« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

ICCJ. Mandat european de arestare. Arestarea persoanei solicitate. Control judiciar
18.04.2018 | Adrian ŞANDRU

Drept Timisoara
Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în conformitate cu dispozițiile art. 103 alin. (13) și ale art. 107 alin. (3) din Legea nr. 302/2004, în cazul în care dispune executarea mandatului european de arestare și amână predarea – întrucât împotriva persoanei solicitate există un proces penal în curs de soluționare în România, instanța dispune arestarea persoanei solicitate și emite mandatul de arestare, de la data încetării motivelor care au justificat amânarea.

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat că instanţa nu poate lua măsura preventivă neprivativă de libertate a controlului judiciar pentru intervalul cuprins între momentul rămânerii definitive a hotărârii prin care a dispus executarea mandatului european de arestare şi amânarea predării şi momentul încetării motivelor care au justificat amânarea, întrucât dispoziţiile art. 103 alin. (11) din Legea nr. 302/2004 permit luarea unei măsuri preventive neprivative de libertate numai în cursul procedurii de executare a mandatului european de arestare, iar nu şi ulterior dispunerii executării mandatului european de arestare.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că dispoziţiile art. 103 alin. (11) din Legea nr. 302/2004, invocate de procuror, trebuie avute în vedere în integralitate şi nu trunchiat. Pe de altă parte, aceste dispoziţii trebuie interpretate prin coroborare cu celelalte prevederi ale legii speciale care reglementează procedura de punere în executare a mandatului european de arestare şi amânarea predării. Pe cale de consecinţă, se constată că instanţa de fond a aplicat în mod corect dispoziţiile legale cu privire la punerea în executare a mandatului european de arestare în cazul în care se dispune amânarea predării, dispunând emiterea mandatului de arestare, cu menţiunea ca arestarea efectivă să aibă loc după încetarea motivelor de amânare.

(Decizia  nr. 1011 din 2 august 2016 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect mandatul european de arestare)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.