Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

ICCJ. Însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor. Faptă comisă de avocat
30.04.2018 | Adrian ŞANDRU

JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta avocatului de a-și însuși prin efectuarea unui transfer bancar în conturile personale, pe nedrept, o sumă de bani transferată din eroare de către o societate în contul cabinetului de avocatură al făptuitorului întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „însușire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”, în modalitatea însușirii pe nedrept a unui bun mobil ajuns din eroare în posesia făptuitorului.

În speță, Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că simplul fapt că suma de bani a ajuns în contul inculpatului nu conduce la consumarea infracțiunii de însușire a bunului găsit. La acel moment se putea vorbi, într-adevăr, de o plată nedatorată. Faptul că ulterior inculpatul a refuzat să restituie suma ajunsă în contul său din eroare și că și-a însușit-o, transferând-o în alte conturi, a condus la realizarea infracțiunii prevăzute în art. 216 alin. (2) C. pen. anterior.

(Decizia nr. 55/A din 11 februarie 2016 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.