Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Dificultățile apărute în practică în ceea ce privește aplicarea art. 913 Cod procedură civilă
19.04.2018 | Valentina PREDA

Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Opinii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Valentina Preda

Valentina Preda

Rezidența alternantă este varianta ideală într-o lume ideală cu părinți ideali care sunt suficient de maturi și care poate au depășit neajunsurile despărțirii lor și sunt în măsură să ajungă la un consens pentru binele copilului lor. Într-adevăr, rezidența alternantă este poate condiționată și de anumite particularități, respectiv părinții să trăiască în aceeași localitate și la distanțe care să permită în mod fezabil punerea în executare în mod practic a acestor dispoziții.

Pentru a avea reședința alternantă este necesar ca și părintele care până la momentul pronunțării unei astfel de hotărâri a avut reședința copilului, să înțeleagă și să consimtă la punerea în executare a drepturilor celuilalt părinte care devine creditor al unor drepturi personale în legătură cu copilul. In acest caz apar marile dificultăți ale executării din materia minorilor și familiei în care există dispoziții speciale cu referire la acel art. 913 Cod prrocedură civilă care condiționează toate aceste forme de executare de acordul minorului sau mai precis condiționează continuarea executării de absența unui refuz explicit al minorului de a merge alături de celălalt părinte cu care nu locuiește în mod statornic.

Avem în vedere două ipoteze: fie hotărâri prin care părintelui nerezident i se recunoaște un program de vizitare, deci dreptul de a petrece un anumit timp de legături personale cu copilul cu care nu locuiește în mod statornic sau mai avem și situațiile unor hotărâri prin care se stabilește custodia exclusivă și domiciliul copilului la celălalt părinte cu care până în acel moment nu a înlocuit și nu a avut legături în mod statornic. Se pune problema în care părintele celălalt, care de cele mai multe ori este mama, se opune din varii motive, care de cele mai multe ori țin de nedepășirea propriei relații personale cu părintele cu care a făcut copilul. Se opune la această executare și se ascunde ca după un paravan în spatele copilului, invocând acest 913 Cod procedură civilă, îl manipulează…

Avocat Valentina Preda
Partner STOICA & Asociații

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Aspecte privind autoritatea părintească și locuința minorului: autoritate exclusivă, rezidența alternantă și dificultăți în executare, ediția 181 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti