« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Judecătoria Sectorului 1 București. Lipsa caracterului cert al creanței pretinse
27.04.2018 | Valeria BĂLĂNEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Judecătoria Sectorului 1 București a hotărât că pentru a se reține existența în sarcina pârâtei a obligației de plată pretinse este necesară fie însușirea acesteia prin semnarea și ștampilarea facturii fiscale de către reprezentantul legal al pârâtei, fie întocmirea unui alt înscris separat însușit de reprezentantul debitoarei (prin care să se confirme prestațiile efectuate de reclamantă) sau dovedirea unei acceptări tacite, respectiv a împrejurării că destinatarul facturii își organizează activitatea specifică în acest fel sau doar în raportul juridic stabil și constant cu emitentul (prin plăți anterioare în aceleași condiții). În speță, nu se regăsește niciuna dintre aceste situații, astfel că din înscrisurile atașate la dosar nu rezultă expres caracterul cert al creanței pretinse de reclamantă. De asemenea, instanța a constatat că fișa client nu poate fi reținută ca având valoarea probatorie  a unui înscris sub semnatură privată, fiind un act ce emană exclusiv de la reclamantă, nefiind  opozabil pârâtei, iar mențiunile conform cărora pârâta apare înregistrată în contabilitatea reclamantei cu anumite sume, nu pot fi opuse părții adverse pentru a face dovada unei obligații care incumbă acesteia, deoarece acesta nu presupune în mod obligatoriu faptul că serviciile respective au fost executate, atâta timp cât nu s-a dovedit acest fapt. (Sentința civilă nr. 594/2018 din data de 6 februarie 2018 pronunțată de Secția I civilă a Judecătoriei Sectorului 1 București având ca obiect cerere de valoare redusă)

Valeria Bălănel

 
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD