Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

CE. Măsuri ref. creșterea disponibilității datelor în UE

27.04.2018 | JURIDICE.ro

Miercuri, 25 aprilie 2018, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri menite să sporească disponibilitatea datelor în UE, pornind de la inițiativele sale anterioare de stimulare a fluxului liber al datelor fără caracter personal în cadrul pieței unice digitale, potrivit unui comunicat.

Andrus Ansip, Vicepreședintele pentru piața unică digitală: „Piața unică digitală se conturează rapid, dar dacă nu avem la dispoziție suficiente date, nu vom putea valorifica întregul potențial al inteligenței artificiale, al calculului de înaltă performanță și al altor inovații tehnologice. Aceste tehnologii ne pot ajuta să aducem îmbunătățiri în domeniul sănătății, al educației și al rețelelor de transport și să economisim energie: în aceasta constă utilizarea inteligentă a datelor. Propunerea noastră va pune la dispoziție pentru reutilizare, inclusiv în scopuri comerciale, mai multe date din sectorul public, ceea ce va reduce costurile de acces la date și ne va ajuta să creăm un spațiu comun al datelor în UE care să stimuleze creșterea.”

Mariya Gabriel, Comisarul pentru economie digitală și societate digitală: „Prin comunicarea de astăzi respectăm Strategia privind piața unică digitală, un plan ambițios al cărui scop este de a garanta că suntem în cea mai bună poziție posibilă pentru a ne sprijini întreprinderile, a realiza activități de cercetare la un nivel de vârf și a proteja cetățenii UE. Cetățenii și întreprinderile vor avea acces la produse și servicii mai bune pe măsură ce tot mai multe date sunt puse la dispoziție pentru inovarea bazată pe date.”

Vytenis Andriukaitis, Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară: „Propunerile noastre utilizează pe deplin potențialul tehnologiilor digitale de a aduce îmbunătățiri în domeniul sănătății și al cercetării medicale. Acest fapt va facilita accesul la datele medicale, va ameliora profilaxia bolilor și îngrijirea orientată către pacient, va asigura o reacție rapidă la amenințările pandemice și va permite îmbunătățirea tratamentelor.”

Baza propunerilor este Regulamentulul general privind protecția datelor, care va intra în vigoare la 25 mai 2018. Acestea vor asigura:

– Facilitarea accesului la datele din sectorul public și creșterea gradului de reutilizare a acestora: O lege revizuită privind informațiile din sectorul public acoperă datele deținute de întreprinderile publice din sectorul transporturilor și din cel al utilităților publice. Noile norme limitează excepțiile care le permit organismelor publice să perceapă, pentru reutilizarea datelor lor, tarife mai mari decât costurile marginale de diseminare a datelor. Acestea facilitează, de asemenea, reutilizarea datelor de cercetare deschise obținute cu finanțare publică și obligă statele membre să elaboreze politici de acces liber. În sfârșit, noile norme impun – atunci când este cazul – adoptarea de soluții tehnice precum interfețele de programare a aplicațiilor (API) pentru a oferi acces în timp real la date.

– Schimbul de date științifice în 2018: Un nou set de recomandări abordează schimbările tehnologice și politice înregistrate de la ultima propunere a Comisiei privind accesul la informațiile științifice și conservarea acestora. Acestea oferă orientări cu privire la punerea în aplicare a politicilor de acces deschis în conformitate cu obiectivele în materie de știință deschisă, la datele de cercetare și gestionarea datelor, la crearea unui Cloud european pentru știința deschisă și la extragerea textului și a datelor. Recomandările evidențiază, de asemenea, importanța asigurării de stimulente, recompense, competențe și indicatori adecvați pentru noua eră a cercetării în rețea.

– Schimbul de date în sectorul privat și în contexte de tip business-to-business și business-to-government: O nouă comunicare intitulată „Către un spațiu european comun al datelor” le oferă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în UE orientări cu privire la principiile juridice și tehnice care ar trebui să determine activitățile de colaborare în materie de schimb de date în sectorul privat.

– Păstrarea în siguranță a datelor medicale ale cetățenilor și promovarea, în același timp, a cooperării europene: Comisia prezintă astăzi un plan de acțiune care pune cetățenii pe primul loc atunci când este vorba de datele privind sănătatea lor: prin asigurarea accesului cetățenilor la datele lor medicale și introducerea posibilității de a comunica datele acestora la nivel transfrontalier, prin utilizarea unor cantități mai mari de seturi de date pentru a permite un grad mai accentuat de personalizare în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul medical și o mai bună anticipare a epidemiilor, precum și prin promovarea unor instrumente digitale adecvate, care să le permită autorităților publice să utilizeze mai judicios datele medicale pentru cercetare și pentru reformele sistemului de sănătate. Propunerea de astăzi include, de asemenea, dispoziții privind interoperabilitatea fișelor medicale electronice, precum și un mecanism de coordonare voluntară în cadrul schimbului de date – inclusiv de date genomice – pentru prevenirea bolilor și cercetare.

Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să adopte aceste propuneri, care cuprind norme revizuite privind informațiile din sectorul public. De asemenea, în a doua jumătate a anului 2018 și în prima jumătate a anului 2019 Comisia va organiza o masă rotundă la nivel înalt pentru a discuta despre schimbul de date în sectorul privat în contexte de tip business-to-government.

:: Fișa informativă


Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.