Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
2 comentarii

Titus Corlățean: A fost un șoc să aflăm că și în interiorul APCE există corupție


26 aprilie 2018 | Irina RÎMARU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Joi, 26 aprilie 2018, Titus Corlățean, vicepreședintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a discutat despre scandalul de corupție din forul european, potrivit unui comunicat.

Titus Corlățean: „Aş spune că este un raport în premieră al unui organ de investigaţie independent de Consiliul Europei. Am fost printre semnatarii rezoluției care cerea constituirea acestui organism de anchetă și am susținut selecția celor trei membri foarte respectați ai acestui organism de investigație. De mai multă vreme circulau informații despre conduite necorespunzătoare, acte de corupție pe care foști sau actuali membri ai APCE le-au practicat. Acest raport a fost prezentat mai întâi Biroului APCE, cu ușile închise.

Eu, fiind vicepreședinte al APCE, am participat. A fost o discuție vie, cu întrebări, răspunsuri, comentarii. Pentru destui a fost un șoc să citească conținutul acestui raport, care, pe scurt, spune că inculsiv în interiorul acestei organizații apreciate la nivel european – este prima organizație paneuropeană în zona liberă – există corupție, conflicte de interese, acțiuni de lobby ilegale în care se rostogolesc foarte mulți bani.

Pe scurt, acest raport pune în evidență faptul că foști și actuali membri ai APCE, sublinez – în principal din state vest-europene, cu vechi statut democratic, de exemplu Germania, Marea Britanie, Belgia, Italia, Spania, Austria, ar fi recurs la activități ilegale, neconforme cu statutul de membri ai APCE. Ce este interesant e că marea majoritate a celor menționați în raport provin din state vest-europene și din grupul PPE. Interesant că trei foști lideri ai grupului PPE din APCE sunt menționați aici.

Ca să dau un exemplu concret, este menționat cazul unui fost lider PPE, italian. Prin conturile sale și ale soției sale s-ar fi rostogolit două milioane de euro, bani de proveniență azeră. Este de subliniat că acest fenomen există în realitate și e foarte activ și în spațiul vest-european. Ar fi bine de înțeles și în România că maximizăm existența unui fenomen, care este o realitate în România, dar să încetăm să mai aruncăm, mai mult decât este cazul, povara pe umerii României, pentru că în realitate acest fenomen există în toată Europa și, iată, foarte consistent la nivel de oficiali înalți.

Nu înseamnă că trebuie să renunțăm la ceea ce trebuie făcut, combaterea corupției în României, dar trebuie să fim conștienți că acest fenomen este extrem de grav și în Europa vestică. Suntem maeștri în a ne face rău nouă înșine, iar alți sunt foarte capabili să-și ascundă propriile vulnerabilități și să focuseze discuțiile pe cei din Europa Centrală și de Est. De altfel, eu, în cadrul dezbaterilor cu ușile închise, am și ridicat problema dublelor standarde aplicate statelor membre. Am avut anterior și o surpriză urișă și extrem de neplăcută când am discutat o decizie în APCE, lunile trecute, ca fiecare membru să depună anual declarația de venituri și interese.

Am constatat că parlamentari cu greutate din state vechi ale UE s-au opus ca aceste declarații să fie prea amănunțite, prea transparente și au blocat adoptarea. Documentele propuse erau oricum sub standardul aplicat României. Am criticat aplicarea unui dublu standard față de statele Central și Est Europene. Acest raport pune în evidență exact o realitate a corupției și conflictului de interese, că lobby-ul pe bani foarte mulți există și generează vulnerabilități față de actori politici din state vest-europene.

În dezbaterea care va avea loc joi, 26 aprilie 2018, Comisia de regulament va prezenta un raport preliminar.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii