Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Liviu Dragnea: Ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim. UPDATE: Reacții: Președintele României. MAE. Teodor Meleșcanu: Putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituțional
10.05.2018 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

10 mai 2018: Miercuri, 9 mai 2018, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat, în cadrul audierilor din Comisia de politică externă a Camerei Deputaților, cu privire la consecințele unei eventuale neacceptări a rezultatelor analizei de evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim de către Klaus Iohannis, Președintele României, potrivit ziare.com: „ În opinia mea, cel putin, doresc să facem această evaluare și analiză cât mai rapid cu putință și să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această ora. Sigur, decidenții politici vor hotărî.

În cazul in care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituțional, ne ducem la Curtea Constituțională și așa mai departe. Mergem pe toate mecanismele.”

***

UPDATE 20 aprilie 2018: Ministerul Afacerilor Externe a informat că a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit unui comunicat.

Prin acest demers se are în vedere identificarea celui mai potrivit mod de acțiune al statului român în ceea ce privește evoluția Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

***

Vineri, 20 aprilie 2018, Klaus Iohannis, Președintele României, a declarat, în contextul în care în spațiul public au apărut informații cu privire la demarare de către Guvern a procedurilor de relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că nu a fost consultat în prealabil asupra acestui aspect, iar un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Totodată, Klaus Iohannis a reafirmat faptul că poziția României în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată, fiind necesară rezolvarea justă și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Palestina și Israel, care să coexiste.

Având în vedere rezoluțiile Organizației Națiunilor Unite în acest dosar, în această etapă, relocarea Ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant.

***

Joi, 19 aprilie 2018, Liviu Dragnea, Președintele Camerei Depuților, a declarat că Guvernul va începe demersurile pentru relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit digi24.ro: „Noi, practic, ne prefacem de ani de zile, toţi, că avem ambasada la Tel Aviv, dar, de fapt, personalul diplomatic face naveta la Ierusalim. În fapt, activitatea ambasadei României, de exemplu, zilnic, se desfăşoară la Ierusalim, nu în Tel Aviv. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru. În primul rând, o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani. Un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo. Are o valoare foarte mare pentru administraţia americană, suntem practic a doua ţară care face acest anunţ. Este această decizie luată, pentru care eu am ieşit prima dată, o susţin, Guvernul a acţionat în consecinţă şi încep procedurile.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate