Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Sute de craioveni au luat parte la mitingul „Spune NU Kozlodui!”
26.04.2018 | JURIDICE.ro

Miercuri, 25 aprilie 2018, aproximativ 400 de craioveni au participat la mitingul împotriva centralei nucleare și depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa avocatului Lucian Bernd Săuleanu, președinte al asociației Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC) și cofondator al Platformei Civice anti Kozlodui și a avut și o valență comemorativă, având loc cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie, cel de la Cernobîl.

Lucian Săuleanu: „Drepturile noastre trebuie să fie efective, nu doar formale. Degeaba avem Articolul 34 din Constituție care ne asigură dreptul la sănătate, degeaba avem Articolul 35, care ne garantează dreptul la un mediu sănătos, dacă acestea nu sunt, în realitate, respectate.”

În luna martie, președintele ARC a transmis o plângere către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, finanțatorul depozitului de la Kozlodui, iar instituția a anunțat că a declanșat procedura internă de anchetă. În aceeași lună, Lucian Săuleanu a contactat Comitetul de Implementare al Convenției Espoo, subordonat Comisiei Europene, pentru a transmite informații privind nelegalitatea deciziei Bulgariei de a prelungi licențele de funcționare a reactoarelor nucleare de la Kozlodui fără a realiza o evaluare de impact în context transfrontieră, prevăzută de Convenția Espoo, ratificată de România prin Legea nr. 22/2001.

Lucrările la megadepozitul de deșeuri nucleare de lângă Kozlodui, situat la doar 60 km de Craiova, au demarat în vara anului trecut. 350.000 de tone de deșeuri radioactive amenință dreptul generațiilor viitoare la o viață sănătoasă. Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleară, în contextul în care statul bulgar prelungește, fără consultări cu România – ca parte afectată – durata de funcționare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea să opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear.

La mitingul din Craiova au luat cuvântul și alți membri ai Platformei Civice anti Kozlodui, reprezentanți ai unor ONG-uri locale și mai mulți tineri care doresc să aibă un viitor lipsit de riscurile la care sunt expuși din cauza obiectivelor nucleare din Bulgaria.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.