Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Alegere autorități române vs autorități străine de către legiuitor
23.04.2018 | Cristian BĂLAN

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Bălan

Cristian Bălan

În opinia mea, în alegerea autorităților române privind ordinul european de anchetă, legiuitorul a avut în vedere, pe de o parte, legislația penală destul de bogată în materie fiscală din dreptul român și așa zisul pericol social al contravențiilor pentru care nu se impunea efectuarea unor acte de cercetare. Și, în al doilea rând, cred că a avut în vedere și caracterul de simplu act de sesizare al procesului-verbal întocmit de către o altă autoritate decât cele judiciare, anumite oficii, anumite autorități care fac anchete administrative. Pentru că dacă ne uităm în dreptul procesual penal, vedem că ele fac o anchetă administrativă putând întocmi un raport, un ”orice” act care nu poate constitui decât act de sesizare, urmând ca toate verificările făcute de ele să fie reluate cumva în cursul urmăririi penale în cadrul administrării probelor. Legiuitorul, având în vedere aceste aspecte, nu s-a gândit că ar fi necesar ca și alte autorități administrative să aibă competențe pe emiterea ordinului de anchetă.

Pe de altă parte, dacă ne referim la autoritățile altor țări, ele vor emite un ordin european de anchetă urmând să vedem noi dacă l-am recunoaște și executa sau nu, dar probele le folosesc ei. Dacă urmează ca pe transfer de proceduri dosarul să ajungă la noi, avem alte norme care vor reglementa în ce măsură probele adunate de către autoritățile respective prin procedurile respective. Cred că legiuitorul poate putea să aibă o altă viziune asupra autorităților emitente române, dar când s-a limitat la judecător și procuror, cred că acest aspect l-a avut în vedere legiuitorul.

Jud. drd. Cristian Bălan,
Judecătoria Buftea

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Ordinul european de anchetă, ediția 182 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti