Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 

TUE. Hotărârea din 24 aprilie 2018, Senetic/EUIPO – HP Hewlett Packard Group (hp) (T‑207/17, nepublicată, EU:T:2018:215)
01.05.2018 | Diana Mădălina ENEA

JURIDICE - In Law We Trust
Mădălina Enea

Mădălina Enea

Cauza T-207/17 si T-208/17, Senetic contra EUIPO[1]

Hewlett Packard poate înregistra literele HP ca marcă europeană.

În 1996 și 2009 societatea americană HP Hewlett Packard Group a solicitat cu succes Oficiului Uniunii Europene pentru proprietate intelectuală (EUIPO) înregistrarea ca marcă europeană a semnului verbal HP, precum și semnului figurativ prezentat mai jos pentru diferite produse și servicii (în special cartușe și imprimante).

În anul 2015, societatea poloneză Senetic a cerut anularea acestor înregistrări cu motivarea că mărcile erau descriptive și lipsite de caracter distinctiv. EUIPO a respins cererile în nulitate ale Senetic. Aceasta din urma a sesizat astfel Tribunalul Uniunii Europene pentru a anula deciziile EUIPO.

Prin hotărârea de astăzi, Tribunalul respinge recursul înaintat de Senetic și confirmă astfel că Hewlett Packard poate înregistra semnul verbal HP și semnul figurativ reprodus mai sus ca marcă europeană.

În ceea ce privește argumentul conform căruia mărcile contestate, compuse din doua litere (H si P) ar fi pur și simplu descriptive, deoarece semnele alcătuite din doua litere sunt de regulă utilizate pentru a descrie produsele și serviciile tehnologice în cauză, Tribunalul a declarat că nu poate afirma de manieră generală că o marcă este descriptivă doar pentru că aceasta este constituită dintr-una sau două litere. Tribunalul consideră, în plus, că probele furnizate de către Senetic nu permit stabilirea unui raport suficient de direct și concret între semnul HP și serviciile și produsele în cauză.

Referitor la faptul ca mărcile contestate erau alcătuite din elemente care nu conțineau niciun caracter distinctiv, Tribunalul a considerat că combinația celor două litere nu a fost folosită în mod curent și nici nu a fost percepută ca o indicație lipsită de caracter distinctiv, cu atât mai mult cu cât semnul HP poate fi perceput de către publicul pertinent ca o referință la numele Hewlett și Packard, numele de familie al fondatorilor firmei.

În cele din urmă, Tribunalul arată că Senetic nu a produs dovezi care să vizeze demonstrarea faptului ca Hewlett Packard ar fi avut cunoștință de existența comercializării de către Senetic sau de către alți terți a anumitor tipuri de produse sau servicii sub un semn similar sau identic. Rezultă oricum din dosar că Senetic nu a făcut proba faptului că la momentul cererii de înregistrare a mărcilor contestate, un terț utiliza în mod real semne identice sau similare pentru a comercializa propriile produse sau servicii. În plus, Senetic nu a precizat despre ce terț, semn și produse sau servicii ar fi fost vorba.

Comunicatul de presă original poate fi consultat aici.


[1] Traducere realizată de Mădălina Enea, în cadrul stagiului de practică la cabinetul doamnei judecător Octavia Spineanu-Matei de la Tribunalul Uniunii Europene și nu angajează în niciun fel instituția.


Diana Mădălina Enea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.