Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Sistemul judiciar

Activitate parchete – 23-27 aprilie 2018

28 aprilie 2018 | Anamaria Magdalena SĂRSAN
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA-Craiova. Evaziune fiscală, spălare a banilor, abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, favorizarea făptuitorului. Trimitere în judecată, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
P. C., la data faptelor reprezentant al S.C. G. S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală în formă continuată,
– spălarea banilor în formă continuată (2 fapte)

P. G., la data faptelor consilier superior cu atribuții de control în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu în serviciu cu consecințe deosebit de grave asimilată infracțiunilor de corupție,
– luare de mită,
– trafic de influență,
– spălarea banilor în formă continuată,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
– instigare la spălarea banilor în formă continuată

M. E., la data faptelor contabil în cadrul S.C. G. S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală în formă continuată,
– spălarea banilor în formă continuată

S. L., la data faptei manager financiar în cadrul S.C. G. S.R.L, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

și în stare de libertate, a inculpaților:

D. F., la data faptelor și în prezent șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la favorizarea făptuitorului

Ț. C. C., la data faptei adjunct al șefului Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt și conducător al Activității de Inspecție Fiscală – Contribuabili Mijlocii din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului

B. A. C., la data faptei șef Serviciu Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului

S.C. G. S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală în formă continuată
– spălarea banilor în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. G. S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul P. C., nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic.

La comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au participat efectiv și inculpatele M. E. (contabil) și S. L. (manager financiar până în luna iunie 2012).

Concret, în toată perioada menționată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidențiate la rubrica “TVA deductibil” sume mai mari decât cele susținute de documentele de evidență primară (facturi de achiziție de bunuri și servicii de pe teritoriul național) înregistrate în evidența contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societății comerciale, cu consecința micșorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat.

Începând cu luna iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv și girată de către inculpata P. G., deși exista o incompatibilitate evidentă cu funcția publică pe care o deținea – consilier superior cu atribuții de control în cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală.

Mai mult, cu prilejul realizării în luna octombrie 2012 a unei inspecții fiscale la S.C. G. S.R.L., inculpata P. G., cu încălcarea prevederilor legale, nu a menționat în raportul de control situația reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obținerea de foloase necuvenite în același cuantum pentru firma “protejată”.
Pentru “serviciile” sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata P. G. a pretins și primit de la inculpatul P. C. sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei.

Ulterior suspendării sale din funcție, (la 03.07.2013 ca urmare a trimiterii în judecată de către D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu serviciul), inculpata P. G. a primit, de la inculpatul P. C., în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 355.217 lei, pentru ca aceasta să-și exercite influența asupra foștilor colegi cu atribuții de control sau funcții de conducere din cadrul A.J.F.P. Olt, în vederea protejării S.C. G. S.R.L., în eventualitatea unor controale fiscale.
Influența inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui D. F., șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Olt, inculpații B. A. C. și Ț. C. C. au depus toate demersurile pentru ca inculpatul P. C. să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecții fiscale efectuate la S.C. G. S.R.L., (prin luarea în considerare a unor regularizări nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligații fiscale accesorii și prin nesesizarea organelor de urmărire penală cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală).
Banii primiți drept mită de către P. G. au fost justificați în evidența contabilă de P. C. prin achiziții lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăți comerciale, ce aparțineau unor persoane apropiate inculpatei.
Banii remiși în realitate inculpatei P. G. cu titlul de mită/cumpărare de influență au fost utilizați din dispoziția acesteia pentru achiziționarea unui apartament în municipiul București (în valoare de 153.000 de euro).

În contextul sustragerii de la plata TVA, în perioada 2 iulie 2012 – 28 iulie 2014, inculpatul P. C. a retras din contul deținut de S.C. G. S.R.L., în numerar, prin 462 de operațiuni succesive, suma de 1.234.000 lei, banii respectivi fiind folosiți ulterior în interes personal.
Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziția lui P. G., inculpata M. E. a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidență contabilă ale persoanei juridice (plăți către furnizori inexistenți).

Statul român, prin A.N.A.F., s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.783.367 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către S.C. G. S.R.L.

De asemenea, statul român, prin A.N.A.F., a solicitat obligarea inculpatei P. G. la plata sumei de 4.770.253 lei la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere potrivit prevederilor legale, în solidar cu inculpații S.C. G. S.R.L., P. C., S. L. și M. E.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților P. G., Sefter Luminița, P. C. și S.C. G. S.R.L.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

2. DNA-Constanța. Constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, înșelăciune, permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității. Trimitere în judecată, arestare preventivă, acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților S. G. pentru săvârșirea a două infracțiuni de șantaj în formă continuatăȚ. F. G., pentru săvârșirea a două infracțiuni de distrugere și în stare de libertate a inculpatului I. B. pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada anilor 2014-2017, inculpații S. G. și Ț. F. G. au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sume de bani cuprinse între 200 și 35.000 euro.

În același context, inculpatul Ț. F. G. a incendiat două mașini ce aparțineau unuia dintre martori.

Banii respectivi au fost ceruți în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către inculpații S. G. și I. B., la care fuseseră adăugate dobânzi substanțiale (50% pe săptămână), cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale.

În perioada aprilie-iunie 2017, inculpatul I. B., împreună cu inculpații I.I, M. A. și L. N. C., cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, au indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 250.000 euro.

În același context, în luna iunie 2017, la solicitarea lui I. B., inculpata D. E. C., în calitate de funcționar bancar, a accesat date legate de rulajul contului persoanei induse în eroare în condițiile de mai sus, pe care le-a comunicat ulterior primului.

Anterior, inculpații I. B.,I. E.,I. I., M. A., L. N. C. și D. E. C. au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor (constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la înșelăciune și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității), au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora (între 10 luni cu amânarea aplicării pedepsei și 2 ani și 4 luni cu suspendare).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigații Criminale, Direcția de Operațiuni Speciale și din cadrul I.P.J. Constanța – Serviciul de Investigații Criminale.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

***

Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală. Reținere, percheziții, control judiciar.

La data de 22 aprilie 2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor O. A., D. M. L., C. V., D. I. B., H. R., C. M., T. N. şi G. M. M., pentru săvârșirea infractiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna februarie 2011, inculpata O. A. împreună cu inculpaţii D. I. B., C. V., D. M. L. şi un cetăţean turc, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior inculpaţii M. M., V. A. M., B. D., N. M., P. C. şi C. M., în scopul obţinerii de avantaje de natură fiscală, constând în TVA şi impozit pe profit datorat bugetului de stat, prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală (respectiv complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală), în cadrul realizării activităţii de „cargo-coletărie” prin intermediul societăților comerciale B. S. D. SRL, A. K. T. SRL, D. T. SRL, V. G. B. SRL, N. T. SRL şi G. C.SRL.

Activitatea infracţională a constat în derularea unui circuit de tranzacţionare artificial privind comerţul cu articole de îmbrăcăminte, textile şi încălţăminte de provenienţă din import (din Turcia), la comandă, transportate în regim de grupaj/tip cargo, pe ruta Turcia-România şi valorificate în mare parte, în final, fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conţinut real privind valoarea de vânzare şi cumpărătorul efectiv, în scopul obţinerii de avantaje de natură fiscală, constând în TVA şi impozit pe profit datorat bugetului de stat.

Astfel, în contextul creşterii volumului de tranzacţionare şi al creşterii cererii de marfă la preţ redus din partea micilor comercianţi, ce activează în diverse centre comerciale, grupări de persoane prin societăţi interpuse pe lanţul de tranzacţionare, au profitat de această cerere, şi au creat şi operaţionalizat sisteme de grupaj/cargo atât pentru transportul de mărfuri cât şi pentru îndeplinirea formalităţilor legale de import în relaţia cu autorităţile vamale.

În urma probatoriului administrat, a rezultat că unul din operatorii de sistem cargo respectiv import şi transport din Turcia în România, care prin societăţi „paravan cu rol de desfacere în piaţă ”, a operaţionalizat acest sistem, inclusiv comenzi şi tranzacţionări financiare în numerar, a fost gruparea „A. C.”, ce a activat susccesiv în scopul sus-menţionat, în intervalul 2011-2016, în cadrul a două grupuri infracţionale organizate (aferente perioadelor 2011-2015 şi 2016), pe tipare de fraudare diferenţiate-imaginea de ansamblu a circuitului tranzacţional artficial creat, relevând următoarele modalităţi de operare:

I. Circuit marfă TURCIA-ROMÂNIA
Conform probatoriului administrat în cauză, grupul infracţional ce a acţionat pe aceste coordonate, în intervalul 2011-2015, a fost constituit din inculpaţii O. A. (liderul şi coordonatorul grupării), D. I. B., C. V., D. M. L. şi un cetăţean turc, în activităţile derulate fiind implicaţi (sub forma sprijinirii sau aderării) şi inculpaţii V. A. M., B. D., N. M., P. C, C. M. şiM. M.

Astfel, pe fondul cererii de mărfuri din import (din Turcia), formulate de clienţii-beneficiari finali care activează, în mod real, pe piaţa de profil din România (în domeniul comerţului cu textile şi îmbrăcăminte), dar care nu optează sau nu deţin capacitatea financiară de a importa în mod direct, grupul infracţional respectiv a folosit succesiv, în intervalul 2011-2015, societăţile comerciale A. K. T. SRL, D. T. SRL, V. G. B. SRL, N. T.SRL şi G. C.SRL (firme controlate şi administrate în fapt de către inculpata O. A.) ca societăţi „paravan”, care s-au constituit ca furnizori pentru clienţii interni, dar printr-un lanţ tranzacţional.

Astfel, din punct de vedere logistic, începând de la exportator, respectivele mărfuri au urmat parcursul unui circuit în regim de grupaj (fără devoalarea defalcată a destinatarilor, în mod oficial) fiind introduse într-un circuit documentar, prin care să se achite taxe vamale şi TVA la un nivel minimal (marfurile fiind tranzacţionate la import la un preţ unitar derizoriu (de până la 5 lei/bucată).

S-a reţinut că circuitul în regim de grupaj a avut loc anterior exportului, printr-o singură societate exportatoare din Turcia pe numele căreia erau „centralizate” mărfurile achiziţionate de la furnizorii reali din Turcia, conform comenzilor neoficiale, şi care figurau scriptic ca vânzător pe documentul de import şi pe documentele de achiziţie ale societăţilor „paravan” din România, controlate de către inculpata O. A.

În fapt, societatea de export avea strict rolul de „a aduna” marfa şi de a o exporta în tranşe cât mai mari şi cât mai grupate, pentru o eficienţă sporită, constituind astfel şi o entitate tampon în faţa vânzătorilor reali din Turcia, care deţineau evidenţa comenzilor de marfă din România, îngreunând trasabilitatea sau individualizarea efectivă a comenzilor dintre furnizorii reali şi beneficiarii reali.

Etapa următoare consta în valorificarea de către beneficiarii grupajului în sistem cargo (clienţii finali din România), a unei mari părţi a mărfurilor din circuitul tranzacţional, fără documente şi obligaţii fiscale aferente, prin intermediul societăţilor „paravan” controlate de către inculpata Ozdolanbay Adriana, în acest sens, o mare parte din marfa „importată” de către societăţile respective, fiind preluată în fapt, de către beneficiarii reali, fără documente de achiziţie, neidentificabili fiscal.

Importurile au avut la bază comenzi anticipate de la clienţii finali care achitau marfa comandată (total sau parţial), în avans, aceştia primind marfa imediat după vămuire, în mare parte fără forme legale (operaţiunile respective nefiind evidenţiate), iar ulterior o valorificau la preţurile practicate pe piaţă.

De asemenea, s-a reţinut că societăţile „importatoare” (ce erau în fapt doar „comisionari” privind importul şi transportul de marfă) disimulau comercializarea unei părţi din stocul de marfă (în fapt marfa preluată „la negru” de clienţii finali), către societăţi invalide din punct de vedere fiscal, pentru a justifica descărcarea stocului şi a colecta scriptic TVA „cu valoare egală” cu TVA-ul achitat în vamă. Ulterior, la momentul echilibrării celor două valori, se declanşa folosirea succesivă a următoarei societăţi „paravan” controlate de către inculpata O. A..

II.Circuit marfă TURCIA-BULGARIA-ROMÂNIA

Conform probatoriului administrat în cauză, grupul infracţional ce a acţionat pe aceste coordonate, în intervalul februarie 2016-noiembrie 2016, a fost constituit din inculpaţii O. A., C. V., D. M. L., V. A. M., P. C., N. M., P. G., E. I. R., H. R., suspectul B. A. I. şi un cetăţean turc, respectivii fiind sprijiniţi în activităţile derulate de către inculpaţii C. M. şi T. N.

Astfel, pe fondul cererii de mărfuri din import (din Turcia), formulate de către clienţii-beneficiari finali care activau, în mod real, pe piaţa de profil din România (în domeniul comerţului cu textile şi îmbrăcăminte), dar care nu optau sau nu deţineau capacitatea financiară de a importa în mod direct, societatea comercială B. S. D.SRL, controlată de către inculpatul Haborchid Rodin, s-a interpus a fi furnizor pentru aceştia, printr-un lanţ tranzacţional care cuprindea alte două categorii de entităţi, cu rol de societate interpusă, fără sens economic.
Astfel, importul se efectua într-o altă ţară comunitară (Bulgaria), prin printr-o societate comercială controlată de către suspectul B. A. I., aparent la comandaB. S. D. SRL , având în vedere că mărfurile importate erau livrate imediat, fără a fi recepţionate fizic de către entitatea din Bulgaria.
Etapa următoare consta în vânzarea către achizitorul intracomunitarB. S. D. SRL din România, dar având ca finalitate faptică valorificarea de către beneficiarii finali a unei mari părţi din mărfurile din circuitul tranzacţional, fără documente şi fără obligaţii fiscale aferente, prin intermediul unor societăţi de tip fantomă, ce figurau drept clienţi interni ai S.C.B. S. D. SRL.

În circuitul infracţional, inculpata O. A. a utilizat cel puţin 6 clienţi ai S.C.B. S. D. SRL, respectiv societăţile tip fantomă B. T. SRL, E. M. C. SRL, P. P. A. SRL, A. T. S. SRL, W. M. T. SRL şi W. C. S. SRL, pentru a descărca gestiuneaB. S. D. SRL şi în subsidiar de a rupe trasabilitatea fiscală a mărfurilor (o mare parte din marfa „vândută” de către achizitorul intracomunitar către firme fantome, fiind preluată în fapt, de către beneficiarii reali, fără documente de achiziţie, neidentificabili fiscal).

Cuantumul total al prejudiciului stabilit prin raportul de constatare este în sumă de 43.179.737 euro.

La data de 22 aprilie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T- Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală şi ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare pe raza municipiului București si a județului Ilfov, ocazie cu au fost identificate două depozite în interiorul cărora au fost găsite și ridicate cantităţi importante de mărfuri de contrabandă, suma de peste 100.000 lei, importante sume în valută, bijuterii din aur.

Inculpaţii O. A., D. M. L., C. V., D. I. B., H. R., C. M. şi T. N. au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar inculpata G. M. M. cu propunere de luare măsurii arestului la domiciliu.

Faţă de alţi 9 inculpaţi procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală şi ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

La activități s-a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT-Galați. Constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane. Punerea în mișcare a acțiunii penale, reținere, percheziții. 

La data de 23 aprilie 2018, procurori din cadrul DIICOT- Serviciul Teritorial Galați şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor M. D. în vârstă de 41 de ani, M. I. în vârstă de 34 de ani, M. I. în vârstă de 67 ani, P. Ț. în vârstă de 33 ani şi M. D. S. în vârstă de 29 ani, cercetaţi pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori în formă continuată și trafic de persoane în formă continuată.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2007, inculpaţii M. D. zis „M.”, M. I., M. I., P. Ț. au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane cu exploatarea îndelungată a victimelor pe teritoriul Italiei, grup infracţional organizat intrafamilial la care începând cu toamna anului 2013 a aderat şi inculpatul M. D. S.

S-a reţinut că în perioada 2007-2018, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp, membrii grupului infracţional au recrutat prin inducere în eroare utilizând metoda „Loverboy”, prin răpire şi constrângere, profitând de imposibilitatea de a se apăra şi de starea de vădită vulnerabilitate, trei victime minore şi cinci victime majore pe care ulterior le-au transportat, transferat, adăpostit şi primit în scopul exploatării sexuale.

S-a reţinut că inculpaţii le-au luat şi le-au reţinut actele de identitate victimelor, punându-le în pericolul real de îmbolnăvire, atât „la stradă” cât şi în imobile închiriate pe teritoriul Italiei, însuşindu-şi sumele obţinute din practicarea prostituţiei în sumă de peste 300.000 euro.

La data de 23 aprilie 2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat un număr de cinci percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale inculpaţilor situate pe raza județelor Galați și Brăila, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate mai multe mijloace de probă necesare pentru dovedirea activităţii infracţionale.

Totodată au fost găsite şi ridicate două autoturisme, bunuri achiziţionate din sumele de bani obţinute din exploatarea victimelor traficului de persoane şi traficului de minori şi utilizate în activitatea infracţională, bijuterii şi suma de 4.500 EUR.

La data de 24 aprilie 2018, inculpaţii au fost prezentaţi la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Județean Galaţi şi Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați.

Pe întreg parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

3. DIICOT-Pitești. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, înșelăciune, fals informatic. Percheziții.

Miercuri, 25 aprilie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Vâlcea au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare, în municipiul Râmnicu Vâlcea și în orașul Călimănești, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism, tentativă la înșelaciune, fals informatic și instigare la fals informatic.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011-2018 un număr de trei suspecţi au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane care a acționat în mod coordonat pe teritoriul României, al Italiei și al Franței, în scopul obținerii de beneficii financiare pe care și le-au însușit în cea mai mare parte, persoanelor vătămate revenindu-le sume de bani modice necesare subzistenței.

Persoanele exploatate au fost recrutate prin inducere în eroare, constrângere, abuz de autoritate și prin profitare de ascendentul moral pe care cei trei suspecți îl aveau asupra victimelor.

De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că unul dintre membrii grupului infracţional, sprijinit de contabila unei societăți comerciale, a inserat date necorespunzătoare adevărului într-un sistem informatic referitoare la cuantumul salariului său în calitate de angajat al acestei societăți comerciale și a încercat să obțină un credit în suma de 60 000 de lei de la o unitate bancară de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea.

Din activitatea infracțională, suspecţii au obținut peste 250.000 de euro.

La sediul DIICOT ST Pitești au fost aduse în vederea audierii un numîr de 15 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Gruparării Mobile de Jandarmi Frații Buzești.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

4. DIICOT-Bistrița-Năsăud. Trafic de minori. Reținere.

Joi, 26 aprilie 2018, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților M. D. M., P. F. M. și R. S. V., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori și complicitate la trafic de minori.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2016, inculpaţii au recrutat mai multe minore pe care le-au găzduit în mai multe locaţii din municipiul Bistriţa, determinându-le să practice prostituţia cu diferiţi clienţi racolaţi prin intermediul unei platforme de publicitate online, categoria matrimoniale-escorte.

Inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Bistrița-Năsăud cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistriţa-Năsăud.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, inculpatul beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

5. DIICOT-Craiova. Trafic de persoane, tentativă la omor calificat. Reținere, arestare preventivă, punerea în mișcare a acțiunii penale.

Vineri, 27 aprilie 2018, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. A. M., pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic de persoane și tentativă la omor calificat.

În fapt s-a reţinut că în luna octombrie 2017, inculpatul B. A. M., în vârstă de 30 de ani, a cunoscut prin intermediul unui site erotic, o persoană de sex feminin, în vârstă de 22 de ani, și, speculând starea de vulnerabilitate și naivitate a acesteia, a recrutat-o prin inducere în eroare (promisiuni de conviețuire) și a transportat-o în diferite orașe din țară (Brașov, Timișoara, Pitești, București, Alba Iulia), în scopul de a practica prostituția, în beneficiul lui, în apartamente, dar și „la stradă.

Pe fondul comportamentului violent (fizic și psihic) al inculpatului, persoana vătămată a hotărât să rupă relația cu acesta, împrejurare în care, la data de 21 aprilie 2018 (după ce anterior o amenințase în mod repetat cu moartea întrucât refuza să mai practice prostituția în beneficiul lui), inculpatul B. A. M. s-a deplasat cu un autoturism în zona în care victima practica prostituţia – DN 65, în apropiere de com. Pieleşti – şi, după ce a trecut prin dreptul ei de câteva ori a intrat pe acostament, în viteză, lovind-o cu partea frontală a autovehiculului.

Inculpatul a părăsit locul evenimentului rutier deplasându-se la poliţie abia după câteva ore.

Victima a suferit o fractură de humerus, leziune ce a necesitat o intervenţie chirurgicală, imobilizarea braţului şi implică pentru vindecare un număr de 55 de zile de îngrijiri medicale.

Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Magdalena Sărsan

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership