Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Creditorii bancari se ”amorezează” de ideea că figurează drept creditori garantați


4 mai 2018 | Alin-Ioan AXENTE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alin-Ioan Axente

Alin-Ioan Axente

În cazul oricărei întreprinderi avem stocuri și mijloace fixe. Incontestabil, cea mai mare problemă pe care o întâmpină creditorul bancar, suntem la o conferință de drept bancar chiar dacă este vorba despre insolvență, pentru că atunci când discutăm despre garanții reale mobiliare procedura de insolvență în 99% dintre cazuri sunt garanțiile creditorilor bancari. Și dacă nu e vorba de garanția unui creditor bancar sau a unui IFN eventual, ar trebui să ne punem probleme cu privire la condițiile deconstituire a acelei garanții.

Avem o evaluare pe care legea insolvenței o prevede în cadrul falimentului, nu consider că ridică foarte multe probleme, la acel moment avem deja un inventar făcut în faliment, s-au identificat toate bunurile, acestea se evaluează în scopul valorificării. Probleme mult mai mari ridică evaluarea bunurilor în perioada de observație. Legea este foarte zgârcită din acest punct de vedere, ne spune doar că trebuie făcută această evaluare. Patrimoniul încă este  fluctuant, debitoarea poate să încheie încă contracte, poate să dobândească bunuri, să înstrăineze bunuri în condițiile prevăzute de lege. Și atunci care ar fi criteriile în raport de care procedăm la stabilirea valorii garanțiilor mobiliare în perioada de observație.

De fapt, cred că ceea ce lipsește în lege este o distincție calitativă, pentru că din perspectiva scopului evaluării în perioada de observație acesta nu poate să fie decât unul singur, a avea o imagine din perspectiva viabilității reorganizării. Și atunci acesta poate să fie singurul scop, pentru că se face evaluarea înainte de tabelul definitiv în scopul constituirii grupei creditorilor garantați care votează planul de reorganizare, și în scopul simulării falimentului prin planul de reorganizare. În ultimii ani, am observat în procedurile de insolvență: creditorii bancari se amorezează de ideea că figurează drept creditori garantați, dar n-au nici o garanție în procedură. Este o iluzie.

Avocat  Alin Axente

Partner AVRAM LAW

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Tratamentul garanțiilor mobiliare în procedura insolvenței, ediția 183 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii