« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua Mondială a Peştelui Ton
02.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Mondială a Peștelui Ton este marcată, anual, la data de 2 mai.

ȘTIAȚI CĂ…

– Tonul și speciile asemănătoare tonului includ aproximativ 40 de specii care se găsesc în Oceanele Atlantic, Indian și Pacific și în Marea Mediterană.

– Ca urmare a calităților uimitoare ale tonului, peștii sunt amenințați de o cerere copleșitoare. Aproximativ 7 milioane de tone de ton și specii asemănătoare tonului sunt debarcate anual.

– Speciile de ton reprezintă 20% din valoarea tuturor pescăriilor de captură marină și peste 8% din toate fructele de mare comercializate la nivel global.

– În 2017, dintre cele șapte specii principale de ton, s-a estimat că 33,3% din stocuri au fost pescuite din niveluri nesustenabile din punct de vedere biologic, în timp ce 66,6% au fost pescuite din niveluri durabile din punct de vedere biologic.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Mondială a Peștelui Ton este marcată, anual, la data de 2 mai.

Un program de cinci ani, de 50 de milioane de dolari, acordat de Fondul Global de Mediu (FEM), derulat de FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite) și parteneri, a făcut progrese remarcabile în protejarea biodiversității apelor internaționale, făcând pescuitul în aceste ape mai puțin dăunător pentru mai multe specii marine, inclusiv broaștele de mare și tonul.

Programul pentru Oceane Comune ABNJ s-a concentrat pe zonele dincolo de jurisdicția națională (ABNJ-Areas Beyond National Jurisdiction Program)- numite și apele internaționale – care acoperă 40% din pământ și cuprind aproape 95% din volumul oceanelor.

„Menținerea apelor internaționale sănătoase și păstrarea biodiversității bogate au fost o provocare pentru aceste zone marine care nu intră în responsabilitatea niciunei țări”, a declarat Maria Helena Semedo, directorul general adjunct al Climei și Resurselor Naturale ale FAO.

„Programul a reunit un parteneriat larg și unic pentru a face față acestei provocări prin promovarea gestionării durabile a resurselor piscicole și a practicilor bazate pe ecosistem, cu câteva rezultate deosebite. Sperăm să extindem această inițiativă pentru a continua protejarea biodiversității noastre marine și contribuția la Obiectivele și aspirațiile globale ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și Cadrul Global de Biodiversitate post-2020 ”, a adăugat Semedo.

În perioada 2014 – 2019, numărul stocurilor majore de ton care se confruntă cu pescuit excesiv a scăzut de la 13 la 5. Acest lucru înseamnă că opt stocuri de pește sunt acum reconstruite pentru a atinge un nivel sănătos.

Pentru a face acest lucru, Programul ABNJ Oceane Comune a reunit oamenii de știință și managerii de pescuit pentru a dezvolta strategii și procese durabile și transparente de recoltare a tonului bazate pe exerciții de simulare pe calculator. Acest lucru i-a ajutat apoi să stabilească și să aplice limite mai durabile de captare a tonului.

În fiecare an, aproape 6 milioane de tone de specii de ton sunt pescuite în întreaga lume. Valoarea anuală a afacerii este de aproape 12 miliarde de dolari. Cererea puternică, combinată cu numărul excesiv de nave de pescuit, a făcut ca stocurile de ton să fie sub o presiune imensă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2 mai 2019: Ziua Mondială a Peştelui Ton este sărbătorită, anual, la data de 2 mai.

2 mai 2018: Ziua Mondială a Peştelui Ton (World Day Tuna) este sărbătorită, anual, la data de 2 mai.

Sediul materiei: Rezoluţia nr. 71/124 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite din data de 7 decembrie 2016.

Tonul și speciile asemănătoare tonului sunt foarte importante din punct de vedere economic – atât pentru țările dezvoltate, cât și pentru țările în curs de dezvoltare – și o sursă importantă de hrană. Acestea includ aproximativ 40 de specii care au loc în Oceanul Atlantic, indian și Pacific și în Marea Mediterană. Sunt pești remarcabili. Tonul poate sări din apă; călătoresc în școli uriașe; ele sunt cu sânge cald. S-au cunoscut că se alătură delfinilor pentru protecția împotriva rechinilor.

Ca urmare a calităților uimitoare de ton, peștii sunt amenințați de o cerere copleșitoare. Două produse principale conduc la producția de ton; conserve de ton tradițional și sashimi / sushi. Aceste produse demonstrează diferențe relevante în ceea ce privește speciile utilizate, cerințele de calitate și sistemele de producție. Pe piața conservelor, speciile de carne ușoară – și anume skipjack și galben – sunt dominante, în timp ce pe piața sushi și sashimi se preferă tonul gras de specii de roșu și de alte specii de carne roșie, cum ar fi cele obeze. Tonul rosu este cea mai importanta preferinta pentru piata sushi si sashimi, cea mai mare parte a acesteia fiind in Japonia.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Dreptul mediului, Dreptul sanatatii, Legal Days, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD