Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. Hotărârea din 26 aprilie 2018, Messi Cuccittini/EUIPO – J-M.-E.V. e hijos (MESSI) (T‑554/14, nepublicată, EU:T:2018:230), limba de procedură – spaniolă. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului  
30.04.2018 | Diana Mădălina ENEA

Secţiuni: Articole, Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mădălina Enea

Mădălina Enea

Cauza T-554/14, Lionel Andres Messi Cuccittini contra EUIPO[1]

Lionel Messi poate înregistra propria marca MESSI pentru articole și îmbrăcăminte sportive.

Renumele jucătorului de fotbal neutralizează similitudinile vizuale și fonetice intre marca sa și marca MASSI a unei societăți spaniole.

În august 2011, fotbalistul Lionel Andres Messi Cuccittini a solicitat Oficiului Uniunii Europene pentru proprietate intelectuală(EUIPO) înregistrarea mărcii de mai jos, în special pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, articole de gimnastică și sportive.

În noiembrie 2011, domnul Jaime Masferrer Comă a formulat opoziție la înregistrarea mărcii domnului Messi, invocând faptul că există un risc de confuzie cu marca europeană verbală MASSI, înregistrată pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, caschete pentru ciclism, instrumente de protecție și mănuși (drepturile acestei mărci au fost transferate în mai 2012 către societatea J.M-E.V. e hijos)[2]. În 2013, EUIPO a admis opoziția. Domnul Messi a formulat un recurs în fata EUIPO împotriva acestei decizii. În aprilie 2014, EUIPO a respins recursul. EUIPO a conchis, în esență, la existența unui risc de confuzie între mărci. Altfel, a considerat că mărcile în cauză sunt similare, deoarece elementele lor dominante, constituite din termenii MASSI și MESSI sunt aproape identice pe plan vizual și fonetic și că o eventuală diferențiere conceptuală nu ar putea fi făcută, după caz, decât de către o parte a publicului pertinent.

Fiind nemulțumit de decizia EUIPO, domnul Messi a sesizat Tribunalul Uniunii Europene solicitând anularea acesteia.[3]

Prin hotărârea de astăzi, Tribunalul anulează decizia EUIPO.

Tribunalul subliniază, în primul rând, că semnele care alcătuiesc mărcile aflate în conflict prezintă un grad de similitudine mediu pe plan vizual, elementul dominant al mărcii domnului Messi fiind extrem de asemănător cu elementul verbal prezent în marca MASSI. Apoi, Tribunalul confirmă concluzia EUIPO potrivit căreia semnele aflate în conflict sunt foarte similare pe plan fonetic. În schimb, Tribunalul consideră că EUIPO a comis o eroare privind comparația între semne pe plan conceptual. Tribunalul consideră că este greșit a se considera că renumele domnului Messi nu privește decât partea de public care este interesată de fotbal sau sport în general. Acest fotbalist este un personaj public cunoscut, pe care îl putem vedea la televizor și despre care se vorbește în mod regulat la televizor sau la radio. În plus, EUIPO ar fi trebuit să examineze dacă o parte semnificativă a publicului pertinent nu ar fi fost în măsură să realizeze o asociere conceptuală intre termenul „messi” și numele celebrului jucător de fotbal. Tribunalul subliniază că trebuie ținut cont de faptul că produsele vizate de mărcile în conflict și pentru care un risc de confuzie ar putea exista sunt mai ales articole și îmbrăcăminte de sport, chiar dacă ele nu se limitează la domeniul fotbalului. Or, pare puțin probabil faptul că un consumator obișnuit al acestor produse nu ar asocia în mod direct, în marea majoritate a cazurilor, termenul „messi” cu numele celebrului jucător de fotbal. Tribunalul adaugă că, deși este posibil ca unii consumatori să nu fi auzit niciodată vorbindu-se de domnul Messi sau să nu își amintească de el, acesta nu este cazul tipic al consumatorului obișnuit care cumpără articole sau îmbrăcăminte sportivă.

Tribunalul a conchis că, chiar dacă semnele aflate în conflict sunt în mod global similare, diferențele conceptuale care le separă sunt de natură să neutralizeze similitudinile vizuale și fonetice identificate. De fapt, Tribunalul consideră că o parte semnificativă a publicului pertinent va asocia termenul „messi” cu numele celebrului jucător de fotbal și va percepe, în acest caz, termenul „massi” ca fiind un concept diferit. Gradul de similitudine dintre mărci nu este îndeajuns de ridicat pentru a putea considera că publicul pertinent ar putea crede că produsele în cauză provin de la aceeași întreprindere sau de la întreprinderi aflate în strânsă legătură din punct de vedere economic. În consecință, EUIPO a conchis în mod greșit că utilizarea mărcii „MESSI”pentru îmbrăcăminte, articole de gimnastică sau sportive și aparate și instrumente de protecție puteau crea un risc de confuzie cu marca „MESSI” în conștiința consumatorului.

Comunicatul de presă original poate fi consultat aici.


[1] Traducere realizată de Mădălina Enea, în cadrul stagiului de practică la cabinetului doamnei judecător Octavia Spineanu-Matei de la Tribunalul Uniunii Europene și nu angajează în niciun fel instituția.
[2] Aceeași societate este reclamantă într-o alta cauză privind mărcile în fața Tribunalului(Cauza T-2/17).
[3] Jucătorul Brazilian de fotbal Neymar este și el, de asemenea, parte într-o cauză privind mărcile în fața acestei jurisdicții (Cauza T-795/17).


Diana Mădălina Enea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti