Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Cât de eficientă este protecția prin marcă?
12.05.2018 | Sonia FLOREA

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Sonia-Florea-bCât de eficientă este protecția prin marcă? Aș spune că nu ține atât de mecanismele legale puse la dispoziție, ci poate chiar de marca în sine la a cărei protecție se tinde. Depinde foarte mult de caracteristicile semnului pe care le înregistrezi ca marcă. Și anume poate fi o marcă slabă care include elemente descriptive. Tendința Oficiilor în general, și a celor naționale, și a celui european, este să înregistreze cam tot ce se depune ca martor.

Se depune o cerere de înregistrare a mărcii și, de regulă, se înregistrează aproape orice se cere. Dar și tendința, am observat, a solicitanților este de a include, de a pleca de la un element care denotă calități intrinseci ale unui produs care urmează să poarte o marcă. De ce? Pentru că, plecând de la acel element de bază potențial descriptiv, mai adaugă 2-3 litere în configură și gata a scăpat de condiția ca marca să nu fie compusă exclusiv din semne care denotă o calitate a produsului, pentru care și un element grafic.

Pe lângă elementul descriptiv de bază, mai are un prefix, un sufix, mai joacă puțin cu el și gata marca. Aceea este o marcă destul de slabă, pentru că odată înregistrată, dă naștere la nenumărate potențiale conflicte cu mărci ale altor producători de produse similare sau chiar identice care au la rândul lor nevoie de acel element descriptiv care funcționează de cele mai multe ori ca și element pe baza căruia se construiesc mesajele publicitare. Și, de aceea, pentru acel element descriptiv este o bătaie destul de mare pe piață, să-l ai tu și să interzici tuturor producătorilor accesul la acel semn semn descriptiv, ceea ce este cumva greșit. Și este de altfel și sancționat de lege, ar trebui să fie un motiv absolut, nu de refuz, al protecției mărcii printr-un drept de monopol sau printr-un drept exclusiv de folosință.

Av. dr. Sonia Florea,
Florea Gheorghe & Asociații

Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cât de eficientă este protecția prin marcă?, ediția 184 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti