Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. T‑133/16 -136/16. Funcţiile de preşedinte al consiliului de administraţie şi de „manager responsabil” în instituţiile de credit aflate sub supraveghere prudenţială nu pot fi ocupate de acceași persoană
24.04.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Tribunalul UE declară că una şi aceeaşi persoană nu poate ocupa simultan funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie şi de „manager responsabil” în instituţiile de credit aflate sub supraveghere prudenţială. Noţiunea „manager responsabil” vizează membrii conducerii executive, funcţie care nu poate fi cumulată cu o funcţie neexecutivă de supraveghere.

Crédit agricole este un grup bancar francez necentralizat care dispune, între altele, de case regionale de credit agricol reciproc. Patru dintre aceste case regionale au dorit să numească una şi aceeaşi persoană în funcţiile de preşedinte al consiliului de administraţie şi de „manager responsabil”. Banca Centrală Europeană (BCE), însărcinată cu supravegherea prudenţială a Crédit agricole, a aprobat desemnarea persoanelor vizate în calitate de preşedinţi ai consiliului de administraţie, dar s-a opus ca acestea să ocupe simultan funcţia de „manager responsabil”.

Astfel, BCE a considerat că funcţiile care permit unei persoane să obţină numirea ca „manager responsabil” în sensul dreptului francez şi al dreptului Uniunii[1] sunt cele executive (precum cele de director executiv), care diferă faţă de funcţiile încredinţate preşedintelui consiliului de administraţie.

Potrivit BCE, trebuie să existe în principiu o separare între exercitarea funcţiilor executive şi neexecutive în cadrul unui organ de conducere.

Cele patru case regionale au sesizat Tribunalul Uniunii Europene în vederea anulării deciziilor BCE. În esenţă, ele invocă faptul că BCE nu a interpretat corect noţiunea „manager responsabil” limitând-o la membrii conducerii care deţin funcţii executive.

Prin hotărârea pronunţată în această zi, Tribunalul respinge cererile formulate de cele patru case regionale şi validează abordarea BCE.

Tribunalul analizează noţiunea „manager responsabil” a unei instituţii de credit în lumina articolului 13 din Directiva 2013/36/UE. Pe baza unei interpretări literale, istorice, teleologice şi contextuale, acesta a concluzionat că noţiunea respectivă se referă la membrii organului de conducere care fac parte din conducerea executivă a instituţiei de credit. În special, Tribunalul aminteşte obiectivul urmărit de legiuitorul Uniunii în materia bunei guvernanţe a instituţiilor de credit. Acest obiectiv presupune recurgerea la o supervizare eficientă a conducerii executive de către membrii neexecutivi ai organelor de conducere, care implică un echilibru al puterilor în cadrul organului de conducere. Or, eficienţa unei astfel de supervizări ar putea fi compromisă dacă preşedintele organului de conducere în funcţia sa de supraveghere, deşi nu ocupă simultan oficial funcţia de director executiv, ar fi în acelaşi timp însărcinat cu administrarea
efectivă a activităţii instituţiei de credit.

Tribunalul apreciază că BCE, care a interpretat corect noţiunea „manager responsabil”, a aplicat corect şi articolul 88 din Directiva 2013/36/UE care prevede că președintele organului de conducere în funcția sa de supraveghere a unei instituții de credit (cum este preşedintele consiliului de administraţie) nu poate să exercite simultan funcția de director executiv în cadrul aceleiași instituții, cu excepția cazului în care această suprapunere de funcţii este autorizată de autoritățile competente.

În sfârşit, Tribunalul arată că BCE a aplicat corect şi dispoziţiile Codului monetar şi financiar francez care transpune Directiva 2013/36/UE, astfel cum au fost interpretate de Conseil d’État francez.


[1] Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO 2013, L 176, p. 338).


:: Comunicatul TUE
:: Cauza

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti