Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua mondială a artei
15.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua mondială a artei este marcată, anual, la data de 15 aprilie.

Ministerul Culturii a transmis următorul comunicat de presă:

În fiecare an, la 15 aprilie, întreaga lume recunoaşte imensa contribuţie a artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii noastre, sărbătorind Ziua Mondială a Artei. Această dată a fost aleasă, în mod simbolic, în memoria unui artist complet: sculptorul, pictorul, arhitectul și inventatorul Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452–2 mai 1519).

„Chiar dacă în ultimii doi ani pandemia Covid-19 a aruncat multe instituții culturale în incertitudine și haos, din fericire, acum, sectorul cultural revine la viață. Este important să facem tot ce putem pentru a-l reconstrui împreună, în fiecare zi. Vă îndemn ca de Ziua Mondială a Artei să mergeți la teatru, la cinema sau să admirați moștenirea lăsată în urmă de artiști în muzeele din orașele în care locuiți. «Scopul artei este acela de a spăla, de pe sufletele noastre, praful vieţii de zi cu zi» rostea atât de simplu marele Pablo Picasso, un adevăr atât de profund. Să fim așadar recunoscători, cum poate nu am fost înainte, de ceea ce ne oferă Arta în toate formele ei. La mulți ani celei care ne hrănește rădăcinile culturale și identitatea națională, reprezentând sensul profund al tuturor lucrurilor – Arta!” a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Iniţiativa de a marca această zi aparține Asociaţiei Internaţionale a Artei, luată în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic și a fost celebrată pentru prima dată în anul 2012.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a artei este marcată, anual, la data de 15 aprilie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

Aducerea oamenilor împreună, inspirație, calmitate și împărtășire: acestea sunt puterile artei, a căror importanță a fost evidențiată în mod emfatic în timpul pandemiei bolii de coronavirus (COVID-19). Cu sute de mii de oameni direct afectați de virus și cu mai multe miliarde fie în blocaj, fie în lupta împotriva pandemiei din primele linii, această Zi Mondială a Artei este un memento în timp util că arta are puterea de a ne uni și de a ne conecta în perioade de criză.

În 2020, am văzut o multitudine de artiști și instituții care au condus inițiative culturale de consolidare a rezilienței. Timpul COVID-19 este, astfel, fără îndoială, și un timp de deschidere către ceilalți și către cultură, care întărește relația dintre creația artistică și societate. Pentru a face față crizei și a inspira viitorul, avem nevoie nu numai de continuitate educațională, ci și de continuitate culturală: nici învățarea, nici cultura nu trebuie să se oprească.

Organizația noastră ar dori astfel să aducă un omagiu solidarității manifestate de artiști și instituții într-un moment în care arta suferă toată forța efectelor unei crize globale de sănătate, economice și sociale. Într-adevăr, închiderea extinsă a muzeelor, teatrelor și concertelor, sălilor și anularea concertelor și festivalurilor au scufundat multe instituții în incertitudine. Într-un sector în care ocuparea forței de muncă este adesea informală și instabilă și în absența unei plase de siguranță socială adecvate, artiștii și profesioniștii din cultură se găsesc prea des neajutorați în fața pierderii de venituri cauzate de aceste circumstanțe.

Acest lucru ne arată cât de mult trebuie să acordăm artiștilor statutul adecvat, așa cum a cerut Recomandarea UNESCO din 1980 privind statutul artistului, pentru a consolida respectul pentru drepturile lor și a spori reziliența artelor și culturii.

În plus, pentru public, această perioadă crește inegalitățile în ceea ce privește accesul la cultură și diversitatea expresiilor culturale. Măsurile luate limitează sever capacitatea publicului de a se bucura de bunuri și servicii culturale în diversitatea lor. Aceste inegalități sunt cu atât mai acute pentru grupurile vulnerabile, care sunt de obicei afectate de decalajul digital, așa este cazul a milioane de femei și popoare indigene, și au dificultăți și mai mari în a avea acces la cultură.

Provocarea de a păstra arta în viață, acum și în viitor, este, prin urmare, dublă: să sprijine profesioniștii din cultură și instituțiile culturale și să promoveze accesul la artă pentru toți.

Într-o provocare de justiție și egalitate și pentru a identifica mai bine nevoile prioritare, este necesar să ascultăm toate vocile lumii artistice în globalitatea și diversitatea lor. Astfel, cu scopul de a afirma rezistența artei în această perioadă și de a pregăti pentru viitor, UNESCO a lansat, cu exact un an în urmă, mișcarea „ResiliArt”. Până în prezent, peste 1.200 de artiști și profesioniști au participat la sute de dezbateri din întreaga lume, făcând posibilă formularea a 100 de recomandări pentru a inspira acțiune politică.

Aceste provocări pot fi soluționate doar prin politici culturale de anvergură care vizează să ajute comunitățile creative să depășească această criză și să protejeze și să îmbunătățească statutul artiștilor. Tocmai în acest spirit, în octombrie 2020, UNESCO a publicat Cultura în criză, un ghid politic care detaliază măsurile concrete de sprijin pe care statele le-au luat pentru a sprijini industriile culturale și creative.

„Așa cum omul are nevoie de oxigen pentru a supraviețui, are nevoie de artă și poezie.” Această criză ne amintește, așa cum a subliniat Aimé Césaire, cât de mult arta și cultura sunt nevoi vitale pentru umanitate, cât de mult sunt fermentul unității și rezistenței noastre. Participând la această mișcare de mare impuls cultural, să dovedim cu toții că, în această perioadă de distanțare socială, arta ne apropie mai mult ca oricând.

***

Ministerul Culturii a transmis următorul comunicat de presă:

Astăzi, 15 aprilie, atât instituțiile de spectacole și concerte, cât și instituțiile muzeale din subordinea Ministerului Culturii celebrează Ziua Mondială a Artei printr-o serie de evenimente și activități care să sublinieze, în contextul actual, importanța majoră pe care o are arta în viețile noastre, fie aceasta transpusă în online, fie privită sau simțită în format fizic.

Activitățile au loc respectând regulile sanitare impuse de pandemie, iar acestea se desfășoară fie cu public, fie online, acolo unde rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este mai mare decât cea permisă.

Ziua Mondială a Artei marchează anual, la data de 15 aprilie, contribuția artelor la dezvoltarea culturii universale. Iniţiativa de a marca această zi aparține Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic și a fost marcată pentru prima dată în anul 2012. Ziua a fost aleasă în memoria umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452.

Vă invităm să participați la evenimentele găzduite de instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei 2021:

– Centrul Național de Artă Tinerimea Română are în program, pentru data de 15 aprilie 2021, un recital instrumental ce va fi transmis, ora 19:00, în direct de Radio România Muzical. Recitalul este susținut de Ștefan Cazacu – violoncel, Andrei Licareț – pian și Gabriel Gîțan – pian, iar programul include Sonata a ll-a pentru pian si violoncel, Op. 26 nr. 2 de George Enescu și Sonata pentru violoncel si pian Op. 40, de Dmitri Shostakovich.

– Muzeul Naţional al Țăranului Român organizează joi, 15 aprilie 2021, de la ora 17.00, vernisajul expoziţiei de icoane încondeiate pe ouă de struț, „De Rândul Paștilor”. Prin expunerea colecției de autor – 60 de icoane încondeiate pe ouă de struț, realizate de Mariana Andone-Rotaru -, în asocierea tematică a icoanelor pictate pe sticlă din colecțiile Muzeului Țăranului şi ale Muzeului de Etnografie Braşov, va fi prezentată publicului larg o abordare inedită a Oului Pascal. Expoziţia de icoane încondeiate pe ouă de struț este deschisă publicului până la data de 9 mai 2021, în Sala „Tancred Bănăţeanu” a muzeului.

– Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța va participa în această zi la evenimentul „IMAGINARIUM – Ziua Mondială a ARTEI”, în cadrul căruia va susține un recital vocal de operă cu soliștii instituției. Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” de la ora 13:00, și este organizat de Consiliul Județean Constanța împreună cu Focus Press.

– Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași derulează un atelier de pictură, „Tu eu și florile”, din seria atelierelor educaționale de la Palatul Culturii derulate sub genericul D(istractiv) – I(nteractiv) – C(reativ) – E(ducativ), din perioada 14-17 aprilie, pe care le regăsiți în acest link.

Deoarece condițiile de siguranță pandemice au stopat activitățile cu publicul în mai multe orașe și județe, o parte din evenimente se desfășoară online:

– Opera Națională București transmite gratuit, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, spectacolul coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug, începând cu ora 19:00, pe canalul de Youtube al Operei Naționale București și pe site-ul instituției . „Tango. Radio and Juliet” este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug, artist de origine română recunoscut pe plan internațional, în care se regăsesc elemente de teatru, dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen, de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead. În „Tango”, Clug împrumută pași de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mișcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance.

– Opera Națională Română Iași (ONRI) marchează Ziua Mondială a Artei prin difuzarea on-line a spectacolului „Gala Primăverii”, de la ora 18:30, pe pagina de Facebook a instituției și pe site-ul oficial www.operaiasi.ro. Cu o impresionantă selecție de arii și duete, pagini instrumentale reprezentative, precum și melodii din celebrul musical „The sound of music”, soliștii și orchestra ONRI și Corul de Copii al Municipiului Iași s-au reunit în acest spectacol pentru glorificarea artei și frumosului prin muzică.

– Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București difuzează online, gratuit, începând cu ora 20.00, spectacolul „Noii infractori” de Edna Mazya, în traducerea lui Etgard Bitel, regia Ion Caramitru. Spectacolul face parte din programul Maratonul Dramaturgiei Israeliene pe Scene Românești, ce se derulează între 14 și 17 aprilie, în parteneriat cu Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești și Teatrul „L. S. Bulandra” București. Maratonul marchează Ziua Comemorării Martirilor și își propune să scoată în evidență, prin câteva exemple elocvente, valoarea și consistența dramaturgiei israeliene în peisajul teatral românesc.

– Teatrul Național din Timișoara a ales să marcheze Zilei Mondială a Artei prin transmiterea în direct din Sala 2, de la ora 19:00, pe canalul său Youtube și pe site-ul www.tntimisoara.com, a spectacolului „Cercurile încrederii” de Radu Popescu, în regia Mihaelei Lichiardopol. Spectacolul are la bază la textul câștigător al Concursului Național de Dramaturgie, un proiect al Teatrului Național și ne vorbește despre maturizarea personajelor, dar și a unei societăți prea puțin atente la nevoile noii generaţii, definind modul în care teatrul este văzut ca un catalizator al rețelei emoționale și intelectuale.

– Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu” lansează cu prilejul Zilei Mondiale a Artei programul de pregătire profesională „Un actor, o părere despre teatru”, dedicat actorilor Companiei. Seria de întâlniri lunare, în care un actor sau actriţă le va vorbi colegilor despre experienţa lor artistică sau despre ethosul lor teatral, va fi deschisă de către Elena Purea astăzi, 15 aprilie, la ora 11:00.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a artei este marcată, anual, la data de 15 aprilie.

Casa Artelor Dinu Lipatti celebrează miercuri, 15 aprilie 2020, Ziua Mondială a Artei, Ediția Online. Cu acest prilej, veţi putea urmări, de la ora 17.00, înregistrarea recitalului Balada, un secol de muzică susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu în cadrul turneului Stradivarius 2018. În program – creaţii din repertoriul românesc semnate de compozitori precum Dinu Lipatti, George Enescu, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah şi Mihail Jora. Evenimentul va fi postat pe paginile Facebook, Instagram și Youtube ale Casei Artelor Dinu Lipatti.

Recital Extraordinar de Ziua Mondială a Artei, la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Ediție Online

Dragi prieteni, Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă oferă, de Ziua Mondială a Artei, un Recital Extraordinar pe care violonistul Alexandru Tomescu și pianista Angela Drăghicescu l-au susținut în anul 2018, în Salonul de Muzică din Casa Lipatti. #SuntemOnline ❤️ #ZiuaMondialaAArtei ❤️ #CasaLipatti ❤️ #DinuLipatti ❤️ #NuSuntetiSinguri ❤️ #NuRenuntamLaCultura ❤️

Gepostet von Casa Artelor "Dinu Lipatti" am Mittwoch, 15. April 2020

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a artei este marcată, anual, la data de 15 aprilie.

Această zi este marcată ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Astăzi, 15 aprilie, se împlinesc 567 de ani de la naşterea lui Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, el fiind considerat cel mai important reprezentant al Renașterii italiene.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua mondială a artei (World Art Day) este marcată, anual, la data de 15 aprilie.

Sediul materiei: Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr.1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. El este şi autorul celebrului adagiu „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.

A fost instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic. Asociaţia Internaţională de Artă (IAA/AIAP) este o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO.

Asociaţia Internaţională a Artei a luat fiinţă în 1952, la o conferinţă a artiştilor din Veneţia, când 23 de guverne şi 48 de asociaţii de artişti din 19 ţări s-au declarat în favoarea formării unei asociaţii internaţionale de pictori, sculptori şi gravori, astfel că a fost constituit un consiliu provizoriu sub preşedinţa lui Gino Severini (Italia), iar un secretariat a fost deschis la Casa UNESCO din Paris, potrivit unui comunicat al IAA.

Doi ani mai târziu, în 1954 a fost convocată pentru prima dată Adunarea Generală a Asociaţiei, tot la Veneţia, în cadrul căreia şi-a stabilit structura şi obiectivele. La această primă adunare au participat 18 ţări. Printre artiştii care şi-au pus amprenta a supra AIAP/IAA se numără: Joan Miro, Georges Braque, Robert Delaunay, Victor Pasmore, Hans Hartung, Marie Laurencin, André Masson, Victor Vasarely, Cesar Baldaccini, Alexander Calder.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti