Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Stimularea medierii în cadrul procedurilor judiciare care privesc cazuri de familie ce implică minori
18.04.2018 | Mirela DRAGU

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mirela Dragu

Mirela Dragu

Din practică vă pot spune că am avut mai multe situații. M-am întâlnit cu medieri și cu persoane care au venit în etape diferite ale unui proces, și anume: de la faza de început, de dinainte de procesul in instanță,  cu aceștia reușind sa închei un  acord de mediere care a fost încuviințat de instanta de judecata. Pe parcursul procedurii de mediere am stat de vorbă cu fiecare dintre cei doi părinți, am făcut împreună un plan parental  în funcție de nevoile și interesele copilului, de programul părinților și de ce dificultăți aveau în program, astfel încât să existe o comunicare și colaborare foarte bună pentru creșterea și educarea copilului. Instituția ,,rezidența alternantă,, este una foarte bună, dar numai în momentul în care părinții sunt pregătiți sa facă acest lucru, să se implice și să fie aproape de copil. Este cazul ideal, dar în acest caz părinții trebuie să înțeleagă că ei se despart unul de celălalt, iar copilul trebuie să fie și el pregătit, să înțeleagă că părinții nu divorțează și nu se despart de el, copilul va rămâne și cu mami și cu tati in continuare.

Există mai multe faze in care se poate apela la Mediere: cea de dinainte de proces, apoi este cea in care se formulează acțiune și la primul termen sau în faza de regularizare judecătorul trimite părțile la mediator, faza din timpul judecății procesului și chiar cea de executare. Este bine să se înțeleagă că medierea este foarte benefică în aceste situații, chiar dacă nu se ajunge la un acord de mediere total sau parțial, faptul că cei doi părinți vin la mediere și se ascultă unul pe celălalt, ei înțeleg situația în care se află, și asta pentru că de cele mai multe ori se întâmplă următorul lucru: unul dintre cei doi ajunge la capătul puterilor sau are un anume motiv să divorțeze și atunci promovează acțiunea de divorț, iar celălalt este nepregătit, surprins, șocat, nu înțelege cum s-a ajuns aici. În cele mai multe cazuri copiii se cred vinovați pentru acest divorț, pentru despărțirea părinților și astfel se produce o traumă atât pentru copil, cât și pentru părinți. Și atunci cum am putea ajunge la rezidența alternantă?

Părinții trebuie să înțeleagă că propriul lor copil nu este un bun al lor, nu este proprietatea lor, copilul este un individ ce are nevoi, interese și drepturi. Copilul trebuie să crească în niște condiții normale cu mama și cu tata, astfel fiecare părinte are rolul lui în creșterea și educarea copilului, fiind necesar a se înțelege că părinții nu se pot exclude unul pe celălalt. Și atunci mediatorul vine cu calm și răbdare, prin metode specifice medierii  să discute cu fiecare dintre părinți, aducându-i la masa discuțiilor pentru a rezolva această situație apărută în viața lor și a copilului. Fiecare dintre părinți trebuie să înțeleagă că trebuie să se gândească la copil și la interesul copilului, și să nu ajungă la a transforma copilul în ,,monedă de schimb,,. Aici trebuie, poate, noi toți, factorii care intrăm în acest proces al exercitării autorității părintești, pornind de la avocat care este primul contactat în această situație, mediator, judecător, executor, să încercăm să ducem lucrurile in direcția de a pune interesul copilului mai presus de interesele părinților și să nu-i lăsăm să transforme copilul în „monedă de schimb” practic să se ajungă la sindromul de „alienare parentală”.

Mediator Mirela Dragu

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Aspecte privind autoritatea părintească și locuința minorului: autoritate exclusivă, rezidența alternantă și dificultăți în executare, ediția 181 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti