« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua internațională a dansului
29.04.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a dansului este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis următorul mesaj:

Dansul este una din cele șapte arte, cu un mesaj ce depășește barierele de limbaj, granițele fizice, etnice sau cele culturale. Exprimarea sa este universală și transcende epoci și cutume.

La 29 aprilie, întreaga lume celebrează anual, din 1982 încoace, Ziua internaţională a Dansului, la iniţiativa UNESCO de a marca naşterea fondatorului baletului modern, promotor al dansului ca artă independentă, Jean Georges Noverrel.

În formele lui tradiționale, dansul sintetizează spiritul unei culturi și poate transmite esența acesteia, așa cum a fost surprins magistral în filme precum „Ciuleandra” sau „Zorba Grecu”.

De-a lungul vremurilor, a cunoscut transformări, curente și a reprezentat chiar o formă de rezistență socială, atunci când omenirea a traversat perioade întunecate. În prezent, dansul contemporan este răspunsul acestei forme de artă la provocările societății în care trăim.

Afectat în ultimul an de restricțiile sanitare luate pentru a împiedica răspândirea virusului Sars-CoV-2, artiștii și-au mutat spectacolele în mediul online. Chiar dacă ne-am bucurat că am putut să-i urmărim astfel, sunt convins că abia așteptăm să simțim din nou emoțiile din sălile de spectacol.

La mulți ani tuturor celor din lumea dansului!

***

Teatrul Odeon a transmis următorul mesaj:

Tradiția dansului la Odeon a început în anii ’90, când teatrul a găzduit Centrul de Expresie Artistică, o alternativă la spectacolele de teatru. Odată cu Stagiunea 2001 – 2002, când coregraful și dansatorul Răzvan Mazilu a inițiat programul „Dans la Odeon”, arta dansului profesionist din România și din străinătate a fost adusă în atenția publicului prin producții proprii, Gale Extraordinare, dans contemporan, neoclasic sau teatru-dans.

„Cu săli întotdeauna pline, Odeonul a deschis larg ușile către marele public, contribuind decisiv la dezvoltarea artei dansului în România.”- Răzvan MAZILU, coregraf și dansator

În acest an, pentru al doilea an la rând, Ziua Internațională a Dansului, 29 aprilie, găsește teatrele închise. Odeonul însă își dorește să continue tradiția dansului și oferă publicului o întâlnire cu coregraful și dansatorul Răzvan Mazilu, care va fi invitatul actriței Rodica Mandache, într-un nou episod al emisiunii Dialoguri teatrale @Odeon, difuzat joi, 29 aprilie, ora 11.

În completarea emisiunii, difuzate online pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon și a partenerului Radio România Cultural, cât și pe canalul propriu de YouTube, Teatrul Odeon se va alătura evenimentului online mondial, preluând un material video creat de Institutul Internațional de Teatru, ITI UNESCO, avându-l în prim-plan pe balerinul german Friedemann Vogel, autorul mesajului Zilei Internaționale a Dansului 2021. Un teaser poate fi văzut aici.

„Totul începe cu mișcarea – un instinct pe care îl avem cu toții -, iar dansul este mișcare rafinată pentru a comunica. Tehnica impecabilă este importantă și impresionantă, însă esența este dată de ceea ce exprimă dansatorul prin mișcare.

Ca dansatori suntem constant în mișcare, tendința noastră fiind să creăm aceste momente de neuitat. Indiferent de genul de dans, este ceea ce fiecare dansator se străduiește să realizeze. Când, dintr-o dată însă, nu mai avem voie să interpretăm, cu teatrele închise și festivalurile anulate, lumile noastre se opresc. Fără contact fizic. Fără spectacole. Fără public spectator. Niciodată în istoria recentă, comunitatea dansului nu a fost atât de provocată colectiv să rămână motivată, să își găsească propriul raison d’être.

Cu toate acestea, tocmai atunci când ni s-a luat ceva prețios, apreciem cu adevărat cât de vital este ceea ce facem și cât de mult înseamnă dansul pentru societate, în general. Dansatorii sunt adesea apreciați pentru performanța lor fizică, când, de fapt, suntem susținuți și mai mult de forța noastră mentală. Cred că această combinație unică de agilitate fizică și psihologică ne va ajuta să depășim, să ne reinventăm, să continuăm să dansăm și să inspirăm.” – Mesajul Zilei Internaționale a Dansului 2021, scris de balerinul german Friedemann VOGEL.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a dansului este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Octavian Saiu: „În acest timp al însingurării și îndoielilor, avem mai mult decât oricând nevoie unii de ceilalți și de ceea ce ne poate aduce împreună dincolo de toate barierele și distanțele posibile: dialogul. De Ziua Mondială a Dansului, sunteți invitați la o ediție extraordinară a Anotimpurilor dialogului despre teatru – o întâlnire dedicată mișcării, libertății și încrederii în frumusețea spiritului uman. O întâlnire concepută într-un parteneriat simbolic cu Institutul Internațional de Teatru (ITI), UNESCO, sub egida cărora are loc sărbătoarea zilei dansului, Secția Română – Teatrologie a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și UNITER. O întâlnire despre credința în energiile ființei, despre dragostea pentru dans, despre speranța pe care mișcarea o degajă.

De această dată, sala mereu plină de prieteni ai Dialogurilor se va converti într-un spațiu virtual nemărginit, unde sunt bineveniți toți cei care iubesc dansul, teatrul și orice limbaj născut din împletirea lor. Vă așteptăm să celebrăm, împreună, Ziua Mondială a Dansului! Să redescoperim puterea de a visa, de a zâmbi, de a ne… mișca în ritmul gândurilor. Așadar, fiți alături de noi într-un dialog de primăvară despre dans, înțeles ca o eliberare a eului și ca o adevărată punte între suflete.”

„Teatrelli” ți-a pregătit o ediție cu totul specială a Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu #online, chiar de Ziua Internațională a Dansului, pe 29 aprilie.

Invitați speciali:

– Tobias Biancone – Director General al Institutului Internațional de Teatru – ITI
– Noa Wertheim – Coregraful celebrei companii Vertigo din Israel
– Jarosław Fret – Directorul Institutului Grotowski și al Teatr Zar

Dezbaterea se va desfășura în limba engleză, fără traducere.

Live-ul se va face prin Zoom și se va transmite pe pagina de Facebook Teatrelli în data de 29 aprilie, de la ora 13.30.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a dansului este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Anul acesta, Consiliul Executiv și Comitetul Internațional de Dans al ITI a decis că mesajul tradițional de ziua internațională a dansului va fi transmis de dansatoarea și coreografa Karima Mansour din Egipt.

:: Mesajul (în limba engleză)

În România, pentru a marca Ziua internaţională a dansului, Consiliul Local Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea şi Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” au organizat, la  data de 24 aprilie 2019, în Piaţa Tricolorului din municipiu, Flashmobul „Dans, Dans, Dans”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională a dansului este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită din 1982 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Dansului, organizaţie din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul ca formă de artă, cât şi fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727.

Dansul este considerat o formă universală de expresie artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice. Manifestările de Ziua Dansului pot fi spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiţii publice, expoziţii, articole în ziare şi reviste, seri dansante, programe radio şi TV, vizite, spectacole de stradă etc.

De la crearea sa în 1982, Comitetul Internațional de Dans și Institutul Internațional de Teatru ITI selectează o personalitate de dans remarcabilă pentru a scrie un mesaj pentru Ziua Internațională a Dansului în fiecare an. Această zi este o zi de sărbătoare pentru cei care pot vedea valoarea și importanța formei de artă „dans” și acționează ca un avertisment pentru guverne, politicieni și instituții care nu și-au recunoscut încă valoarea pentru popor și individul și nu și-au realizat încă potențialul de creștere economică.

Anul acesta Consiliul Executiv și Comitetul Internațional de Dans al ITI au selectat cinci autori de mesaje pentru a scrie un mesaj – din cele cinci regiuni ale UNESCO: Africa, America, Țările Arabe, Asia și Europa.

:: Mesaj Salia SANOU, Burkina Faso, Africa

:: Mesaj Georgette GEBARA, Lebanon, Țările Arabe

:: Mesaj Willy TSAO, Hong Kong, China

:: Mesaj Ohad NAHARIN, Israel

:: Mesaj Marianela BOAN, Cuba

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Internațional, Legal Days, UNIVERSITARIA, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD