Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Finanțarea – aspectul fundamental într-o instituție
09.05.2018 | Mihai MARCU

JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Marcu

Mihai Marcu

Să derulăm puțin evenimentele înainte de deschiderea insolventei, fiind mai întâi de toate de acord că orice abordare trebuie să fie echilibrată.Într-o firmă se pot finanța trei obiective: se pot finanța active fixe, se poate finanța capitalul de lucru și pot fi finanțate pierderi, cu mențiunea ca nimeni nu dorește să finanțeze pierderi – de regulă finanțarea pierderilor este involuntară sau se întâmplă pe parcurs. Aceste obiective sunt complet separate și au surse de rambursare complet separate.

În ceea ce privește activele fixe si câteodată pierderile, așteptarea rezonabilă este ca rambursarea să se facă din excesul de valoare, în decursul timpului. Finanțarea capitalului de lucru nu are altă sursă de rambursare decât acel capital de lucru finanțat. Capitalul de lucru este unul și același lucru, de fapt sunt sume bani în diverse forme: numerar, stocuri, creanțe și înapoi numerar. Presupunând că afacerea se desfășoară normal, din acest circuit nu se pierd bani pe acest parcurs. În toate analizele economice, la școală, la bancă, peste tot, înainte de deschidere capitalul de lucru este văzut ca un intreg (bani, creanțe, stocuri, datorii). In schimb, în insolventa, începand cu data deschiderii, aceasta analiza se fracturează: activele circulante ramân in circuitul economic, iar datoriile stau și așteaptă ceva.

Faptul că o finanțare este garantată cu stocuri, creanțe, bani, înseamnă că pe capitalul de lucru care se rulează s-a pus o sarcină, un privilegiu, o ipotecă. Astfel, la data deschiderii ar trebui analizat în ansamblu, cât este acel capital de lucru, cât a mai rămas: cât s-a pierdut, cât este alocabil furnizorilor care și ei au contribuit la rândul lor livrând marfă și nefiind platiti, precum și cât este alocabil acelor finanțatori care au o sarcină pe acel capital de lucru, indiferent că acel capital de lucru se găsește în stocuri, în creanțe sau în numerar. Ce se întâmplă când se ramburseaza o creanță? Reduci capitalul de lucru, scoți banii din companie și odată  disprut capitalul de lucru, lucrurile se opresc. Din acest motiv există rezistența naturală la rambursarea banilor – nu rambursăm datoriile curente, altfel activitatea se blocheaza. Decizia de finanțare trebuie totuși să fie una voluntară.

Mihai Marcu
Director, Special Credit Management BRD

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Tratamentul garanțiilor mobiliare în procedura insolvenței, ediția 183 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.