Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internaţională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic


30.11.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic este marcată, anual, la data de 30 noiembrie.

Conferința statelor părți la Convenția privind armele chimice, la cea de-a 20-a sesiune, a hotărât ca la data de 30 noiembrie a fiecărui an să fie celebrată o Zi de Comemorare a tuturor victimelor războiului chimic sau, după caz, în prima zi a zilei obișnuite de sesiune a Conferinței.

Această comemorare oferă o oportunitate de a aduce un omagiu victimelor războiului chimic, precum și de a reafirma angajamentul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) față de eliminarea amenințării armelor chimice, promovând astfel obiectivele păcii, securitate și multilateralism.

A treia Conferință de revizuire a statelor părți la Convenția privind substanțele chimice, desfășurată în perioada 8-19 aprilie 2013 la Haga, Țările de Jos, a adoptat prin consens o declarație politică care confirmă „angajamentul fără echivoc” al statelor părți față de interzicerea armelor chimice la nivel mondial și o revizuire cuprinzătoare a implementării CWC de la ultima Conferință de revizuire din 2008, care prezintă, de asemenea, prioritățile OIAC pentru următorii cinci ani.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic este marcată, anual, la data de 30 noiembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Ziua comemorarii tuturor victimelor războiului chimic este un prilej de a aduce un omagiu celor care și-au pierdut viața sau au suferit din cauza acestor arme odioase; pentru a evalua progresul nostru în prevenirea utilizării acestora și pentru a ne reînnoi angajamentul de a realiza o lume fără arme chimice.

Singurul tribut adecvat adus victimelor războiului chimic este acela de a scăpa o dată pentru totdeauna de armele chimice.

Orice utilizare a armelor chimice este inacceptabilă și o încălcare clară a dreptului internațional. Identificarea celor responsabili și tragerea la răspundere a acestora este de o importanță capitală. Avem responsabilitatea, în special față de victime, de a asigura răspunderea pentru utilizarea acestor arme odioase.

Organizația Națiunilor Unite sprijină toate eforturile de a menține norma împotriva armelor chimice și de a lăsa aceste arme îngrozitoare în trecut.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic este marcată, anual, la data de 30 noiembrie.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a prezentat, pe pagina sa oficială, următoarele informații:

*Intrarea în vigoare a Convenției: 29 aprilie 1997
*Statele părți la convenție: 193
*Statele semnatare: 1
*Statele care nu sunt semnatare: 3
*Populația mondială care trăiește sub protecția Convenției: 98%
*Buget 2020: 70.958.760 EUR

PROGRESUL DISTRUGERILOR

Distrugerea stocurilor

*Stocurile de arme chimice declarate distruse în lume: 97,51%
*Total stocuri declarate de agenți chimici: 72.304 tone metrice
*Total stocuri distruse de agenți chimici: 70.545 tone metrice

Laboratoare desemnate de către OPCW
*Ecologice: 22
*Biomedicale: 17

State cu laboratoare desemnate de către OPCW
*Ecologice: 18
*Biomedicale: 12

Legislație de aplicare completă
*Statele cu legislație națională cuprinzătoare de punere în aplicare care acoperă toate măsurile inițiale ale Convenției: 123

Legislație cu implementare parțială
*Statele cu legislație națională de punere în aplicare care acoperă unele măsuri inițiale ale Convenției: 32

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internaţională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic este marcată, anual, la data de 30 noiembrie.

Istoria eforturilor de a realiza dezarmarea chimică care a culminat cu încheierea Convenției privind interzicerea armele chimice a început cu mai bine de un secol în urmă. Armele chimice au fost folosite pe scară largă în timpul primului război mondial, ducând la peste 100.000 de decese și la un milion de victime.

Cu toate acestea, armamentul chimic nu a fost folosit pe terenul de luptă din Europa în al doilea război mondial. După cel de-al doilea război mondial și odată cu apariția dezbaterii nucleare, mai multe țări au ajuns treptat la realizarea faptului că valoarea marginală a armei chimice în arsenalele lor a fost limitată, în timp ce amenințarea reprezentată de disponibilitatea și proliferarea acestor arme trebuia interzisă.

În 2013, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat OPCW „pentru eforturile sale extensive de eliminare a armelor chimice”.

Marcarea acestei zile are rolul de comemorare a tuturor victimelor armelor chimice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internaţională de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic este marcată, anual, la data de 30 noiembrie.

Sediul materiei: În această zi, în 1997, a intrat în vigoare Convenţia privind interzicerea armelor chimice. Instituirea unei zile memoriale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic a fost decisă de Conferinţa Statelor Părţi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) – Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) – la cea de-a zecea sesiune (din 11 noiembrie 2005).

Marcarea Zilei internaţionale de comemorare a tuturor victimelor războiului chimic oferă prilejul de a aduce un omagiu victimelor războiului chimic, precum şi ocazia de a reafirma angajamentul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru eliminarea ameninţării armelor chimice, promovând astfel pacea, securitatea şi multilateralismul, potrivit ONU.

Pe plan internaţional, dezvoltarea, producţia şi importul şi exportul anumitor produse chimice sunt reglementate de „Convenţia privind interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention – CWC)”.

Convenţia reprezintă instrumentul juridic internaţional din domeniul dezarmării, cu vocaţie universală, care vizează eliminarea unei întregi categorii de arme de distrugere în masă, sub un control internaţional strict, fapt care constituie un real progres pentru securitatea regională şi globală, potrivit site-ului oficial al MAE.

Pentru implementarea prevederilor sale, Convenţia a stabilit înfiinţarea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga (Olanda). În prezent, 192 de state sunt părţi la CWC şi membre ale OIAC. Mandatul OIAC este de prevenire a proliferării armelor chimice şi de verificare a implementării, de către Statele-părţi, a prevederilor CWC, inclusiv prin inspecţii la companiile cu activităţi declarabile în termenii Convenţiei. Prin Convenţie, Statele-părţi se angajează inter alia să renunţe definitiv la arma chimică, un obiectiv principal reprezentând distrugerea stocurilor existente de arme chimice şi a instalaţiilor de producere a acestora, informează site-ul MAE.

România a semnat Convenţia în prima zi de la deschiderea spre semnare, la 13 ianuarie 1993, şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994, prin Legea nr. 125/1994. Instrumentele de ratificare au fost depuse la 15 februarie 1995, iar Convenţia a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997. Prevederile Convenţiei au fost implementate prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată prin Legea nr. 448/2003.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti