanţă atât cu principiile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport a UNESCO, precum și cu principiile Codului Mondial Anti-Doping.

Astfel, în zilele de 9 și 10 aprilie, cu ocazia Campionatelor Europene de Lupte care se desfășoară la Sala Polivalentă „Ioan Kunst Ghermănescu” din București, Agenția Națională Anti-Doping va desfășura mai multe activități de promovare a sportului curat.

Pe 10 aprilie, la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București, la ora 11:30, va avea loc întrecerea cu titlul Cupa „Sport Curat” (la fotbal), competiție la care participă mai multe echipe de liceeni. La finalul acesteia, în sala de festivități a liceului se va desfășura principalul eveniment al zilei, respectiv acordarea titlului onorific de „Ambasador al Sportului Curat” mai multor personalități ale sportului românesc. Acestea sunt: Doina Melinte și Vali Ionescu Caciureac (atletism), Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu (fotbal), Narcisa Lecușanu și Alexandru Dedu (handbal), respectiv Laura Badea și Mihai Covaliu (scrimă).

„Ziua Sportului Curat” (în denumirea originală internațională „Play True Day”) a fost stabilită prin „Declarația de la Montevideo”, semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenția Mondială Anti-Doping. În România, inițiativa marcării datei de 10 aprilie ca „Zi a Sportului Curat” a aparținut ANAD, care pe lângă activitățile curente de prevenire și combatere a dopajului, testare a sportivilor și un larg spectru de activități educaționale și-a asumat obligația de aliniere a României la politicile internaționale în materie și din acest punct de vedere.

În anii trecuți, „Ziua Sportului Curat” a fost sărbătorită în contextul altor manifestări sportive majore desfășurate în țara noastră, cum ar fi turneul „Final Four” al Cupei României la baschet masculin, finala Cupei României la volei, Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață (Divizia A), dar și la derbiul dintre Steaua și Dinamo la fotbal.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Sportului Curat este marcată, anual, la data de 10 aprilie.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită prin Hotărârea nr. 240/2016 pentru stabilirea zilei de 10 aprilie ca „Ziua Sportului Curat”.

La această dată, în întreaga lume au loc acţiuni şi manifestări tematice, susţinute de organizaţii anti-doping, cu scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra luptei împotriva dopajului, un flagel care afectează nu doar sportul, ci întreaga societate, notează site-ul oficial al Agenţiei Naţionale Anti-Doping.

„Ziua Sportului Curat” este una specială, dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor și în general, oamenilor implicați în sport. Este o zi în care organizații sportive (cluburi, federații, ligi profesioniste) alături de colectivități întregi, practicanți ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanța nealterată de mijloace și metode interzise.

România a aderat la prevederile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport şi ale Codului Mondial Anti-Doping, prin Legea 367/2006, angajându-se, astfel, să adopte, la nivel naţional, măsurile legislative în domeniu, dar şi politicile anti-doping la nivel mondial.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate