Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua Internațională a Pompierilor
04.05.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Internațională a Pompierilor (IFFD) este marcată, anual, la data de 4 mai.

Ministrul afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a transmis următorul mesaj:

Astăzi de Ziua Internatională a Pompierilor, ne aratăm aprecierea față de cei care trec la propriu prin foc pentru noi și ne protejează în fața dezastrelor. Totodată, onorăm sacrificiile făcute de pompierii de pretutindeni, unele chiar cu prețul vieții!

Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de culoarea uniformei, salvatorii din întreaga lume au același scop- salvarea de vieți.

Ziua Internațională a Pompierilor este încă un prilej de a le mulțumi pentru tot ce fac pentru noi, cetățenii. I-am văzut de atâtea ori în acțiuni dificile, încât, pot afirma că a fi pompier este mai mult decât o meserie, reprezintă o vocație, iar ei, salvatorii, sunt oameni aleși. Își asumă riscuri pentru siguranța noastră și o fac cu multă dăruire și pricepere.

Astăzi, gândul meu se îndreaptă spre fiecare dintre ei și le mulțumesc pentru efortul supraomenesc pe care îl depun zi de zi, mai ales într-o perioadă atât de dificilă ca cea pe care o traversăm.

La mulți ani, dragi salvatori! Aveți toată aprecierea și recunoștința noastră.

***

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis următorul mesaj:

Indiferent de cât de dificilă este misiunea, pompierii nu renunță niciodată.

Sub deviza CURAJ și DEVOTAMENT au jurat să își salveze semenii, indiferent de circumstanțe. Este mai mult decât un legământ. Este viața lor transpusă în fapte.

Astăzi este ziua pompierilor din întreaga lume.

La mulți ani, salvatorilor, oriunde v-ați afla!

#DSU #IGSU #pompierii #salvatorii #mereuladatorie

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Internațională a Pompierilor (IFFD) este marcată, anual, la data de 4 mai.

În fiecare an, pompierii se confruntă cu vremuri de tragedie și triumf, argumente și lecții, reflecție și sărbători. Acestea variază în ceea ce privește impactul și influența lor asupra fiecărui individ și fac acum parte din viața noastră iar, în multe cazuri, nu pot fi ușor respinse. Linton a fost o astfel de tragedie.

La 2 decembrie 1998, un eveniment tragic a zguduit comunitatea Linton, Australia și lumea: pompierii din Linton, la aproximativ 150 km vest de orașul Melbourne din Victoria, Australia, luptau împotriva unui incendiu și au solicitat asistență. Acest apel urgent a adus pompierii dintr-o zonă largă, inclusiv voluntari de la Brigada de Pompieri Geelong West, la fața locului, necunoscând disperarea și tragedia care se aflau în magazin. Garry Vredeveldt, Chris Evans, Stuart Davidson, Jason Thomas și Matthew Armstrong au constituit echipajul aflat pe cisterna Geelong West în acea zi fatidică, făcând parte dintr-o echipă de grevă și fiind trimiși să ajute la stingerea flăcărilor. În timp ce cei cinci ieșeau din foc pentru a-și umple cisterna cu apă, a avut loc o schimbare bruscă și violentă a vântului, iar când schimbarea rece a lovit zona, camionul a fost înghițit în flăcări, ucigând toți cei cinci membri.

Data aleasă pentru Ziua Internațională a Pompierilor a fost legată de sărbătoarea Sfântului Florian, care poartă hramul tuturor pompierilor. Sfântul Florian a fost primul comandant cunoscut al unei echipe de pompieri din Imperiul Roman. El și-a pierdut viața, precum și pe cea a colegilor săi, pentru că a protejat aceleași idei umane pe care pompierii din toată lumea le împărtășesc și astăzi.

Pompierii din majoritatea țărilor europene își sărbătoresc ziua pe 4 mai ca Ziua serviciului de pompieri, precum și Ziua Sfântului Florian, fiind o tradiție de peste 150 de ani în Europa.

***

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis următorul mesaj:

Onoarea, curajul sunt virtuți definitorii pe care le regăsim la pompierii de pretutindeni, indiferent de zona geografică în care activează sau de limba pe care o vorbesc.
În mâinile lor stă puterea de a duce mai departe greutatea unei misiuni în lupta cu cel mai aprig inamic al lor, focul.

Dar mai mult de atât, pe umerii lor apasă greutatea unui jurământ, de a iubi, a proteja și a salva vieți!

La mulți ani, dragi salvatori!
Sunteți eroii noștri!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Internațională a Pompierilor (IFFD) este marcată, anual, la data de 4 mai.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis, pe pagina sa oficială, următorul mesaj:

Curajul defineşte pompierii de pretutindeni, indiferent de însemnele pe care le poartă, de zona de competenţă, de specialitatea pe care o au sau de limba pe care o vorbesc.
Onoarea, devotamentul, dedicarea şi spiritul de sacrificiu, în slujba semenilor, din toată inima, sunt elementele care ne leagă de colegii noştri din toată lumea.
LA MULŢI ANI TUTUROR POMPIERILOR!

***

Ministerul Afacerilor Interne a transmis următorul mesaj:

Nemuritori, melodia lui Smiley, vi se potrivește perfect vouă, SALVATORILOR!
Pentru noi sunteți NEMURITORI!
Astăzi este Ziua Internațională a Pompierilor, dar noi vă mulțumim în fiecare clipă pentru ceea ce faceți!
Să vă întoarceți sănătoși de la fiecare misiune!
La mulți ani!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Internațională a Pompierilor (IFFD) este marcată, anual, la data de 4 mai.

2018: Ziua Internațională a Pompierilor (IFFD) este marcată, anual, la data de 4 mai.

Ziua a fost instituită după ce o propunere a fost trimisă prin e-mail în întreaga lume pe 4 ianuarie 1999 din cauza morții a cinci pompieri în circumstanțe tragice într-un incendiu la Linton, Victoria, Australia.

Pompierii își dedică viața protejării vieții și a proprietății. Uneori această dăruire ia forma a nenumărate ore de voluntariat sau a mulți ani de carieră. În toate cazurile, acesta riscă să sacrifice ultima dată viața unui pompier. În toate situațiile, riscul, ultimul sacrificiul este viața pompierului.

Ziua Internațională a Pompierilor este un prilej, pentru comunitatea mondială, să recunoască și să onoreze sacrificiile făcute de pompieri pentru siguranța comunității și mediului.

Astăzi sunt comemorați pompierii care au murit în timp ce își slujeau comunitățile sau și-au dat viața pentru siguranța celorlalți. Purtând panglica albastră cu roșu ne arătăm recunoștința față de pompierii de pretutindeni. Culorile panglicii simbolizează cele două elemete cu care lucrează pompierii: roșu pentru foc și albastru pentru apă. Aceste culori sunt, de asemenea, recunoscute pe plan internațional ca reprezentând serviciul de urgență.

Un moment special pentru a opri și a reflecta asupra jertfelor făcute de pompieri se desfășoară în prima duminică a lunii mai la ora locală în fiecare an, când sirenele de incendiu au sunat timp de 30 de secunde urmate de o tăcere de minute în memoria și respectul pentru toți pompierii care au fost pierduți în linia datoriei sau au trecut înaintea noastră. Aceasta este cunoscută sub numele de „Sound Off”.

JJ Edmondson, locotenentul pompier și creatorul Zilei Internaționale a Pompierilor: „Rolul unui pompier astăzi, fie că se află în mediul urban sau rural, fie că este voluntar sau pompier de carieră, este sacrificiul, angajamentul și dedicarea. Luptăm împreună împotriva unui singur dușman – focul – indiferent din ce țară venim, ce uniformă purtăm sau ce limbă vorbim.

În România, Ziua Naţională a Pompierilor este sărbătorită pe 13 septembrie. Două zile mai târziu, pe 15 septembrie, pompierii prăznuiesc pe cel pe care l-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Ocrotitorul Banatului, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1956, și avînd Sfintele Moaște în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO