Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Diferența dintre ordinul european de anchetă și comisia rogatorie tradițională
24.04.2018 | Alexandra ȘINC

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

proc. Alexandra Sinc

Ordinul european de anchetă, așa cum a fost la vremea lui și mandatul european de arestare, trebuie să fie un instrument mai dinamic de cooperare decât comisia rogatorie tradițională. Știe orice profesionist al dreptului că o comisie rogatorie de regulă este o întreprindere de lungă durată, că termenele în care se răspunde sunt lungi de cele mai multe ori, foarte diferite de la stat la stat. Plus că o comisie rogatorie poate să epuizeze o etapă probatorie, după care constați că mai trebuie făcut altceva și ceri prin comisia rogatorie o altă probă de administrat și tot așa.

Venind mai aproape de zilele noastre, dincolo de comisiile rogatorii tradiționale, la decizia cadru privind înghețarea probelor și a bunurilor care sunt produsele infracțiunii (un mijloc mai modern decât cooperarea tradițională), observam ca și aici există limite, limite pentru că decizia privea indisponibilizarea bunurilor, dar pentru a le și remite statului solicitant era nevoie de o cerere ulterioară pe temeiul unei comisii rogatorii tradiționale. În plus, ordinele de indisponibilizare se puteau emite și folosi ca atare dacă știai exact unde este localizat bunul. Dacă nu știai și trebuia ca autoritatea străină să ți-l identifice, să facă eventual o percheziție, o ridicare de înscrisuri de obiecte ca să afle ce și cum și apoi să ți-l remită, iarăși trebuia să combini cu o comisie rogatorie tradițională. Ordinul de anchetă, așa cum este reglementat acum, pare că ar acoperi mai mult.

Formator Institutul Național al Magistraturii

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Ordinul european de anchetă, ediția 182 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti