Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ascuţirea contradictorialităţii


26 aprilie 2018 | Ofelia DOBRA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Ofelia Dobra

Ofelia Dobra

Din păcate, atunci când discutăm despre inițierea procedurii de executare silită discutăm despre o ascuțire a contradictorialității între cei doi părinți mai mult poate decât s-a întâmplat și în cazul procesului sau în faza inițială a debutului. Prin Legea nr. 17/2017 au fost aduse modificări și în ceea ce privește executarea hotărârilor judecătorești referitoare la minori în sensul că a fost adăugat ca și specie a titlurilor executorii ce pot fi puse în executare, acordurile parentale încheiate prin înscrisuri autentice cu ocazia divorțului sau ulterior acestui moment. Personal nu am instrumentat un acord parental autentificat de către notarul public, ci numai am lucrat pe marginea hotărârilor judecătorești ca și titluri executorii.

Dispozițiile secțiunii a doua din Codul de procedură civilă sunt unele ușor alambicate, pentru că debutăm cu obținerea încuviințării executării silite, după care conform art. 910 alin. 2 Cod procedură civilă se emite o somație prin care i se cere debitorului obligației respective să se supună dispozițiilor titlului executoriu. Eu apreciez că în intervalul acesta de 10 zile, termenul pe care îl acordăm prin somație, deoarece este termenul prevăzut prin dispozițiile art. 904 Cod procedură civilă care definește termenul pe care îl prevedem în somațiile pe care le emitem în cazuri de acest gen. Nu cred că este greșit procedural, deși legiuitorul a acordat acest termen de 10 zile debitorului obligației de a se conforma titlului executoriu ca executorul judecătoresc să invite părțile procedurii de executare acolo unde va aprecia că este confortabil pentru părți să discute, confortabil pentru minori să se manifeste. Să le invite spre a vedea dacă se realizează în cele din urmă un acord de respectare a obligației prevăzute de titlul executoriu chiar și pe calea amiabilă, chiar dacă se află deja în interiorul unei proceduri de executare silită.

Executor judecătoresc Ofelia Dobra
SCPEJ DOBRA COȘOREANU & ASOCIAȚII

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Aspecte privind autoritatea părintească și locuința minorului: autoritate exclusivă, rezidența alternantă și dificultăți în executare, ediția 181 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică