AVRAM LAW a asistat BRD la redactarea memoriului adresat ICCJ în vederea soluționării problemei juridice ref. suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară
19 aprilie 2018 | JURIDICE.ro
AVRAM LAW a asistat BRD Groupe Societe Generale la redactarea memoriului adresat Colegiului de Conducere al Curții de Apel Brașov, prin care acesta din urmă a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție cu recursul în interesul legii în vederea soluționării problemei de drept privind efectele suspendării executării silite prin poprire bancară asupra obligației băncii de a indisponibiliza încasările viitoare în contul debitorului poprit pe durata suspendării.
Prin Decizia nr. 11 din 16 aprilie 2018, admițând recursul în interesul legii, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât în sensul soluției propuse în memoriu și în sesizarea Curții de Apel Brașov, reținând că: „În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 784 alin. (1) teza a doua Cod de procedură civilă, suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară înlătură obligaţia terţului poprit de a indisponibiliza şi încasările, în contul debitorului poprit, ulterioare suspendării.”
Avocat prof. univ. dr. Marieta Avram: „Este o decizie binevenită la o problema care trena de ani de zile. Jurisprudența neunitară constituia un risc juridic dificil de gestionat de toți cei implicați în procedura popririi bancare. Cred că soluția ICCJ asigură un echilibru just între toate interesele în procedură și tine cont de argumentele exprimate în timp în practica și în doctrina juridică.”
Problema de drept a fost dezbătută anul trecut si în cadrul conferinței „Poprirea între lege și realitate„, organizată de JURIDICE.ro.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro