Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Ministrul Justiției din Republica Croația, în vizită oficială în România


24 aprilie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

UPDATE 24 aprilie 2018: Ministrul Justiției din Republica Croația, însoțit de delegația oficială, a efectuat vizite la Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Institutul Național al Magistraturii.

În cadrul vizitei la ICCJ, discuțiile au urmărit prezentarea modului de organizare şi funcţionare a instanței, a legislaţiei privind modul de promovare a judecătorilor la instanţa supremă, precum şi a competenţelor cu privire la activitatea de judecată şi a mecanismelor de unificare a practicii judiciare, potrivit unui comunicat al ICCJ.

La întâlnire au participat:
– Iulia Cristina Tarcea, preşedinte ICCJ
– judecător Gabriela Elena Bogasiu, vicepreşedinte ICCJ
– judecător Ilie Iulian Dragomir, vicepreşedinte ICCJ
– Fabian Vîlcu, specialist IT la Direcţia Legislaţie, Studii, Documentare şi Informatică Juridică din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
– Andreea Petcu, consilier pentru Afaceri Europene la Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului din cadrul Ministerului Justiţiei.

La sediul PICCJ, delegația croată a fost primită de Augustin Lazăr, procuror general, însoțit de următoarele persoane, potrivit unui comunicat al PICCJ:
– Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general
– Bogdan Licu, adjunct al procurorului general
– Romulus Varga, șeful Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PICCJ- Nadina Spînu, procurorul șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe.

Discuțiile au vizat multiple teme, între care:
– arhitectura sistemelor judiciare din România și Croația și rolul Ministerului Public în cadrul acestora;
– aspecte privind statutul și independența procurorului;
– procedura numirii procurorilor în funcții de conducere la vârful sistemului judiciar;
– formarea profesională a magistraților.

În cadrul vizitei la INM, au fost prezentate aspecte legate de modul organizare și funcționare a Institutului, modul de concepere şi elaborare a
programelor de formare profesională, iniţială şi continuă, conţinutul programelor de formare destinate auditorilor de justiţie şi magistraţilor în funcţie și implementarea acestora, personalul de instruire, metodologiile de evaluare utilizate, precum şi implicarea Institutului în activități de formare având caracter internațional, potrivit unui comunicat al INM.

La rândul său, delegația croată a prezentat propriul sistem privind recrutarea și formarea magistraților.

Din partea INM au participat:
– judecător Irina Cambrea, director adjunct responsabil cu formarea inițială
– Andra Ghebri, coordonator al departamentului de formare inițială
– Diana Mihăilă, coordonator al departamentului de formare continuă.

***

24 aprilie 2018: Luni, 23 aprilie 2018, Ministerul Justiției a informat că, în perioada 23-24 aprilie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, primește vizita oficială a lui Dražen Bosnjakovik, ministrul Justiției din Republica Croația, potrivit unui comunicat.

În acest context, la data de 23 aprilie 2018, la sediul Ministerului Justiției, a avut loc o întâlnire între cei doi miniștrii ai Justiției la care au participat:

I. din partea României:
– conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat
– Mona Angheni, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Direcției Afaceri Europene și Drepturile Omului
– Ileana Petre, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Direcției Elaborare Acte Normative
– Andreea Petcu, consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcției Afaceri Europene și Drepturile Omului

II. din partea Croației:
– Juro Martinovic, secretar de stat
– Ivan Crncec, consilier personal al ministrului Justiției
– Sedina Dubravcic, șeful cabinetului ministrului Justiției
– Davor Vidis, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Croației în România.

Aspectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat:
– pregătirea Președinției României la Consiliului Uniunii Europene din prima jumătate a anului 2019;
– prezentarea soluțiilor legislative, practicii judiciare și a aspectelor organizatorice ale procedurii punerii în executare a hotărârilor judecătorești;
– procedura numirii judecătorilor și procurorilor;
– formarea profesională a judecătorilor și procurorilor;
– soluții IT moderne utilizate în cadrul sistemului judiciar, precum și funcționarea sistemului penal.

Pe agenda vizitei oficiale a ministrului Justiției din Croația se regăsesc întrevederi cu reprezentanți ai unor instituții din sistemul judiciar, ca de exemplu: Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Institutul Național al Magistraturii, precum și ai Penitenciarului București-Jilava.

În cadrul vizitei la Penitenciarul București-Jilava, a fost realizată o prezentare a instituției, cu accent pe structura fizică, organigramă, activitățile desfășurate, regimurile de executare a pedepselor privative de libertate și modalitățile de asigurare a pazei, potrivit unui al doilea comunicat al Ministerului Justiției.

În acest context, prof. univ. dr. Tudorel Toader a prezentat demersurile inițiate de Ministerul Justiției în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă sistemul penitenciar.

Oficialul croat a avut și o întrevedere cu Adrian Țuțuianu, vicepreședintele Senatului României, printre temele de discuție numărându-se modificarea Legilor Justiției, a Codului penal, Codului de procedură penală și Codului civil, precum și reglementările privind domeniul securității naționale și funcționarea serviciilor de informații, potrivit unui comunicat al Senatului.

Cu privire la modificarea Legilor Justiției, vicepreședintele Senatului a subliniat faptul că se are în vedere consolidarea și nu afectarea independenței Justiției, precum și întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, ca garant al acesteia.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii