« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

ANSVSA. Precizări ref. protecția animalelor utilizate în scopuri științifice
19.04.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Miercuri, 18 aprilie 2018, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a făcut următoarele precizări cu privire la protecția animalelor utilizate în scopuri științifice, în contextul în care postul de televiziune PrimaTV a difuzat un reportaj pe acest subiect în cadrul emisiunii „Focus”, potrivit unui comunicat:
1. prevederile Directivei Consiliului 2010/63/UE privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice au fost transpuse în legislația națională prin Legea nr. 43/2014;
2. acest act normativ se aplică tuturor animalelor vertebrate vii, nu doar “rozătoarelor” de laborator așa cum este prezentat în materialul difuzat la postul de televiziune, o astfel de formulare nefiind regăsită în cuprinsul Directivei;
3. metodele de eutanasiere menționate (în Anexa nr. IV a Directivei Consiliului 2010/63/UE) sunt destinate fiecărei specii și categorii de vârstă în parte, au la bază studii științifice elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și sunt obligatorii pentru toate statele membre;
4. în ceea ce privește utilizarea unor metode mecanice de ucidere cum sunt dislocarea cervicală și decapitarea, Directiva stabilește extrem de clar că acestea sunt permise strict pentru anumite specii.
5. referitor la condițiile de cazare ale animalelor utilizate în scopuri științifice, acestea sunt stabilite în Anexa nr. 3 a Directivei Consiliului 63/2010/UE, respectiv a Legii nr. 43/2014, cuprinzând cerințele generale de microclimat în adăposturi, de hrănire și adăpare și cerințele specifice de spațiu și dotări suplimentare în funcție de specie și categorie de vârstă.

Totodată, imaginile cu primate cazate în cuști, din materialul video, nu provin din România, întrucât România nu se utilizează aceste specii în scop științific.

 
Secţiuni: Content, Protecția animalelor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD