Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor. Faptă comisă de avocat

30.04.2018 | Adrian ŞANDRU
Abonare newsletter
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta avocatului de a-și însuși prin efectuarea unui transfer bancar în conturile personale, pe nedrept, o sumă de bani transferată din eroare de către o societate în contul cabinetului de avocatură al făptuitorului întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de „însușire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”, în modalitatea însușirii pe nedrept a unui bun mobil ajuns din eroare în posesia făptuitorului.

În speță, Înalta Curte de Casație și Justiție a reținut că simplul fapt că suma de bani a ajuns în contul inculpatului nu conduce la consumarea infracțiunii de însușire a bunului găsit. La acel moment se putea vorbi, într-adevăr, de o plată nedatorată. Faptul că ulterior inculpatul a refuzat să restituie suma ajunsă în contul său din eroare și că și-a însușit-o, transferând-o în alte conturi, a condus la realizarea infracțiunii prevăzute în art. 216 alin. (2) C. pen. anterior.

(Decizia nr. 55/A din 11 februarie 2016 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week