Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Sute de craioveni au luat parte la mitingul „Spune NU Kozlodui!”
26.04.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul mediului
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 25 aprilie 2018, aproximativ 400 de craioveni au participat la mitingul împotriva centralei nucleare și depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa avocatului Lucian Bernd Săuleanu, președinte al asociației Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) și cofondator al Platformei Civice anti Kozlodui și a avut și o valență comemorativă, având loc cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie, cel de la Cernobîl.

Lucian Săuleanu: „Drepturile noastre trebuie să fie efective, nu doar formale. Degeaba avem Articolul 34 din Constituție care ne asigură dreptul la sănătate, degeaba avem Articolul 35, care ne garantează dreptul la un mediu sănătos, dacă acestea nu sunt, în realitate, respectate.”

În luna martie, președintele ARC a transmis o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, finanțatorul depozitului de la Kozlodui, iar instituția a anunțat că a declanșat procedura internă de anchetă. În aceeași lună, Lucian Săuleanu a contactat Comitetul de Implementare al Convenției Espoo, subordonat Comisiei Europene, pentru a transmite informații privind nelegalitatea deciziei Bulgariei de a prelungi licențele de funcționare a reactoarelor nucleare de la Kozlodui fără a realiza o evaluare de impact în context transfrontieră, prevăzută de Convenția Espoo, ratificată de România prin Legea nr. 22/2001.

Lucrările la megadepozitul de deșeuri nucleare de lângă Kozlodui, situat la doar 60 km de Craiova, au demarat în vara anului trecut. 350.000 de tone de deșeuri radioactive amenință dreptul generațiilor viitoare la o viață sănătoasă. Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleară, în contextul în care statul bulgar prelungește, fără consultări cu România – ca parte afectată – durata de funcționare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea să opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear.

La mitingul din Craiova au luat cuvântul și alți membri ai Platformei Civice anti Kozlodui, reprezentanți ai unor ONG-uri locale și mai mulți tineri care doresc să aibă un viitor lipsit de riscurile la care sunt expuși din cauza obiectivelor nucleare din Bulgaria.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti