Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Săptămâna Europeană a Vaccinării
24.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Săptămâna Europeană a vaccinării este marcată anul acesta în perioada 24-30 aprilie, o inițiativă anuală care ridică gradul de conștientizare a importanței imunizării pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor.

Tema 2022 pentru Săptămâna europeană a imunizării este Viață lungă pentru toți. Aceasta își propune să consolideze importanța accesului echitabil și extins la vaccinuri, pentru a contribui la o viață lungă și sănătoasă pentru toată lumea.

European Immunization Week 2022 Banners

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Săptămâna Europeană a vaccinării este marcată anul acesta în perioada 24-30 aprilie, o inițiativă anuală care ridică gradul de conștientizare a importanței imunizării pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor.

Regiunea Europeană a OMS sărbătorește Săptămâna Europeană a Imunizării (EIW) pentru a conștientiza importanța imunizării în prevenirea bolilor și protejarea vieții. Anul acesta, pe lângă promovarea imunizării de rutină, EIW se va concentra asupra vaccinurilor COVID-19 și a vaccinării. Campania va contribui la consolidarea solidarității și a încrederii în vaccinare ca un bun public care stă la baza societății noastre, salvează vieți și protejează sănătatea. Ca și în anii precedenți, EIW coincide cu Săptămâna Mondială a Imunizării. Ambele campanii vor evidenția mesajul că Vaccinurile ne apropie.

Imunizarea este o piatră de temelie a Programului european de lucru al OMS/ Europa 2020-2025 – Acțiune unită pentru o sănătate mai bună în Europa.

Progresul de-a lungul anilor

EIW a fost implementat pentru prima dată de un număr mic de țări în 2005. Scopul a fost creșterea gradului de acoperire a vaccinării prin creșterea gradului de conștientizare a nevoilor și drepturilor fiecărui copil de a fi protejat de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. De la realizarea sa inițială, EIW a devenit una dintre cele mai vizibile campanii de sănătate publică din regiune. Toate țările din regiune sunt invitate să participe la EIW și să contribuie la eveniment prin implicarea institutelor de sănătate publică, a profesioniștilor din domeniul sănătății, a factorilor de decizie politici și a deciziilor, precum și a părinților și a îngrijitorilo. Mesajele cheie despre vaccinuri vor fi răspândite în întreaga regiune prin campanii de informare, interviuri, întâlniri tehnice, dezbateri de experți, programe de televiziune, conferințe științifice și multe alte activități.

Fiind una dintre cele mai eficiente intervenții în materie de sănătate, vaccinarea este o piatră de temelie a acoperirii universale a sănătății (UHC) și vitală pentru obținerea unei sănătăți optime pentru toți, oriunde. Progresele către UHC și Obiectivul de dezvoltare durabilă 3 (ODD 3)- asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la toate vârstele- sunt priorități în regiune și în întreaga lume. Prin creșterea gradului de conștientizare a importanței imunizării, activitățile implementate ca parte a EIW vizează creșterea acoperirii vaccinale și, astfel, contribuie în cele din urmă la UHC și SDG3 în întreaga regiune.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Săptămâna Europeană a vaccinării este marcată anul acesta în perioada 20-26 aprilie, o inițiativă anuală care ridică gradul de conștientizare a importanței imunizării pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor.

În acest context, Ministerul Sănătății a transmis următorul comunicat de presa pe pagina sa oficială:

„În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au inregistrat aproximativ
20 000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând.”
, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialiști împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanța socială) și măsurile specifice de prevenire și control a infecției sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei.
Suplimentar, aceste măsuri vor fi consolidate prin măsuri de tip administrativ dispuse împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică, precum: triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical, cât și de părintele însoțitor și
copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost intreruptă temporar.

În contextul în care în România rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani, o prioritate pentru Ministerul Sănătății o reprezintă implementarea programelor de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare.

Totodata, trebuie pregătit sesonul de gripă din toamna acestui an și luate toate măsurile de protecție. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătății intenționează să achiziționeze 3 000 000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni si 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, precum gripa, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Săptămâna Europeană a vaccinării este marcată anul acesta în perioada 24-30 aprilie, o inițiativă anuală care ridică gradul de conștientizare a importanței imunizării pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor.

2018: Săptămâna Europeană a vaccinării este marcată anul acesta în perioada 23-29 aprilie, o inițiativă anuală care ridică gradul de conștientizare a importanței imunizării pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor.

Tema din acest an este: „Să ne protejăm împreună, Vaccinurile sunt benefice.”

Scopul SEV este de a spori acoperirea de vaccinare prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța imunizării în rândul părinților și îngrijitorilor, profesioniștilor din domeniul sănătății, a factorilor de decizie și a factorilor de decizie și a mass-mediei.

Organizația Mondială a Sănătății din Europa conduce și coordonează SEV, iar toate statele membre din regiunea europeană a OMS sunt invitate să participe. Partenerii regionali și naționali, inclusiv Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), sprijină implementarea. De asemenea, SEV beneficiază de sprijin la nivel înalt la nivel național, inclusiv miniștri, ambasadori și alți susținători distinși.

În contextul în care, în România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani, Săptămâna Europeană a vaccinării reprezintă un eveniment pe care ministrul Sănătății dorește să îl marcheze printr-un mesaj de susținere fermă a vaccinării, conform unui comunicat al MS.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: “Legea vaccinării trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor noștri. Decizia părinților cu privire la vaccinarea copiilor trebuie să fie luată în urma informării, în mod responsabil. Să nu uităm că prin vaccinare au fost eradicate multe boli și datorită vaccinurilor astăzi nu mai avem poliomielită sau alte afecțiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred că nu s-au făcut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge părinţii să se informeze despre beneficiile vaccinării. Până la apariția unui cadru legal, intenționăm să demarăm campanii de vaccinare în zonele cu focare de rujeola și populație vulnerabilă.”

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până săptămâna trecută este 12 368, din care 49 de decese. În prezent, la nivel național, se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în cadrul Calendarului Național de Vaccinare, care se situează sub limita de 95 % recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Vaccinare. Astfel, la nivelul anului 2016 pentru copiii în vârstă de 18 luni, acoperirea vaccinală la nivel național și pe tipuri de vaccinuri a înregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru
HepB, 68,1% pentru DTP, HiB și VPI, și respectiv 76,8% pentru ROR.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti