Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Departamentul de Stat al SUA. Raportul de țară privind respectarea drepturilor omului în România 2017


23 aprilie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Duminică, 22 aprilie 2018, Departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul de țară privind respectarea drepturilor omului în România în anul 2017, alături de rapoarte pentru alte state de pe glob.

Potrivit raportului, România nu a reușit nici în cursul anul 2017 să soluționeze problema supra-aglomerării carcerale, în luna luna iulie fiind private de libertate aproximativ 24.813 de persoane în închisori cu o capacitate de doar 18.127 de locuri.

Totodată, deținuții au fost supuși mai multor abuzuri, în luna septembrie a anului 2017 înregistrându-se 128 de plângeri, depuse împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor, împotriva personalului din penitenciare.

Deși au fost sesizate unele îmbunătățiri, se constată faptul că tratamentul aplicat deținuților este, în continuare, neconform standardelor internaționale în materie.

În ceea ce privește corupția, aceasta rămâne o problemă acută, în conformitate cu indicii Băncii Mondiale, mita fiind, în continuare, răspândită în sectorul public. Imunitatea de care beneficiază anumiți înalți funcționari publici, foști sau actuali, a condus la blocarea investigațiilor în mai multe cazuri, existând situații în care implicarea în fapte de corupție a rămas nepedepsită.

Deși Guvernul a respectat, în linii mari, independența sistemului judiciar, infrastructura necorespunzătoare și deficitul de personal rămân probleme care pot aduce atingere calității actului de justiție.

În anul 2017, cele mai mari probleme legate de drepturile omului au rămas corupţia generalizată în sistemul public și violenţa față de comunitatea romă și comunitatea LGBT.

Raportul publicat de Departamentul de stat vorbește și despre pozițiile publice exprimate de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, în contextul mișcărilor masive de stradă din anul 2017, despre amenințarea persoanelor au organizat proteste prin intermediul rețelelor de socializare de către poliție cu deschiderea unor dosare penale, dar și despre modul critic în care au fost prezentate acțiunile de protest de către televiziunile controlate politic.

Rapoartele pentru alte state pot fi consultate, în limba engleză, aici.

:: Raportul de țară pentru România (în limba engleză)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii