« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideoArticole autoriRevista de note şi studii juridice (RNSJ)ESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Avocatul este unul din cei mai apropiați colaboratori ai procurorului și judecătorului
30.04.2018 | Dimitrie Bogdan LICU

JURIDICE - In Law We Trust
Dimitrie-Bogdan Licu

Dimitrie-Bogdan Licu

Să vă fac o mărturisire, de fiecare dată când vorbesc în fața unor avocați sunt foarte emoționat. Domnul Florea știe, că am mai participat. Dacă în sală mai sunt și trei miniștri ai Justiției, dintre care, cu tot respectul, unul în funcție, și niște iluștri judecători… deja m-au copleșit emoțiile de tot. Dar voi încerca să fiu puțin coerent și să vă spun că am venit aici în calitate de jurist. Pentru că, înainte de orice, toți cei care terminăm Facultatea de Drept suntem juriști.

A fi judecător, procuror sau avocat înseamnă să ai o funcție, dar la bază, repet, ca absolvenți ai Facultății de Drept, suntem toți juriști. Atât magistratul, cât și avocatul exercită o profesie juridică. Activitatea desfășurată, aceea de înfăptuire a actului de justiție, este una singură. Numai unghiurile din care privim această activitate sunt diferite.

Respectarea drepturilor omului este primordială, indiferent de poziția în care te afli la un moment dat, pe parcursul carierei juridice. Iar, dacă pentru avocat, procuror, judecător, nu are importanță funcția ocupată, ci omul din fața ta și legea care trebuie să constituie centrul universului, tău, atunci trecerea de la un statut la altul nu este o problemă.

Magistrații și avocații nu se află pe poziții antagonice; aceasta, pentru că justiția nu se poate îndeplini și administra fără magistrați și avocați. Prin urmare, avocații și magistrații trebuie să colaboreze pentru buna administrare a justiției, în scopul înfăptuirii justiției și aflării adevărului, fără a face, însă, rabat de la principiile de bază ale celor două profesii. Prieteniile, în cadrul acestor profesii juridice, sunt firești; mai ales că, repet, suntem cu toții juriști.

Ceea ce lipsește, însă, uneori, în societatea românească, este atât cultura integrității, dar, mai ales, exercițiul asumării responsabilității. Avocatul, din păcate este de multe ori perceput ca fiind un intermediar între judecător și procuror; procurorul e perceput ca fiind abuziv și corupt; judecătorul este perceput uneori ca fiind obtuz, prost pregătit profesional și chiar lipsit de independență. Buna-credință a acestor profesii este pusă la îndoială în rândul opiniei publice, și nu numai, ceea ce conduce și la o perpetuă lipsă de comunicare inter-profesională. Din nefericire, de cele mai multe ori decredibilizarea justiției o facem chiar noi, din interior, atunci când închidem ochii la derapaje, când întreținem conflicte fără nicio miză și uneori absolut inutile.

Justiția eficientă înseamnă procurori și judecători responsabili și responsabilizați. Nu putem pretinde calitate impecabilă și nicio eroare de la oamenii copleșiți de numărul mare de dosare, pe care trebuie să le soluționeze, evident, într-un timp scurt și cât mai bine. O justiție eficientă înseamnă, de asemenea, avocați respectați, cărora să li se permită accesul la dosar, pentru a asigura o apărare reală și eficientă.

Aici vreau să fac o mică paranteză, să vă spun, în acest sens, că, în urma unui proces care a început în 2014, anul trecut, în iulie, Ministerul Public a demarat, cu fonduri europene – am mai spus asta la Adunarea Baroului București –, o activitate de informatizare a audierilor, care să ducă într-un final la acel celebru și mult dorit dosar electronic, ca să spun așa, și prin această audiere în timp real, filmată, înregistrată, sper ca și colegii noștri să renunțe la practica aceea, care din păcate există, și anume ca atunci când un avocat intră într-un parchet sau o unitate de poliție să fie percheziționat, să i se ia telefonul și tot ce mai are prin buzunare. Vom vedea.

Rolul avocatului nu poate fi redus la simpla funcție de reprezentare sau de asistare a justițiabilului; el este unul din cei mai apropiați colaboratori ai procurorului și judecătorului, pentru că poate contribui într-o manieră decisivă la o corectă stabilire a situației de fapt, la interpretarea corectă a litigiului dedus judecății și la pronunțarea unei soluții legale și temeinice. În cadrul misiunii lor de apărare a intereselor clienților, avocații joacă un rol esențial în administrarea corectă a probelor. Avocații, judecătorii și procurorii au, fiecare, propriul lor set de principii etice, dar de cele mai multe ori acestea sunt comune, cum ar fi: secretul profesional, integritatea, demnitatea, respectul pentru justițiabili, competența, corectitudinea și, nu în ultimul rând, respectul reciproc. Dialogul interprofesional trebuie să aibă loc în mod natural, și nu pentru că este sugerat sau impus prin diferite directive și acte emise de organisme interne sau internaționale.

În încheiere, îmi exprim speranța ca în anul Centenarului Marii Uniri să fie readusă relația dintre avocat, judecător și procuror în matca ei firească, a unei bune colaborări, a unui permanent dialog, înțelegeri și a respectului reciproc între profesiile noastre.

Vă mulțumesc, vă felicit pentru toată activitatea dumneavoastră și să vă dea Dumnezeu sănătate și numai bine! Vă mulțumesc.

Procuror Dimitrie-Bogdan Licu
Adjunct al Procurorului General

* Discurs susținut la Congresul Avocaților 2018

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.