Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ministerul Justiției a desfășurat a patra serie de reuniuni a platformelor de cooperare în cadrul SNA 2016-2020
23.04.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 20 aprilie 2018, Ministerul Justiției a informat că a organizat, în perioada 18-19 aprilie 2018, cea de-a patra serie de reuniuni ale platformelor de cooperare în cadrul Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020, potrivit unui comunicat.

În cadrul evenimentului, desfășurat la sediul Ministerului Justiției, au avut loc o serie de reuniuni, conduse de conf. univ. dr. Marieta Safta, cu reprezentanții platformelor de cooperare, respectiv ai administrației publice centrale, ai autorităților independente și a instituțiilor anticorupție, ai mediului de afaceri, precum și ai societății civile.

Astfel, în prima zi a evenimentului, începând cu ora 10:00, avut loc întâlnirea cu reprezentanții platformei de cooperare a administrației publice centrale. În acest context, au fost adoptate rapoartele de evaluare privind Ministerul Afacerilor Externe și Secretariatul General al Guvernului, elaborate ulterior misiunilor de evaluare tematică desfășurate în anul 2017 în cadrul SNA. Misiunea SNA a fost apreciată de reprezentanții instituțiilor evaluate drept o experiență utilă și constructivă, sens în care au fost detaliate demersurile ce se au în vedere pentru remedierea unor deficiențe constate pe parcursul evaluării tematice.

La întâlnire au participat reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Comunicaţiilor și Societății Informaţionale, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Turismului, Ministerul Transporturilor, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ministerul Mediului, Secretariatul General al Guvernului, Agenția Naţională pentru Achiziţii Publice, Corpul de Control al Primului-Ministru.

În aceeași zi, începând cu ora 14:00, cu ocazia întâlnirii cu reprezentanții platformei de cooperare a autorităților independente și instituțiilor anticorupție, au fost adoptate rapoartele de evaluare privind Consiliul Național de Soluționarea a Contestațiilor și Agenția Națională de Integritate.

La întâlnire au participat reprezentanți de la: Agenţia Naţională de Integritate, Autoritatea Electorală Permanentă, Avocatul Poporului, Consiliul Concurenţei, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Curtea de Conturi, Direcţia Generală Anticorupţie, Departamentul pentru Lupta Antifraudă, Direcţia Naţională Anticorupţie, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, în ziua de 19 aprilie 2018, începând cu ora 10:00, a avut loc întâlnirea cu reprezentanții platformei de cooperare a mediului de afaceri, ocazie cu care Camera de Americană de Comerț și Industrie din România a prezentat o propunere de demers comun cu Ministerul Justiției pentru consolidarea integrității în întreprinderile publice.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Telekom Romania, SC Orsin Management Consulting SRL, Deloitte, American Chamber of Commerce, Control Risks Deutschland GMBH, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii, Centrul de Cercetări Avansate în Etică, Camera de Comerț și Industrie a României, Asociația Română a Băncilor, Ministerul Economiei, Bayer România.

În aceeași zi, începând cu ora 14:00, la reuniunea cu reprezentanții societății civile au participat următoarele organizații non-guvernamentale: ExpertForum, Asociația Funky Citizens, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Inovare Publică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Centrul de Cercetări Avansate în Etică.

În cadrul întâlnirilor a fost prezentat Raportul național privind stadiul implementării Strategiei Naționale Anticorupție în anul 2017, elaborat pe baza datelor transmise de autoritățile și instituțiile publice.

În conformitate cu Metodologia de monitorizare a implementării SNA 2016-2020, au fost dezbătute temele aferente misiunilor de evaluare ce se vor desfășura în cadrul instituțiilor publice în anul semestrul II 2018, respectiv semestrul I 2019. Alegerea temelor a avut la bază atât inventarul măsurilor de transparență instituțională și de prevenire a corupției, cât și indicatorii prevăzuți de anexa nr. 3 a Hotărârii Guvernului nr. 583/2016 privind aprobarea SNA. Conform majorității participanților, cele mai relevante teme au fost: conflictele de interese în timpul și ulterior exercitării funcției, transparența instituțiilor publice și accesul la informațiile de interes public deținute de acestea, incompatibilitățile.

Pe bază de voluntariat, precum și în baza unei trageri la sorți, au fost selectate 20 de instituții care vor fi evaluate în perioada 2018-2019, context în care a fost reamintit faptul că evaluarea se va realizat în cadrul proiectului POCA destinat consolidării capacității administrative a secretariatului tehnic al SNA de a sprijini implementarea măsurilor anticorupție. Proiectul, care prevede că acțiunile de evaluare vor fi organizate în termen de 22 de luni de la data semnării contractului de finanțare (21 noiembrie 2017), cuprinde și organizarea și derularea a 20 de misiuni de tip „peer review” pentru evaluarea modului în care sunt implementate măsurile de transparență instituțională și de prevenire a corupției (măsuri preventive anticorupție) în cadrul instituțiilor și autorităților publice de la nivel central.

Discuțiile asupra priorităților SNA pentru anul 2018 au avut în vedere, între altele, demersurile necesare finalizării măsurilor din SNA cu termen anul 2018, măsurile restante din perioada 2016-2017, continuarea activităților de monitorizare a implementării SNA 2016-2020 în scopul identificării şi corectării problemelor practice apărute în aplicarea politicilor şi normelor anticorupţie, precum și creşterii gradului de cunoaştere, înţelegere şi implementare a măsurilor de prevenire a corupţiei, în sectorul public şi privat.

Printre temele orizontale de strategie abordate s-au numărat auditarea internă, o dată la doi ani, a sistemului de prevenire a corupţiei la nivelul tuturor autorităţilor publice, continuarea demersurilor României de a deveni membru cu drepturi depline al OCDE şi modalități eficiente de îndeplinire a măsurilor privind consolidarea integrității în achizițiile publice.

În cazul în care instituțiile publice vor solicita acest lucru, Ministerul Justiției și-a arătat disponibilitatea de a organiza sesiuni de prezentare a bunelor practici în materia integrității instituționale.

:: Raport ANI
:: Raport CNSC
:: Raport MAE
:: Raport Secretariatul General

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti