Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

INS. Precizări ref. cadrul legal de funcționare
20.04.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 19 aprilie 2018, Institutul Național de Statistică a publicat o serie de precizări cu privire la cadrul legal aplicabil instituției, potrivit unui comunicat al cărui text îl redăm integral.

Precizările vin în contextul în care, la data de 12 aprilie 2018, Guvernul României a adoptat o Hotărâre conform căreia „Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în
coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România.”

„Institutul Național de Statistică este una dintre structurile cele mai vechi ale administrației publice centrale din România. A fost creat prin Ordonanța Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în anul 1859, la 12 iulie, astfel încât în 2019 la aceeași dată, INS va împlini 160 de ani de funcționare neîntreruptă.

După 1989 organizarea și funcționarea INS a fost reglementată inițial prin O.G. nr. 9/1992 aprobată prin Legea nr. 11 /1994.

Potrivit art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 957/2005, INS a funcționat ca organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului și în coordonarea Secretarului general al Guvernului. Urmare modificărilor intervenite în structura Guvernului prin înființarea Cancelariei Prim-ministrului, prin H.G. nr. 649/2016, INS a trecut în coordonarea directă a Prim-ministrului, coordonare exercitată prin Cancelarie. Odată cu desființarea Cancelariei prin O.G. nr. 1/2017 s-a impus redefinirea cadrului de coordonare a INS concretizată prin Hotărârea de Guvern aprobată în ședința din 12 aprilie 2018, conform căreia “Institutul Național de Statistică se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului și în coordonarea Prim-ministrului, prin Secretariatul general al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare și coordonare a statisticii oficiale din România”.

În concluzie, dincolo de orice supoziție, actul normativ aprobat în 12 aprilie vizează, exclusiv, cadrul legal de funcționare al INS.

Menționăm că inițierea acestui ultim act normativ datează încă din noiembrie 2017, inițiatorul fiind Institutul Național de Statistică.

În contextul discuțiilor apărute în spațiul public cu privire la datele furnizate de INS, facem următoarele precizări:
‐ în conformitate cu Regulamentele Europene privind statisticile europene și naționale, oficiile de statistică funcționează ca organisme independente din punct de vedere profesional, a căror activitate se desfășoară fără nicio presiune din partea unor grupuri politice sau de interese sau din partea Uniunii sau autorităților naționale;
‐ în context, sunt precizate prin documente legale prerogativele conferite conducătorilor INS-urilor, implicit al INS România ca fiind “singurele persoane responsabile cu luarea deciziilor privind procesele, metodele, standardele și procedurile statistice, precum și privind conținutul și termenele de publicare a comunicatelor statistice și a publicațiilor statistice produse și difuzate“ (articolul 5a din Regulamentul UE 2015/759)ș
‐ potrivit paragrafului c) al aceluiași articol, conducătorul INS “acționează în mod independent în îndeplinirea sarcinilor statistice și nu solicită și nici nu primește instrucțiuni din partea vreunui guvern sau altei instituții, organism, birou sau entități”
‐ în spritul și în litera prevederilor sus-menționate, INS nu a suferit niciun fel de ingerințe, intervenții sau presiuni de orice natură din partea vreunei autorități naționale.”

:: Hotărârea Guvernului

Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO