Creditorii bancari se ”amorezează” de ideea că figurează drept creditori garantați
4 mai 2018 | Alin-Ioan AXENTE

Alin-Ioan Axente
În cazul oricărei întreprinderi avem stocuri și mijloace fixe. Incontestabil, cea mai mare problemă pe care o întâmpină creditorul bancar, suntem la o conferință de drept bancar chiar dacă este vorba despre insolvență, pentru că atunci când discutăm despre garanții reale mobiliare procedura de insolvență în 99% dintre cazuri sunt garanțiile creditorilor bancari. Și dacă nu e vorba de garanția unui creditor bancar sau a unui IFN eventual, ar trebui să ne punem probleme cu privire la condițiile deconstituire a acelei garanții.
Avem o evaluare pe care legea insolvenței o prevede în cadrul falimentului, nu consider că ridică foarte multe probleme, la acel moment avem deja un inventar făcut în faliment, s-au identificat toate bunurile, acestea se evaluează în scopul valorificării. Probleme mult mai mari ridică evaluarea bunurilor în perioada de observație. Legea este foarte zgârcită din acest punct de vedere, ne spune doar că trebuie făcută această evaluare. Patrimoniul încă este fluctuant, debitoarea poate să încheie încă contracte, poate să dobândească bunuri, să înstrăineze bunuri în condițiile prevăzute de lege. Și atunci care ar fi criteriile în raport de care procedăm la stabilirea valorii garanțiilor mobiliare în perioada de observație.
De fapt, cred că ceea ce lipsește în lege este o distincție calitativă, pentru că din perspectiva scopului evaluării în perioada de observație acesta nu poate să fie decât unul singur, a avea o imagine din perspectiva viabilității reorganizării. Și atunci acesta poate să fie singurul scop, pentru că se face evaluarea înainte de tabelul definitiv în scopul constituirii grupei creditorilor garantați care votează planul de reorganizare, și în scopul simulării falimentului prin planul de reorganizare. În ultimii ani, am observat în procedurile de insolvență: creditorii bancari se amorezează de ideea că figurează drept creditori garantați, dar n-au nici o garanție în procedură. Este o iluzie.
Avocat Alin Axente
Partner AVRAM LAW
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Tratamentul garanțiilor mobiliare în procedura insolvenței, ediția 183 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro