Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Infanteriei Române
30.04.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Infanteriei Române este marcată, anual, la data de 30 aprilie.â

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul mesaj:

30 aprilie – Ziua Infanteriei, „Regina Armelor”

Cu această ocazie, urăm tuturor militarilor din arma Infanterie multă sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor încredințate!

La mulți ani!

#ZiuaInfanteriei
#MApN

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Infanteriei Române este marcată, anual, la data de 30 aprilie.

Şeful Statului Major al Forțelor Terestre a transmis următorul mesaj:

La 30 aprilie 2021 se împlinesc 191 de ani de când s-au pus bazele constituirii şi consacrării infanteriei ca armă de sine stătătoare a Principatelor Române, prin decizia de „formăluire, în Valahia, a şase batalioane pedestrine şi şase escadroane călărime a străjii pământeşti”.

Infanteria este una dintre cele mai importante arme din compunerea forţelor terestre, care se bucură de un binemeritat prestigiu, câştigat de-a lungul unei istorii glorioase, care a contribuit hotărâtor la câştigarea marilor bătălii din istoria poporului român.

Dragi camarazi, animaţi de sentimente dintre cele mai înălţătoare – dragoste faţă de neam şi armă – aţi manifestat în permanenţă o reală preocupare pentru perfecţionarea profesională, pregătirea şi educarea în spiritul datoriei sacre de apărare a patriei şi pentru respectarea supremului legământ faţă de ţară – jurământul militar.

Cu prilejul aniversării Zilei Infanteriei Române, vă felicit şi vă doresc multă sănătate, bucurii, putere de muncă şi tărie morală în îndeplinirea misiunilor încredinţate!

La mulţi ani!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Infanteriei Române este marcată, anual, la data de 30 aprilie.

Din 2003 şi până în prezent, militarii români din structurile de infanterie şi-au îndeplinit şi îşi îndeplinesc şi astăzi cu demnitate, dăruire şi profesionalism misiunile încredinţate în Afganistan, Irak şi Kosovo.

Având în vedere situaţia mondială actuală şi nevoia stringentă de securitate, Infanteria română a urmat un lung proces de transformare în cadrul Forţelor Terestre Române, în prezent modernizându-se pe toate palierele: resurse umane, concepţie de instrucţie, dotare şi înzestrare cu sisteme de luptă, în concordanţă cu nevoile actuale ale luptătorului şi cu cerinţele de capabilităţi ale structurilor militare de infanterie.

Gradul de implicare a infanteriştilor în ansamblul acţiunilor Forţelor Terestre Române pentru participarea la îndeplinirea angajamentelor asumate de România este decisiv, determinat de locul, rolul şi misiunile încredinţate, în raport cu principalii factori de risc la adresa Alianţei Nord-Atlantice şi, implicit, la adresa securităţii României.

Prestigiul infanteriştilor români care au luptat şi luptă departe de casă, în teatrele de operaţii din Africa, Balcani, Irak şi Afganistan, cu demnitate, dăruire şi profesionalism, împreună cu luptători din armate cu tradiţii în operaţiile de stabilitate şi de sprijin a crescut şi mai mult, acest fapt fiind unanim recunoscut la nivelul NATO şi al coaliţiilor.

Astăzi, Infanteria reprezintă componenta principală a Forţelor Terestre Române, cu capabilităţi multiple de a executa operaţii decisive, independent sau în cooperare cu celelalte arme, în orice zonă şi pe orice direcţie, fiind astfel organizată, dotată şi pregătită încât să constituie, oriunde şi oricând, o forţă de elită credibilă şi descurajantă oricărei agresiuni sau ameninţări la adresa României şi a aliaţilor săi.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Ziua Infanteriei Române este marcată, anual, la data de 30 aprilie, dată la care, în 1830, a luat naştere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române.

Înfiinţarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la Adrianopol (2/14 septembrie 1829), încheiat între Rusia şi Turcia după războiul ruso-turc, care prevedea că Ţările Române obţin dreptul să-şi organizeze ”un număr de gărzi înarmate pământene”, ceea ce însemna să-şi înfiinţeze propria lor putere militară, ”ale cărei număr şi întreţinere aveau să fie stabilite de domni împreună cu divanele lor”. Aşadar, la 30 aprilie 1830, s-a hotărât ”formăluirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi 6 escadroane călărime a străjii pământeşti”.

Din aceste forţe s-au creat 3 regimente mixte: unul la Bucureşti, unul la Ploieşti şi altul la Craiova. Totodată, în Moldova au fost create un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie, din care a aluat fiinţă primul regiment mixt, cu garnizoana la Iaşi. După Unirea celor două provincii româneşti, Moldova şi Ţara Românească, la 1859, infanteria a făcut progrese importante, ajungând, în anul 1860, la efective de 10.848 de oameni, potrivit ”Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010).

La izbucnirea Primului Război Mondial, România avea 5 corpuri de armată şi 15 divizii de infanterie. Din efectivul de peste 400.000 mobilizaţi, peste 300.000 îl reprezenta infanteria, ceea ce reprezenta 80 la sută. După reorganizarea armatei din 1917, infanteria a fost structurată în 15 divizii de infanterie. Măsurile de reorganizare şi o instruire mai bună au dus la obţinerea victoriilor din vara acelui an, de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

În anul 1938, infanteria reprezenta 52% din efectivele armatei. În prezent, Forţele Terestre, din care fac parte unităţile de infanterie, constituie categoria de forţe de bază a Armatei României.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti