Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua Veteranilor de Război
29.04.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

De Ziua Veteranilor de Război, pe care o sărbătorim astăzi, gândurile noastre se îndreaptă, cu apreciere și recunoștință, către toți cei care au apărat independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale României.

Sacrificiile și devotamentul veteranilor de război sunt cea mai nobilă manifestare a dragostei de țară, a onoarei și demnității națiunii noastre. Tăria lor de caracter ne inspiră și ne insuflă puterea de a înfrunta orice provocări viitoare.

În timpul marilor conflagrații mondiale, dârzenia și curajul cu care au luptat veteranii noștri au dovedit relevanța strategică a ţării noastre în dinamica internațională și au făcut posibile realizări politice, pavând drumul spre dezvoltarea României de astăzi, stat membru al Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

În această perioadă, când suntem martorii unui război nedrept și ilegal la granițele noastre, înțelegem cu atât mai bine rolul esențial al veteranilor de război în apărarea țării și asigurarea securității României.

Prezența a aproape 4.000 de militari aliați pe teritoriul țării noastre, alături de forțele armate române, constituie cea mai bună dovadă a solidarității și unității NATO, precum și a apartenenței la aceleași valori democratice. Militarii români, ghidați de exemplul înaintașilor, au avut și continuă să aibă o contribuție crucială la apărarea și consolidarea acestor valori care ne definesc.

Dragi veterani de război,

Românii vă admiră și vă sunt recunoscători pentru curajul, devotamentul și sacrificiul de care ați dat dovadă în condițiile grele ale câmpului de luptă. Reprezentați veritabile exemple demne de urmat și vă îndemn să cultivați în rândul tinerelor generații principiile care v-au ghidat mereu în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate. Eroismul și patriotismul dumneavoastră sunt repere esențiale pentru tinerii care conștientizează astfel că libertatea trebuie întotdeauna prețuită și protejată.

Vă mulțumesc încă o dată pentru tot ce ați realizat sub culorile drapelului național și vă doresc multă sănătate!

La mulți ani!

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Transmit salutul meu și urările de bine, sănătate și viață lungă celor care ne-au învățat să prețuim libertatea, supraviețuind cumplitelor orori ale celui de-Al Doilea Război Mondial, orori pe care noi, astăzi, cu greu ni le putem imagina.

Cinstim memoria celor care au pus Țara mai presus de propria viață și aducem un omagiu etern în această zi din Săptămâna Luminată, celor care au scris cu sânge istoria recentă a României.

Generația noastră are privilegiul de a învăța aceste lecții de viață direct de la veteranii de război, iar noi, la rândul nostru, vom transmite copiilor și nepoților noștri că libertatea lor de a trăi, de a visa și de a iubi poartă prețul plătit de înaintașii noștri, cu libertatea, iubirea, visele și viața lor.

Conflictul din Ucraina, ilegitim si neprovocat, trezește în noi oroarea și suferința bunicilor noștri. Cine și-ar fi închipuit, oare, că la peste șapte decenii de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, pacea Europei va atârna iarăși de un fir de ață.

Am văzut la vecinii noștri cum arată case, blocuri, străzi, parcuri, amintiri, familii, vieți – toate distruse de gloanțele și bombele rusești.

Această ultimă formă a lipsei de umanitate nu poate rămâne nepedepsită. Este datoria morală pe care o avem astăzi, nu doar față de poporul ucrainean, ci și față de generațiile viitoare.

Solidaritatea necondiționată a partenerilor europeni și NATO, precum și deschiderea cu care românii i-au primit în casele lor pe cei plecați din calea războiului ne-au arătat încă o dată că pacea și umanitatea vor răzbi de fiecare dată în fața întunericului.

Dragi camarazi, predați aceste file de istorie copiilor voștri. Viitorul lor depinde de alegerile noastre de astăzi.

Distinși veterani de război, invalizi și văduve de război,

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce aţi făcut pentru Patrie şi pentru poporul român!

De Ziua Dumneavoastră, personal şi în numele Guvernului României, vă salut camaraderește și vă urez sănătate și viață lungă!

La mulți ani! Am onoarea să vă salut!

***

Ministerul apărării naționale, Vasile Dîncu, a transmis următorul mesaj:

Recunoștință și prețuire pentru veteranii noștri!

Ziua de 29 aprilie ne oferă tuturor prilejul de a celebra veteranii de război, bravii ostași care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

Români cu dragoste de patrie și spirit de sacrificiu, ostașii noștri au răspuns chemării datoriei și au pus Țara înaintea propriei vieți. Valorile după care s-au ghidat atunci, în cumplitele încleștări la care au participat, dăinuie și astăzi, preluate în special de militari, care au avut în permanență repere istorice ale înaintașilor care au luat parte la bătăliile conflagrațiilor mondiale.

Având în vedere contextul actual de securitate, prețuim cu atât mai mult îndârjirea cu care ostașii de ieri au scris, prin sacrificiile lor, parte din istoria Armatei și a Țării. Niciunul dintre cei care au pierit departe de casă și de neamul pentru care au luptat, răpuși de răni sau decedați în prizonierat, nu va fi uitat. Rememorăm faptele lor de vitejie, iar renumele ostașilor căzuți își va păstra trăinicia și veridicitatea în istoria națională.

Stimați veterani de război,

Credința în Dumnezeu v-a apărat în cele mai cumplite momente de pe front și v-a întărit în speranța că veți reveni alături de cei dragi. Aceeași credință ne dă și nouă putere astăzi și ne unește în fața oricărei provocări.

Vă suntem cu toții recunoscători pentru serviciul Dumneavoastră. La rândul nostru, punem eroii înaintea noastră și Țara înaintea tuturor!

Învățămintele și experiențele Dumneavoastră reprezintă lecții foarte valoroase pentru militarii de astăzi, mulți dintre ei veterani ai teatrelor de operații. Bagajul de valori care înglobează demnitatea, curajul și altruismul constituie o adevărată moștenire pentru generațiile contemporane și viitoare.

Ministerul Apărării Naționale sprijină activ toate acțiunile dedicate veteranilor de război, concomitent cu promovarea simbolurilor naționale, menite să dezvolte spiritul civic la nivelul întregii societăți. Manifestările organizate cu prilejul Zilei Veteranilor de Război reprezintă un prilej de a celebra curajul Dumneavoastră, precum și de cinsti, cu evlavie și pioșenie, eroii neamului românesc.

Vă mulțumesc încă o dată pentru eforturile și sacrificiile Dumneavoastră și vă urez multă sănătate, bucurii și La mulți ani!

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul comunicat de presă:

Ceremonia militară de depunere de coroane, jerbe sau buchete de flori, organizată în Capitală cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, va avea loc vineri, 29 aprilie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Patriei amplasat în fața Universității Naționale de Apărare.

Jurnaliștii care doresc să ia parte la activitate vor fi așteptați la Monument între orele 09.30 și 09.45.

Ceremonii similare se vor desfășura, în țară și în străinătate, la opere comemorative, cimitire și monumente care omagiază sacrificiul veteranilor de război.

Tot vineri, reprezentanți ai conducerii MApN vor avea o întâlnire informală, la Palatul Cercului Militar Național, cu veterani de război, elevi, studenți și cu militari-veterani ai teatrelor de operații.

În această perioadă se derulează, de asemenea, și activități de îngrijire a unor morminte și opere comemorative ale eroilor și veteranilor de război.

***

În cadrul campaniei „Recunoștință veteranilor de război”, din seria manifestărilor dedicate „Zilei Veteranilor de Război”, au fost distribuite, între 26 și 28 aprilie, pachete-cadou celor 1.748 veterani de război și celor 43 de văduve de război de pe teritoriul României, precum și celor patru veterani din Republica Moldova. Echipele de distribuire a cadourilor în țară au fost constituite din personal al unităţilor militare, sprijiniți de voluntari, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil.

(…)

***

Ministerul Apărării Naţionale a transmis următorul comunicat de presă:

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va participa miercuri, 27 aprilie, la Palatul Cercului Militar Național (CMN) din București, la activitatea de împachetare a cadourilor pentru veteranii de război din România și din Republica Moldova.

Evenimentul, parte a campaniei „Recunoștință veteranilor de război” din seria manifestărilor dedicate „Zilei Veteranilor de Război”, are printre invitați personalități marcante, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului de afaceri, cultural și ai societății civile.

Jurnaliștii care doresc să ia parte la împachetarea cadourilor pentru veteranii de război vor fi așteptați miercuri, 27 aprilie, între orele 9.30 și 9.45, la Palatul Cercului Militar Național din București (str. Constantin Mille nr. 1-3, sector 1).

Distribuirea pachetelor către cei 1.748 veterani de război și cele 43 văduve de război de pe teritoriul României, precum și pentru cei patru veterani din Republica Moldova se desfășoară în perioada 26-28 aprilie. Echipele de distribuire a cadourilor în țară sunt constituite din personal al unităţilor militare din țară, sprijiniți de voluntari, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil.

:: MAI împachetează cadouri pentru veteranii de război din România și din Republica Moldova

(…)

***

Ministerul Apărării Naţionale a transmis următorul comunicat de presă:

Ministerul Apărării Naţionale organizează, în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi” și cu Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”, împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, o serie de manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război – 29 aprilie, în București și în toate marile garnizoane din ţară.

Astfel, miercuri, 20 aprilie, va fi demarată campania „Recunoștință veteranilor de război” prin organizarea spectacolului „Credință și Onoare”, susținut de Orchestra Reprezentativă a MApN și Corul „Tronos” al Patriarhiei Române, la Opera Națională Română Cluj-Napoca, începând cu ora 19.00. O a doua reprezentație a spectacolului va avea loc joi, 21 aprilie, de la ora 20.00, la Opera Națională București, ambele evenimente având loc în prezența ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu.

Campania se va derula pe parcursul mai multor zile și va include vizite la veterani de război, activități referitoare la participarea Armatei României la cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și întâlniri ale conducerii MApN cu veterani de război.

Pe site-ul https://veteraniiromaniei.mapn.ro, care include pagini dedicate veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial, vor fi postate povești de viață, mărturii și experiențe personale, informații cu privire la evenimentele incluse în programul campaniei.

O acțiune importantă a campaniei constă în distribuirea unor pachete cadou cu ocazia sărbătorilor pascale și a Zilei Veteranilor de Război – 29 aprilie pentru toți cei 1748 veterani de război și cele 43 văduve de război de pe teritoriul României, precum și pentru cei patru veterani din Republica Moldova.

Acțiunea va fi precedată de activități de împachetare a cadourilor, care vor avea loc marți, 26 aprilie, la sediul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, și miercuri, 27 aprilie, la Palatul Cercului Militar Național, din București, evenimente la care sunt așteptate să participe personalități marcante, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului de afaceri, cultural, ai societății civile și tineri voluntari.

Distribuirea pachetelor către veteranii de război se va desfășura în perioada 26-28 aprilie. Echipele de distribuire a cadourilor în țară sunt constituite din personal al unităţilor militare din țară, sprijiniți de voluntari, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil.

Campania „Recunoștință veteranilor de război” va culmina vineri, 29 aprilie, prin organizarea unor ceremonii militare de depuneri de coroane, jerbe sau buchete de flori, în țară și în străinătate, la opere comemorative, cimitire și monumente care omagiază sacrificiul militarilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

(…)

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

În fiecare an, la 29 aprilie, în România este sărbătorită Ziua Veteranilor de Război, ca semn de recunoaștere a datoriei împlinite față de țară pe câmpul de luptă.

Veteranii de război reprezintă expresia vie a onoarei și demnității Armatei României, care a fost, este și va fi garantul securității naționale, dar sunt și veritabili ambasadori ai țării noastre în relația cu aliații și partenerii noștri.

Apartenența la neam și dragostea de țară le-au călăuzit efortul și sacrificiul, mulți dintre aceștia căzând la datorie și găsindu-și odihna veșnică departe de țara și neamul pentru care au luptat și s-au jertfit.

Această zi specială reprezintă nu numai momentul în care întreaga națiune onorează meritele deosebite ale fiilor săi, dar și un prilej de a cultiva tinerei generații dragostea de glia strămoșească, de tradițiile și valorile naționale, ca elemente fundamentale de menținere a filonului românesc în marea familie a democrațiilor europene cu care națiunea noastră împărtășește valori și idealuri comune.

Marcarea și în acest an a Zilei Veteranilor de Război într-un cadru mai restrictiv, din cauza pandemiei de COVID-19, nu diminuează recunoștința pe care noi, urmașii, o aducem celor care au pus supraviețuirea patriei mai presus de propria lor viață.

Dragi veterani de război, întreaga Românie vă mulțumește pentru spiritul de sacrificiu pe care l-ați probat pe timpul războaielor, dar și ulterior încheierii acestora, în perioadele dificile prin care țara noastră a trecut. Aveți întreaga mea admirație și recunoștință pentru activitatea dumneavoastră.

Vă doresc multă sănătate și o viață liniștită într-o țară care vă respectă și vă recunoaște pe deplin meritele!

Având în vedere că în zilele următoare vom celebra Sărbătorile Pascale, vă rog să primiți urările mele de bine, liniște și lumină în suflet.

La mulți ani!

***

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a transmis următorul mesaj:

Ziua de 29 aprilie o dedicăm veteranilor de război, de fiecare dată cu sentimentul că faptele lor de arme, curajul cu care au luptat pe front reflectă profilul unor generații pentru care datoria împlinită față de țară și popor reprezenta un gest de onoare supremă.

Cei pe care încă mai avem privilegiul de a-i avea printre noi, ajunși la vârste venerabile, păstrează încă vii amintirile de pe front și le împărtășesc generațiilor mai tinere. Nimeni nu le mai poate da înapoi anii de tinerețe petrecuți în tranșee pentru eliberarea teritoriului național, nimeni nu poate șterge suferința din vremurile de război, dar îi putem răsplăti ducând mai departe exemplele lor și purtându-le de grijă acum, când vârsta îi face mai vulnerabili.

Ne bucurăm să-i avem printre noi cât mai mult de acum înainte și apreciez exemplul veteranilor de război care au ales să se imunizeze anti-COVID-19, dovedind prin acest gest că au grijă de viața lor, dar se simt responsabili și față de cei din jurul lor.

Poveștile de viață ale acestor oameni sunt capitole ale unei pagini importante din istoria României și vrem să fie cunoscute de cât mai mulți dintre români. De aceea, salut campania ”Alături de veterani”, inițiată de Ministerul Apărării Naționale în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi”, cu mediul de afaceri și societatea civilă. Prin lansarea unei platforme online dedicată veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial și toate celelalte manifestări incluse în această campanie vrem să ne exprimăm recunoștința față de ceea ce ei reprezintă pentru noi: niște eroi.

Un gând pios pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Celor puțin peste 2.600 de veterani supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial, cărora mă simt onorat să le transmit cele mai bune gânduri cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, le urez ani mulți și sănătate!

***

Ministerul Apărării Naţionale a transmis următorul comunicat de presă:

Ceremonia militară de depunere de coroane, jerbe sau buchete de flori, organizată în Capitală cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, va avea loc joi, 29 aprilie, începând cu ora 8.30, la Monumentul Eroilor Patriei amplasat în fața Universității Naționale de Apărare. Ceremonia este deschisă mass-media. Persoană de contact : colonel Oliver Anghel, telefon 0786.850.123.

De asemenea, ceremonii similare se vor desfășura, pe parcursul lunii aprilie, în țară și în străinătate, la opere comemorative, cimitire și monumente care omagiază sacrificiul militarilor români căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Joi, 29 aprilie, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa la o întâlnire informală la sediul Ministerului Apărării Naționale cu doi veterani de război, un elev de colegiu militar, un student militar și un militar-veteran al teatrelor de operații. Biroul de presă al MApN va pune la dispoziția mass-media imagini și fotografii de la această activitate.

Totodată, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul cadrelor militare din județele Alba, Mureș și Vâlcea și al voluntarilor, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil, derulează, în lunile aprilie și mai, activități de îngrijire a unor morminte și opere comemorative ale eroilor și veteranilor de război.

Distribuirea pachetelor către veteranii de război, în cadrul acțiunii organizate împreună cu Asociația „Alături de Eroi”, se va desfășura în perioada 27-30 aprilie. Echipele de distribuire a cadourilor în țară sunt constituite din personal al unităţilor militare din principalele garnizoane, sprijiniți de voluntari, membri ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale de profil. Membrii echipelor vor fi testați pentru depistarea COVID-19 cu ajutorul unor teste rapide antigen puse la dispoziție de către organizatori.

În același timp, Ministerul Apărării Naționale derulează campania „Voci de dincolo de Veac”, prin care sunt culese poveștile de viață ale veteranilor de război, proiect care are ca partener media Televiziunea Română, în vederea realizării unor materiale video cu caracter documentar.

Acțiunile dedicate Zilei Veteranilor de Război includ și transmiterea în direct, în seara zilei de joi, 29 aprilie, pe pagina de Facebook a MApN, a Slujbei Deniei celor 12 Evanghelii de la Biserica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, la finalul căreia preotul militar va transmite un mesaj veteranilor de război.

Toate activitățile desfășurate cu ocazia Zilei Veteranilor de Război se vor organiza cu respectarea măsurilor stabilite de autorități pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

***

La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Premierul României, Ludovic Orban, a transmis, cu ocazia acestei zile, următorul mesaj:

“România își sărbătorește astăzi veteranii de război, în semn de aducere aminte și recunoștință pentru toți militarii români care în vremurile cele mai grele ale istoriei au luptat pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și interesele țării.

Poveștile lor sunt adevărate lecții de patriotism și spirit de sacrificiu.

Anul acesta, vom marca Ziua Veteranilor de Război într-un mod atipic, în lipsa ceremoniilor militare și religioase sau a altor manifestări obișnuite cu acest prilej, din dorința de a proteja sănătatea și viața tuturor. Vom fi împreună însă prin gândul bun, prețuirea și recunoștința față de faptele de vitejie și de valorile pe care veteranii noștri le-au apărat.

Este o mare onoare să avem printre noi veterani din al doilea Război Mondial, modele de demnitate și devotament pentru tinerele generații.

Pentru cei în viață, ajunși la vârste venerabile, respectul față de meritele lor înseamnă acum să-i ajutăm să depășească cu bine această perioadă de pandemie.

Acțiunile de asistență umanitară pe care Ministerul Apărării le desfășoară de la instituirea stării de urgență pentru a-i sprijini pe veterani și văduvele de război este, în acest context, cel mai potrivit mod prin care le putem mulțumi. Guvernul va sprijini în continuare astfel de acțiuni prin care să le asigurăm veteranilor aflați în dificultate alimente și medicamente, astfel încât să nu fie nevoiți să iasă din casă, pentru a nu fi expuși riscului de îmbolnăvire.

Vrem să ne bucurăm cât mai mult timp de înțelepciunea lor și să continuăm să învățăm din puterea lor de a merge mai departe.

Omagiem jertfele celor căzuți în luptă, iar veteranilor în viață le urez multă sănătate și le transmit întreaga noastră recunoștință!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

În prezent, drepturile veteranilor de război sunt reprezentate de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, membră a Federaţiei Mondiale a Vechilor Combatanţi, cu sediul la Paris.

Cancelaria Prefectului judeţului Bihor a dat publicității următorul comunicat:

„Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 şi se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Anul acesta, data de 29 aprilie coincide cu a doua zi de Paște, astfel încât prin Ordinul Ministrului Apărării Naționale s-a dispus organizarea ceremonialului militar în data de 23 sau 24 aprilie.

La Oradea, Ziua Veteranilor a fost marcată astăzi, 24 aprilie 2019, ora 10:00, ocazie cu care a avut loc o ceremonie militară în Cimitirul Municipal “Rulikowski” din Oradea, la Momumentul eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Monidal.

Ceremonialul a început cu prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea Imnului Naţional al României. Având în vedere că suntem în Săptămâna Mare, preoţii capelani din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională ale Garnizoanei Oradea, nu au oficiat o slujbă de pomenire. Cu toate acestea au făcut precizarea că veteranii de război sunt omagiați astăzi, însă doar printr-un ceremonial miliar urmând ca slujba religioasă pentru veterani să se desfășoare în ziua de 30 mai, cu ocazia Zilei Eroilor și a Înălțării.

La ceremonial au participat Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, membru al Parlamentului European Emilian Pavel, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor precum și alte oficialități și instituții locale, în prezența membrilor Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Bihor, a unor cadre militare active, în rezervă şi în retragere.

Alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de dl. Ioan Mihaiu, prefect al Județului Bihor, precum si de GL. bg. (r) conf. univ. dr. Vasile Creț.

Ioan Mihaiu: „Astăzi este o zi cu o puternică încărcătură emoțională in care îi omagiem pe cei pentru care apărarea ţării a fost crezul suprem, respectându-și legământul față de patrie. Napoleon Bonaparte spunea că dragostea de patrie este cea dintâi religie a curajului și al devotamentului, dar și al onorului militar, valori pe care le-au adus cu ei de pe câmpul de luptă sau din viața militară.”

Vasile Creț: „Știm foarte bine că în anul 1870, Convenția de la Geneva a hotărât ca militarii care luptă pentru patrie după 25 de ani să primească titlul de veteran de război. Titlul de veteran de război a fost acordat militarilor care au luptat în timpul Războiului de Independență, prin înaltul ordin de către Regele Carol I, în anul 1902.”

Ceremonialul s-a încheiat cu festivitatea de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial de către Instituția Prefectului Județul Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Garnizoana Oradea, Serviciul Român de Informații, As. Culturală Cultul Eroilor Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Electrica S.A.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

2018Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Sediul materiei: HG nr. 1222/2007 privind instituirea Zilei veteranilor de război.

Scurt istoric: Regele Carol I a introdus titlul de veteran de război, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902.

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis astăzi următorul mesaj cu acest prilej, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale: ”«Ziua Veteranilor de război», pe care o marcăm pe 29 aprilie, a devenit deja o tradiție militară, un prilej pentru a-i omagia pe cei care au apărat cu propria viață valorile noastre naționale.

Cinstim astăzi dragostea de ţară, jertfa şi sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare și violente încleștări militare din istoria omenirii, fie că ne referim la cele Două Războaie Mondiale sau la Războiul de Independență.

Armata României a plătit de fiecare dată un preț greu în numele generațiilor viitoare. Vom păstra mereu vie amintirea sacrificiului de sânge al eroilor noștri care, pe parcursul istoriei, au făcut posibil visul Marii Uniri, devenit realitate la 1 Decembrie 1918.   

Avem responsabilitatea ca, la rândul nostru, să acționăm cu toată priceperea, energia și forța pentru apărarea intereselor naționale ale României.

Cu atât mai importante și de apreciat sunt, în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, eforturile Armatei României de astăzi de a duce mai departe glorioasa moștenire a generațiilor de bravi ostași.

Militarii noștri îşi fac datoria faţă de ţară, în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, luptând cu determinare pentru promovarea intereselor de securitate ale României, alături de aliaţii şi partenerii strategici.

Asigurarea celor mai bune condiții pentru aceștia trebuie să fie o prioritate continuă, astfel încât misiunile încredințate să poată fi îndeplinite cu succes.

Cu acest prilej de sărbătoare, îmi exprim aprecierea și pentru rezultatele sportive deosebite ale militarilor români, răniți sau invalizi în urma participării la misiuni externe sau la acțiuni militare interne, care ne-au arătat că limitele pot fi depășite prin solidaritate, perseverență și spirit de învingător.

De asemenea, contribuția asociațiilor de veterani la păstrarea valorilor națiunii române, la formarea și educarea generațiilor tinere sunt importante și trebuie evidențiate ca atare.

Le mulțumesc veteranilor de război pentru tot ceea ce au făcut în serviciul patriei și le transmit un cald omagiu, alături de cele mai sincere felicitări și urări de viață lungă, sănătate şi împliniri personale.

La mulţi ani!”

Viorica Dăncilă, Prim-Ministrul României, a transmis astăzi următorul mesaj, potrivit unui comunicat al Guvernului: ”Ziua Veteranilor de Război pe care o cinstim astăzi  ne oferă ocazia să  ne arătăm recunoștința față de eroii care au luptat pentru acest popor, pentru faptele de arme, curajul și puterea de sacrificiu pe care le-au pus în slujba României.

Lecțiile de patriotism pe care le transmit veteranii de război au o însemnătate aparte pentru noi toți, mai ales în Anul Centenar. E important să transmitem și generațiilor viitoare respectul pentru istoria acestui popor și față de moștenirea  pe care aceștia ne-au lasat-o, România.

Felicit Armata Română pentru modul în care îi onorează pe veteranii noștri, iar celor care sunt în viață le doresc sănătate și la multi ani!”

Mihai Viorel Fifor, ministrul Apărării Naţionale, a transmis vineri, 27 aprilie 2018, următorul mesaj, potrivit unui comunicat al MApN: ”La 29 aprilie, de „Ziua Veteranilor de Război”, ne amintim de oamenii care şi-au sacrificat cei mai frumoşi ani din viaţă luptând pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Avem datoria să transmitem mai departe faptele lor de curaj şi vitejie, cinstirea eroilor noştri reprezentând cea mai de preţ îndatorire pe care o avem. Ei ne-au învăţat, de-a lungul timpului, lecţia demnităţii şi a patriotismului, dovedindu-ne, cu puterea faptelor de arme, că iubirea de ţară este cea mai nobilă virtute, pentru care merită şi trebuie să lupţi până la sacrificiul suprem.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Tânăra generaţie şi militarii noştri care acţionează cu determinare şi curaj în teatrele de operaţii, pentru îndeplinirea angajamentelor internaţionale, au avut şi au ce învăţa de la veterani, din bogata lor experiență de viață, datori fiind în a duce mai departe tradiţiile şi renumele Armatei României, precum şi prestigiul militarului român.

Stimați veterani de război, din întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții dumneavoastră în diverse ocazii, dar şi din vizitele de lucru efectuate în teritoriu, cunosc problemele cu care vă confruntaţi. Cu ajutorul specialiștilor în domeniu, vă vom fi aproape și vom identifica cele mai bune soluţii în sprijinul dumneavoastră.

Pentru curajul şi spiritul de sacrificiu de care aţi dat dovadă în timpul războiului, în anii grei de transformări care au urmat, pentru faptul că aţi trecut cu bine şi cu fruntea sus peste greutăţile vieţii, vă asigurăm de întreaga noastră recunoştinţă şi preţuire.

La ceas de sărbătoare, vă mulţumesc, dragi şi bravi veterani de război, pentru tot ce aţi făcut în slujba Patriei şi poporului român şi vă adresez, de Ziua Dumneavoastră, în nume personal şi în numele Ministerului Apărării Naţionale, cele mai calde şi sincere felicitări, multă sănătate şi împliniri personale.

La mulţi ani şi Dumnezeu să vă aibă în pază!”

 Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO