Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua Veteranilor de Război
29.04.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Premierul României, Ludovic Orban, a transmis, cu ocazia acestei zile, următorul mesaj:

“România își sărbătorește astăzi veteranii de război, în semn de aducere aminte și recunoștință pentru toți militarii români care în vremurile cele mai grele ale istoriei au luptat pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și interesele țării.

Poveștile lor sunt adevărate lecții de patriotism și spirit de sacrificiu.

Anul acesta, vom marca Ziua Veteranilor de Război într-un mod atipic, în lipsa ceremoniilor militare și religioase sau a altor manifestări obișnuite cu acest prilej, din dorința de a proteja sănătatea și viața tuturor. Vom fi împreună însă prin gândul bun, prețuirea și recunoștința față de faptele de vitejie și de valorile pe care veteranii noștri le-au apărat.

Este o mare onoare să avem printre noi veterani din al doilea Război Mondial, modele de demnitate și devotament pentru tinerele generații.

Pentru cei în viață, ajunși la vârste venerabile, respectul față de meritele lor înseamnă acum să-i ajutăm să depășească cu bine această perioadă de pandemie.

Acțiunile de asistență umanitară pe care Ministerul Apărării le desfășoară de la instituirea stării de urgență pentru a-i sprijini pe veterani și văduvele de război este, în acest context, cel mai potrivit mod prin care le putem mulțumi. Guvernul va sprijini în continuare astfel de acțiuni prin care să le asigurăm veteranilor aflați în dificultate alimente și medicamente, astfel încât să nu fie nevoiți să iasă din casă, pentru a nu fi expuși riscului de îmbolnăvire.

Vrem să ne bucurăm cât mai mult timp de înțelepciunea lor și să continuăm să învățăm din puterea lor de a merge mai departe.

Omagiem jertfele celor căzuți în luptă, iar veteranilor în viață le urez multă sănătate și le transmit întreaga noastră recunoștință!”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

În prezent, drepturile veteranilor de război sunt reprezentate de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, membră a Federaţiei Mondiale a Vechilor Combatanţi, cu sediul la Paris.

Cancelaria Prefectului judeţului Bihor a dat publicității următorul comunicat:

„Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 şi se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Anul acesta, data de 29 aprilie coincide cu a doua zi de Paște, astfel încât prin Ordinul Ministrului Apărării Naționale s-a dispus organizarea ceremonialului militar în data de 23 sau 24 aprilie.

La Oradea, Ziua Veteranilor a fost marcată astăzi, 24 aprilie 2019, ora 10:00, ocazie cu care a avut loc o ceremonie militară în Cimitirul Municipal “Rulikowski” din Oradea, la Momumentul eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Monidal.

Ceremonialul a început cu prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea Imnului Naţional al României. Având în vedere că suntem în Săptămâna Mare, preoţii capelani din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională ale Garnizoanei Oradea, nu au oficiat o slujbă de pomenire. Cu toate acestea au făcut precizarea că veteranii de război sunt omagiați astăzi, însă doar printr-un ceremonial miliar urmând ca slujba religioasă pentru veterani să se desfășoare în ziua de 30 mai, cu ocazia Zilei Eroilor și a Înălțării.

La ceremonial au participat Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, membru al Parlamentului European Emilian Pavel, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor precum și alte oficialități și instituții locale, în prezența membrilor Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Bihor, a unor cadre militare active, în rezervă şi în retragere.

Alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de dl. Ioan Mihaiu, prefect al Județului Bihor, precum si de GL. bg. (r) conf. univ. dr. Vasile Creț.

Ioan Mihaiu: „Astăzi este o zi cu o puternică încărcătură emoțională in care îi omagiem pe cei pentru care apărarea ţării a fost crezul suprem, respectându-și legământul față de patrie. Napoleon Bonaparte spunea că dragostea de patrie este cea dintâi religie a curajului și al devotamentului, dar și al onorului militar, valori pe care le-au adus cu ei de pe câmpul de luptă sau din viața militară.”

Vasile Creț: „Știm foarte bine că în anul 1870, Convenția de la Geneva a hotărât ca militarii care luptă pentru patrie după 25 de ani să primească titlul de veteran de război. Titlul de veteran de război a fost acordat militarilor care au luptat în timpul Războiului de Independență, prin înaltul ordin de către Regele Carol I, în anul 1902.”

Ceremonialul s-a încheiat cu festivitatea de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial de către Instituția Prefectului Județul Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Garnizoana Oradea, Serviciul Român de Informații, As. Culturală Cultul Eroilor Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Electrica S.A.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

2018Ziua Veteranilor de Război este marcată, anual, la data de 29 aprilie.

Sediul materiei: HG nr. 1222/2007 privind instituirea Zilei veteranilor de război.

Scurt istoric: Regele Carol I a introdus titlul de veteran de război, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902.

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis astăzi următorul mesaj cu acest prilej, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale: ”«Ziua Veteranilor de război», pe care o marcăm pe 29 aprilie, a devenit deja o tradiție militară, un prilej pentru a-i omagia pe cei care au apărat cu propria viață valorile noastre naționale.

Cinstim astăzi dragostea de ţară, jertfa şi sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare și violente încleștări militare din istoria omenirii, fie că ne referim la cele Două Războaie Mondiale sau la Războiul de Independență.

Armata României a plătit de fiecare dată un preț greu în numele generațiilor viitoare. Vom păstra mereu vie amintirea sacrificiului de sânge al eroilor noștri care, pe parcursul istoriei, au făcut posibil visul Marii Uniri, devenit realitate la 1 Decembrie 1918.   

Avem responsabilitatea ca, la rândul nostru, să acționăm cu toată priceperea, energia și forța pentru apărarea intereselor naționale ale României.

Cu atât mai importante și de apreciat sunt, în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, eforturile Armatei României de astăzi de a duce mai departe glorioasa moștenire a generațiilor de bravi ostași.

Militarii noștri îşi fac datoria faţă de ţară, în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, luptând cu determinare pentru promovarea intereselor de securitate ale României, alături de aliaţii şi partenerii strategici.

Asigurarea celor mai bune condiții pentru aceștia trebuie să fie o prioritate continuă, astfel încât misiunile încredințate să poată fi îndeplinite cu succes.

Cu acest prilej de sărbătoare, îmi exprim aprecierea și pentru rezultatele sportive deosebite ale militarilor români, răniți sau invalizi în urma participării la misiuni externe sau la acțiuni militare interne, care ne-au arătat că limitele pot fi depășite prin solidaritate, perseverență și spirit de învingător.

De asemenea, contribuția asociațiilor de veterani la păstrarea valorilor națiunii române, la formarea și educarea generațiilor tinere sunt importante și trebuie evidențiate ca atare.

Le mulțumesc veteranilor de război pentru tot ceea ce au făcut în serviciul patriei și le transmit un cald omagiu, alături de cele mai sincere felicitări și urări de viață lungă, sănătate şi împliniri personale.

La mulţi ani!”

Viorica Dăncilă, Prim-Ministrul României, a transmis astăzi următorul mesaj, potrivit unui comunicat al Guvernului: ”Ziua Veteranilor de Război pe care o cinstim astăzi  ne oferă ocazia să  ne arătăm recunoștința față de eroii care au luptat pentru acest popor, pentru faptele de arme, curajul și puterea de sacrificiu pe care le-au pus în slujba României.

Lecțiile de patriotism pe care le transmit veteranii de război au o însemnătate aparte pentru noi toți, mai ales în Anul Centenar. E important să transmitem și generațiilor viitoare respectul pentru istoria acestui popor și față de moștenirea  pe care aceștia ne-au lasat-o, România.

Felicit Armata Română pentru modul în care îi onorează pe veteranii noștri, iar celor care sunt în viață le doresc sănătate și la multi ani!”

Mihai Viorel Fifor, ministrul Apărării Naţionale, a transmis vineri, 27 aprilie 2018, următorul mesaj, potrivit unui comunicat al MApN: ”La 29 aprilie, de „Ziua Veteranilor de Război”, ne amintim de oamenii care şi-au sacrificat cei mai frumoşi ani din viaţă luptând pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Avem datoria să transmitem mai departe faptele lor de curaj şi vitejie, cinstirea eroilor noştri reprezentând cea mai de preţ îndatorire pe care o avem. Ei ne-au învăţat, de-a lungul timpului, lecţia demnităţii şi a patriotismului, dovedindu-ne, cu puterea faptelor de arme, că iubirea de ţară este cea mai nobilă virtute, pentru care merită şi trebuie să lupţi până la sacrificiul suprem.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Tânăra generaţie şi militarii noştri care acţionează cu determinare şi curaj în teatrele de operaţii, pentru îndeplinirea angajamentelor internaţionale, au avut şi au ce învăţa de la veterani, din bogata lor experiență de viață, datori fiind în a duce mai departe tradiţiile şi renumele Armatei României, precum şi prestigiul militarului român.

Stimați veterani de război, din întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții dumneavoastră în diverse ocazii, dar şi din vizitele de lucru efectuate în teritoriu, cunosc problemele cu care vă confruntaţi. Cu ajutorul specialiștilor în domeniu, vă vom fi aproape și vom identifica cele mai bune soluţii în sprijinul dumneavoastră.

Pentru curajul şi spiritul de sacrificiu de care aţi dat dovadă în timpul războiului, în anii grei de transformări care au urmat, pentru faptul că aţi trecut cu bine şi cu fruntea sus peste greutăţile vieţii, vă asigurăm de întreaga noastră recunoştinţă şi preţuire.

La ceas de sărbătoare, vă mulţumesc, dragi şi bravi veterani de război, pentru tot ce aţi făcut în slujba Patriei şi poporului român şi vă adresez, de Ziua Dumneavoastră, în nume personal şi în numele Ministerului Apărării Naţionale, cele mai calde şi sincere felicitări, multă sănătate şi împliniri personale.

La mulţi ani şi Dumnezeu să vă aibă în pază!”

 Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.