Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Creditorii bancari se ”amorezează” de ideea că figurează drept creditori garantați
04.05.2018 | Alin-Ioan AXENTE

Secţiuni: Banking, Drept civil, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alin-Ioan Axente

Alin-Ioan Axente

În cazul oricărei întreprinderi avem stocuri și mijloace fixe. Incontestabil, cea mai mare problemă pe care o întâmpină creditorul bancar, suntem la o conferință de drept bancar chiar dacă este vorba despre insolvență, pentru că atunci când discutăm despre garanții reale mobiliare procedura de insolvență în 99% dintre cazuri sunt garanțiile creditorilor bancari. Și dacă nu e vorba de garanția unui creditor bancar sau a unui IFN eventual, ar trebui să ne punem probleme cu privire la condițiile deconstituire a acelei garanții.

Avem o evaluare pe care legea insolvenței o prevede în cadrul falimentului, nu consider că ridică foarte multe probleme, la acel moment avem deja un inventar făcut în faliment, s-au identificat toate bunurile, acestea se evaluează în scopul valorificării. Probleme mult mai mari ridică evaluarea bunurilor în perioada de observație. Legea este foarte zgârcită din acest punct de vedere, ne spune doar că trebuie făcută această evaluare. Patrimoniul încă este  fluctuant, debitoarea poate să încheie încă contracte, poate să dobândească bunuri, să înstrăineze bunuri în condițiile prevăzute de lege. Și atunci care ar fi criteriile în raport de care procedăm la stabilirea valorii garanțiilor mobiliare în perioada de observație.

De fapt, cred că ceea ce lipsește în lege este o distincție calitativă, pentru că din perspectiva scopului evaluării în perioada de observație acesta nu poate să fie decât unul singur, a avea o imagine din perspectiva viabilității reorganizării. Și atunci acesta poate să fie singurul scop, pentru că se face evaluarea înainte de tabelul definitiv în scopul constituirii grupei creditorilor garantați care votează planul de reorganizare, și în scopul simulării falimentului prin planul de reorganizare. În ultimii ani, am observat în procedurile de insolvență: creditorii bancari se amorezează de ideea că figurează drept creditori garantați, dar n-au nici o garanție în procedură. Este o iluzie.

Avocat  Alin Axente

Partner AVRAM LAW

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Tratamentul garanțiilor mobiliare în procedura insolvenței, ediția 183 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti