Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale
27.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale este marcată, anual, la data de 27 aprilie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale este marcată, anual, la data de 27 aprilie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale este marcată, anual, la data de 27 aprilie.

Ministerul Afacerilor Interne a aprobat, ca măsură cu aplicabilitate direct și imediată, scoaterea din rezerva de stat, cu titlu gratuit, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), a unor produse acordate ca ajutor umanitar de urgență, la solicitarea Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, unitate sanitară aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi Instituţiei Prefectului- judeţul Arad.

Colaborarea ȋntre instituții este esențială ȋn astfel de situații. Mulțumesc astfel domnului prim-ministru al României, Ludovic Orban, domnului ministru al Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela, și domnului secretar de stat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pentru mobilizarea imediată.
Toate eforturile noastre sunt concentrate la acest moment pentru a gasi cele mai bune soluții ȋn a lupta cu efectele devastatoare ale acestui virus. Acum, mai mult ca oricȃnd, este nevoie să fim solidari și să acționăm rapid in consecință.
Am convingerea că numai ȋmpreună putem ȋnvinge această situație dificilă !
Gheorghe ALECSEI

Astfel, în conformitate cu art. 52 din Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, ANRSPS a transportat la Arad, prin mijloace proprii, 150 paturi, 150 pături, 150 saltele și lenjerie de pat aferentă (300 cearșafuri și 300 fețe de pernă), sprijinind astfel demersul adminsitrației judetene ȋn decizia de a operaționaliza un spital mobil campanie în pavilionul EXPO Arad, unde vor fi internați arădenii cu simptome ușoare a infectării cu SARS-CoV-2 .

Totodată, Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, unitate sanitară aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, i-a fost livrată o construcție usoară din elemente modulate, destinată asigurării nevoilor de izolare si triere a pacienţilor suspecţi de infecţie cu Coronavirus (COVID-19) care sosesc la acest centru medical.

De asemenea, la solicitarea adresată de Instituția Prefectului Prahova, cu aprobarea ministrului Afacerilor Interne, Marcel-Ion Vela, și a prim-ministrului României, Ludovic Orban, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), a acordat în regim de maximă urgență și operativitate un ajutor umanitar, constând în produse din rezerva de stat necesare pentru cazarea familiilor sinistrate din Azuga judeţul Prahova.

Astfel, începând cu sâmbăta 11.04.2020, în urma informării ofițerului din ANRSPS – Structura Teritorială pentru Probleme Speciale Prahova, despre alunecările de teren din localitatea Azuga, Prahova, ANRSPS a dispus toate măsurile pentru a veni în sprijinul persoanelor sinistrate, prin acordarea de ajutoare umanitare. Ca urmare, s-a demarat asamblarea construcțiilor mudulare, destinate cazării persoanelor sinistrate și transportul lor către cea mai apropiată unitate rezervă de stat față de Azuga.

În acest context, ȋn dimineața zilei de 14.04.2020, un convoi alcătuit din 9 camioane din dotarea unităților teritoriale, a plecat în jurul orei 6:00 din localitatea Popești-Leordeni, Ilfov, către Azuga, transportând un număr de 15 căsuțe modulare, împreună cu tot cazarmamentul aferent.

Restul de 5 construcții modulare cu cazarmamentul aferent, au fost transportate la destinație în după-amiaza aceleiași zile.

Ajutorul umanitar a constat în următoarele produse: 20 de construcții ușoare din elemente modulate, 30 de paturi, 80 de saltele de pat, 80 de pături, 80 de fețe de pernă, 160 de cearșafuri și 20 butelii cu aragaz, în valoare totală de 442.500 lei.

Produsele au fost puse la dispoziţia Instituţiei Prefectului judeţului Prahova, la locul stabilit de aceasta, de către unităţile teritoriale subordonate Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, transportul fiind asigurat cu mijloace auto proprii.

Toate eforturile noastre sunt concentrate la acest moment ȋn a gasi cele mai bune soluții și să acționăm rapid ȋn consecință, în sprijinul cetățenilor. Am convingerea că numai ȋmpreună, cu solidaritate și tărie morală, vom ieși cu bine din orice situație dificilă !
Gheorghe ALECSEI

La Azuga au fost prezenți: ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu şi Gheorghe Sorescu, precum şi Gheorghe Alecsei, preşedintele ANRSPS, Barbu Ciprian-George, primarul localității Azuga, Barbu Ciprian-George, Cristian Ionescu, prefectul județului Prahova, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova, precum și alți reprezentanți ai CJSU Prahova și ai administrației locale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale este marcată, anual, la data de 27 aprilie.

2018: Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale este marcată anual, la data de 27 aprilie.

Sediul materiei: Ordinul nr. 35 din 5 aprilie 2018 pentru completarea Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice şi stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne.

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale este o instituție publică ce aparține sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și are ca principale atribuții, aplicarea politicilor guvernamentale privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare ca parte componentă a securității naționale; realizarea de intervenții operative pentru protecția populației, a economiei și pentru apărarea țării, în situații excepționale determinate de calamități naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe și în caz de război.

La 27 aprilie 1933, în „Monitorul Oficial” nr. 96, a apărut Legea asupra organizării națiunii și teritoriului pentru timp de războiu al cărui rol a fost ca pentru prima dată în istoria modernă să definească locul și rolul componentelor națiunii și statului în organizarea apărării naționale. Încă de la primul articol se precizează că organizarea națiunii și a teritoriului pentru timp de războiu, are de scop punerea în valoare a tuturor forțelor și resurselor țării pentru asigurarea apărării naționalePotrivit aceluiași document, componentele organizării națiunii și teritoriului erau: organizarea forțelor militare; orientarea opiniei publice astfel încât întreaga națiune să fie conștientă de eforturile ce i se cer pentru apărarea națională; dezvoltarea industriei, agriculturii și comerțului în legătură cu nevoile apărării naționale, nevoile armatei, cât și ale populației; pregătirea preregimentară a tinerilor de la vârsta de 19 la 21 de ani; organizarea defensivă a teritoriului.

Prin Decretulnr. 182/1949, a fost înființat Oficiul Rezervelor de Stat. Schimbând de-a lungul timpului diverse forme de organizare și denumiri, organismul constituit în anul 1949 a desfășurat o activitate continuă, până în zilele noastre, astăzi în cadrul ANRSPS.

Carmen Dan, ministrul afacerilor interne, a participat la Ziua Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale la unitatea teritorială a ANRSPS din localitatea Popești- Leordeni, conform unui comunicat al MAI. În cadrul evenimentului au fost prezentate și materialele deținute în depozitele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, destinate ajutorării populației în cazul unor dezastre naturale sau altor evenimente ce țin de domeniul situațiilor de urgență.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti