Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Rezultatul executării unei pedepse cu închisoarea nu este o recuperare a celui închis
18.04.2018 | Robert WILLIAMS

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Legea conține ca măsură preventivă și izolarea, arestul și detenția pentru o perioadă determinată sau nedeterminată în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de către un cetățean, devenit suspect, inculpat, deținut și din nou un om liber dar… atenție, fără dreptul de a munci și a avea un statut onest.

Dreptul de a avea acces liber la piața muncii este restrâns de către o altă prevedere prin care persoanele cu cazier nu pot fi angajate.

În acest context, care sunt șansele de integrare? Pe lângă faptul că închisoarea este un stigmat social și nimeni nu își dorește un fost deținut din cauza posibilelor riscuri (furt, violență, crime, violuri. etc.)… drumul de întors pentru unii este înapoi și nu către libertate.

Există și predomină problema pedepselor ușoare de maxim 3-4 ani pentru fapte minore dar fără violență sau pericol public.

Condamnații pentru prima dată, condamnații care nu au un comportament violent, nu provin din găști sau clanuri interlope, sunt amestecați la un loc cu cei care pun viața în pericol, cu cei care prin teroare și violență își exercită diverse forme de brutalitate doar pentru că înseamnă libertatea lor de exprimare.

Întrebările sunt firești: Trebuie regândit sistemul de detenție? Care este rezultatul  detenției? De ce nu există un sistem de detenție gradual conform cu mărimea pedepsei și a gradului de violență al deținuților?

Condițiile de detenție urmăresc reeducarea sau distrugerea celui condamnat? Cum poate fi de folos educația și expertiza celui închis ca o contribuție la reeducarea celor închiși?

Gradul de supraviețuire în timpul detenției cât și menținerea la un nivel calitativ către intact al deținuților din România este sub zero comparativ cu cei închiși din țările vestice.

Problema de fond nu este cât cheltuiește statul și implicit contribuabilii pentru cei închiși, ci cum ar putea fi aceștia o garanție că își pot relua statutul de cetățean liber și un contribuabil la evoluția societății.

Atât contribuabilul în speță cetățeanul liber cât și deținutul se bucură oficial de drepturile fundamentale ale omului. Diferența în această situație o face libertatea fiecăruia dintre cei doi.

Responsabilitatea este una reciprocă: cei aflați în libertate trebuie să creeze și să mențină un sistem privativ de libertate garant al unei reintegrări în societate pentru cei închiși; pentru cei închiși scopul reeducării în bine să își atingă scopul astfel încât șansele la eliberare să crească considerabil în privința reintegrării acestora în societate.

** Prezentul material nu se dorește o ofensă sau defăimare a celor citați.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti