« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua Forțelor Terestre Române
23.04.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Forțelor Terestre Române este marcată, anual, la data de 23 aprilie.

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul mesaj:

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre ale Armatei României, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, din București, va avea loc astăzi, 23 aprilie, de la ora 9.00, o ceremonie militară dedicată acestui eveniment.

Activitatea se va desfășura în format restrâns, cu respectarea tuturor măsurilor stabilite pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

* * *

Data de 23 aprilie aduce în memoria noastră faptele de arme ale ostașilor români căzuți la datorie pe câmpurile de luptă, în vremuri mai vechi sau mai noi, pentru apărarea ființei naționale și a gliei strămoșești, pentru libertatea și siguranța noastră.

În caledarul creștin-ortodox, această zi a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință, aleasă ca aniversare a Forțelor Terestre Române, are semnificația iubirii profunde pentru neam și țară pe care ostașul roman o poartă în sufletul său.

Tradiția de a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ca patron spiritual și ocrotitor al Forțelor Terestre izvorăște din însăși vitejia, puterea și credința lui, calități ce constituie un adevărat imbold pentru generațiile de tineri care apără țara sub faldurile Drapelului de luptă și reprezintă dovada de nezdruncinat a perenității existenței celor două instituții fundamentale – Biserica și Armata – care ocrotesc spiritul, liniștea și pacea poporului român.

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ca în fiecare an, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, sărbătorim Ziua Forţelor Terestre, una dintre componentele cele mai importante ale Armatei României, care, cu dăruire, îndrăzneală şi profesionalism, îndeplinește misiuni deosebit de complexe.

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, militarii Forţelor Terestre au participat la punerea în aplicare a măsurilor stabilite în timpul stării de urgenţă şi, ulterior, a celei de alertă, contribuind la buna gestionare a unei situații extrem de dificile.

În perioada următoare, Forţele Terestre trebuie să acţioneze pentru iniţierea şi derularea unor programe de înzestrare consistente, dar şi pentru o cât mai temeinică instruire individuală şi colectivă, inclusiv în cooperare cu aliaţii noştri.

Toate acestea vor contribui semnificativ la continuarea eforturilor pentru consolidarea rolului strategic al României în cadrul NATO şi UE.

Datorită nivelului înalt de pregătire a militarilor români, ţara noastră este astăzi un aliat capabil să contribuie activ la securitatea și menținerea păcii în regiune și în Europa, ceea ce consolidează profilul României de partener de încredere în rândul comunității internaționale.

Dragi militari din Forţele Terestre, competenţa, disciplina şi spiritul dumneavoastră de sacrificiu contribuie la creşterea prestigiului armatei României.

Vă îndemn să dați în continuare exemplu de dăruire profesională şi patriotism. Imaginea internaţională pozitivă a României în mediul aliat se datorează şi dumneavoastră, militarilor din Forțele Terestre, care ați demonstrat o pregătire foarte bună, capacitate de integrare rapidă şi eficienţă operaţională în cadrul structurilor NATO.

La acest moment aniversar, urez multă sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor tuturor militarilor și personalului civil din Forţele Terestre, aflați la datorie sub faldurile drapelului tricolor.

La mulți ani!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Forțelor Terestre Române este marcată, anual, la data de 23 aprilie.

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul mesaj:

La 23 aprilie se aniversează Ziua Forţelor Terestre – categorie de forțe a Armatei României al cărei patron spiritual şi ocrotitor este „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”.

În contextul epidemiologic actual și ținând cont de misiunile pe care le are Armata României în sprijinul autorităților publice pentru aplicarea măsurilor de limitare a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, marcarea acestei aniversări se va face sub deviza „La datorie”. În aceste condiții, spațiul virtual a devenit locul de exprimare a militarilor români și străini care au răspuns, astfel, inițiativei lansate de conducerea Statului Major al Forţelor Terestre de a avea, în premieră, o altfel de anivesare. Astfel, cu ajutorul tehnologiei și prin intermediul unor mesaje video, postate pe site-urile oficiale și în rețelele de socializare, militarii se încurajează reciproc și transmit urări cu prilejul aniversării Forțelor Terestre.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a subliniat, în mesajul său transmis cu această ocazie, importanța acțiunilor militarilor Forțelor Terestre în această perioadă: „Poporul român a văzut în ultima perioadă importanţa pe care o au pentru apărarea Patriei forţele terestre. Le vedem astăzi pe străzi, alături de forţele MAI, am văzut trupele de geniu construind spitale de campanie, echipe CBRN care au decontaminat anumite zone, am văzut detaşamentele de logistică implicate în transportul materialelor medicale de maximă importanţă”.

***

Cu peste un secol şi jumătate de existenţă organizaţională în Armata României, Forţele Terestre Române, alături de celelalte entităţi militare naţionale, au avut şi au aceeaşi misiune fundamentală – participarea la apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

În baza reglementărilor constituţionale şi legale, în contextul geopolitic actual, spectrul misiunilor de bază este unul extins, Forţele Terestre Române sprijinind, pe de o parte, autorităţile administraţiei publice în situaţii de urgenţă, pentru acordarea de asistenţă populaţiei şi, pe de altă parte, participând activ la eforturile de sprijin al securităţii regionale şi globale şi la apărarea aliaţilor şi partenerilor din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi din Uniunea Europeană.

La această dată, Forţele Terestre Române sunt în măsură să genereze capabilităţi care să răspundă cerinţelor, dislocabile rapid în orice zonă, în scopul realizării apărării armate a ţării sau a Alianţei, promovării valorilor păcii, stabilităţii internaţionale şi intereselor strategice ale României.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Forțelor Terestre Române este marcată, anual, la data de 23 aprilie.

În garnizoanele din ţară s-au desfăşurat ceremonii militare de omagiere a jertfelor înaintaşilor şi de evocare a tradiţiilor de luptă ale unităţilor, precum şi adunări festive, simpozioane, evocări, expoziţii de carte şi foto, ziua porţilor deschise, competiţii sportive şi aplicativ militare.

***

23 aprilie 2018: Astăzi, 23 aprilie, a avut loc aniversarea Forțelor Terestre Române care au ca patron spiritual pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.

Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul Armatei lui Ştefan cel Mare. Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnului moldovean. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.

Bazele moderne ale Forţelor Terestre datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza. Principalele arme şi specialităţi componente existau încă din perioada 1859-1860.

În prezent, Forţele Terestre reprezintă o componentă importantă a securităţii României, având capacitatea de a acţiona în toată gama operaţiunilor militare.

În garnizoanele din ţară s-au desfăşurat ceremonii militare de omagiere a jertfelor înaintaşilor şi de evocare a tradiţiilor de luptă ale unităţilor, precum şi adunări festive, simpozioane, evocări, expoziţii de carte şi foto, ziua porţilor deschise, competiţii sportive şi aplicativ militare.

La aceste activităţi au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice locale, cadre militare în rezervă şi în retragere, veterani de război.

În cadrul manifestărilor organizate în Bucureşti de Statul Major al Forţelor Terestre, începând cu ora 10.00 la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României şi ora 12.00, la Monumentul Infanteriei s-au desfăşurat ceremonii militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori.

La activitatea au participat, alături de şeful statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Nicolae Ciucă, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, locţiitorul şefului Statului Major General, general-maior Dumitru Scarlat, comandanţii marilor unităţi şi unităţi din forţele terestre, veterani de război, reprezentanţi ai elementelor din cadrul sistemului naţional de apărare şi reprezentanţi ai autorităţilor publice.

Începând cu ora 20.30, activităţile desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre se vor încheia cu o retragere cu torţe, pe traseul Centrul Militar Naţional, Opera Naţională Română, Palatul Cotroceni şi încheind la sediul Statului Major al Forţelor Terestre.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Legal Days, UNIVERSITARIA

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD