Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua Națională a Inimii
04.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Națională a Inimii este marcată, anual, la data de 4 mai.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Națională a Inimii este marcată, anual, la data de 4 mai.

Conform Ministerului Sănătății, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizica poate duce la reducerea deceselor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Națională a Inimii este marcată, anual, la data de 4 mai.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis următorul mesaj:

Fă-i inimii tale o promisiune! Promite-i că o să mănânci mai sănătos, că o să faci mai multă mișcare și că o să-ți încurajezi și copiii să-ți urmeze exemplul, că o să renunți la fumat și că o să-ți faci controale medicale periodice!

De ce? Pentru că la ora actuală bolile cardiovasculare sunt principalul ucigaș din lume și din România! 31% din decesele din întreaga lume, adică 17,7 milioane pe an, sunt produse de aceste boli.

Fiecare a șaptea persoană, adică în total peste 1,1 miliarde de oameni, are hipertensiune, dar jumătate din cei afectați nici măcar nu îşi cunosc această problemă. Doar o cincime din hipertensivi ţin sub control afecţiunea care poate avea complicații grave: infarctul miocardic, atacul vascular cerebral, insuficienţa renală etc.

CNAS are în derulare un program național de tratare a bolilor cardiovasculare grave prin intervenții chirurgicale și prin implantare de dispozitive menite să normalizeze funcționarea inimii și circulația sângelui pentru peste 30.000 de pacienți. Program care s-a dezvoltat și s-a diversificat pe parcursul celor opt ani de funcționare, incluzând noi proceduri, în condițiile în care și bugetul alocat s-a triplat, ajungând în acest an la aproape 130 milioane lei.

Pe lângă acest program, CNAS compensează o paletă largă de medicamente destinate tratării bolilor cardiovasculare, care pot fi întâlnite pe toate sublistele de compensare, iar recent a efectuat demersuri în scopul încheierii contractului cost-volum pentru un medicament inovator destinat insuficienţei cardiace cronice.

Atenţia specială acordată de CNAS bolilor cardiovasculare se reflectă şi în prevederile Contractului-cadru şi al normelor de aplicare a acestuia. Printre serviciile preventive pe care le efectuează medicii de familie se numără cele de evaluare a riscurilor cardiovasculare la adulţi, iar pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare li se oferă posibilitatea să se prezinte pentru consultaţii direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, fără bilet de trimitere. Recent s-au creat premisele dezvoltării unei noi specialități clinice în ambulatoriu, cardiologia pediatrică. Totodată, depistarea și controlul factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare se face și în spitalizarea de zi.

Toate aceste eforturi nu vor fi însă niciodată de ajuns dacă tu însuți nu-ți propui să fii un om sănătos! Dacă amâni cu anii să-ți faci un control medical sau să iei în seamă micile semne care pot indica o afecțiune gravă.

Verifică-ți periodic tensiunea arterială şi valorile colesterolului şi glicemiei. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite și ținute sub control. Aceasta nu este o corvoadă, ci o investiție în propria sănătate!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Națională a Inimii este marcată, anual, la data de 4 mai.

2018: Ziua Națională a Inimii este marcată, anual, la data de 4 mai.

Ziua naţională a inimii a fost instituită în România, în conformitate cu directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiind introdusă în România pe 4 august 1996, în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale, care avusese loc în primăvara aceluiaşi an. Această zi reprezintă un prilej de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare.

Boala cardiovasculară este principala cauză de mortalitate în Europa, atât la femei cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, publicate pe site-ul heartcharter.org. Este responsabilă de 55% dintre decesele din rândul femeilor din Europa şi de 43% dintre decesele din rândul bărbaţilor, provocând peste 4,35 milioane de decese anual, în cele 53 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese anual, în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, boala cardiovasculară poate fi prevenită, ţinând cont de factorii de risc ai acesteia: fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale şi ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool şi stresul.

Potrivit Societății Române de Cardiologie,  bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces a populaţiei din România, cu peste 140.000 de decese anual, reprezentând 60% din totalul deceselor înregistrate.

Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

 

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti