Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. Hotărârea din 24 aprilie 2018, Senetic/EUIPO – HP Hewlett Packard Group (hp) (T‑207/17, nepublicată, EU:T:2018:215)
01.05.2018 | Diana Mădălina ENEA

JURIDICE - In Law We Trust
Mădălina Enea

Mădălina Enea

Cauza T-207/17 si T-208/17, Senetic contra EUIPO[1]

Hewlett Packard poate înregistra literele HP ca marcă europeană.

În 1996 și 2009 societatea americană HP Hewlett Packard Group a solicitat cu succes Oficiului Uniunii Europene pentru proprietate intelectuală (EUIPO) înregistrarea ca marcă europeană a semnului verbal HP, precum și semnului figurativ prezentat mai jos pentru diferite produse și servicii (în special cartușe și imprimante).

În anul 2015, societatea poloneză Senetic a cerut anularea acestor înregistrări cu motivarea că mărcile erau descriptive și lipsite de caracter distinctiv. EUIPO a respins cererile în nulitate ale Senetic. Aceasta din urma a sesizat astfel Tribunalul Uniunii Europene pentru a anula deciziile EUIPO.

Prin hotărârea de astăzi, Tribunalul respinge recursul înaintat de Senetic și confirmă astfel că Hewlett Packard poate înregistra semnul verbal HP și semnul figurativ reprodus mai sus ca marcă europeană.

În ceea ce privește argumentul conform căruia mărcile contestate, compuse din doua litere (H si P) ar fi pur și simplu descriptive, deoarece semnele alcătuite din doua litere sunt de regulă utilizate pentru a descrie produsele și serviciile tehnologice în cauză, Tribunalul a declarat că nu poate afirma de manieră generală că o marcă este descriptivă doar pentru că aceasta este constituită dintr-una sau două litere. Tribunalul consideră, în plus, că probele furnizate de către Senetic nu permit stabilirea unui raport suficient de direct și concret între semnul HP și serviciile și produsele în cauză.

Referitor la faptul ca mărcile contestate erau alcătuite din elemente care nu conțineau niciun caracter distinctiv, Tribunalul a considerat că combinația celor două litere nu a fost folosită în mod curent și nici nu a fost percepută ca o indicație lipsită de caracter distinctiv, cu atât mai mult cu cât semnul HP poate fi perceput de către publicul pertinent ca o referință la numele Hewlett și Packard, numele de familie al fondatorilor firmei.

În cele din urmă, Tribunalul arată că Senetic nu a produs dovezi care să vizeze demonstrarea faptului ca Hewlett Packard ar fi avut cunoștință de existența comercializării de către Senetic sau de către alți terți a anumitor tipuri de produse sau servicii sub un semn similar sau identic. Rezultă oricum din dosar că Senetic nu a făcut proba faptului că la momentul cererii de înregistrare a mărcilor contestate, un terț utiliza în mod real semne identice sau similare pentru a comercializa propriile produse sau servicii. În plus, Senetic nu a precizat despre ce terț, semn și produse sau servicii ar fi fost vorba.

Comunicatul de presă original poate fi consultat aici.


[1] Traducere realizată de Mădălina Enea, în cadrul stagiului de practică la cabinetul doamnei judecător Octavia Spineanu-Matei de la Tribunalul Uniunii Europene și nu angajează în niciun fel instituția.


Diana Mădălina Enea

Secţiuni: Articole, Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Selected, Studii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO