Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Sistemul judiciar

Activitate parchete – 30 aprilie – 4 mai 2018

4 mai 2018 | Anamaria Magdalena SĂRSAN
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

I. DNA. Ucidere din culpă. Trimitere în judecată, clasare.

În dosarul având ca obiect împrejurările în care a avut loc accidentul rutier ce a determinat decesul unui politist, cauză mediatizată prin comunicatele nr. 54 din 25 ianuarie 2016, 100 din 5 februarie 2016, 108 din 9 februarie 2016, 1150 din 1 septembrie 2016, 1206 din 20 septembrie 2016, 1268 din 12 octombrie 2016, 1472 din 0 decembrie 2016 și 80 din 19 ianuarie 2018, procurorii din cadrul Secției pentru combaterea corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
O. G., la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă;
G. M. I. SRL, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă;
M. P., administrator al firmei menționate, pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie G. B. C., în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulație pe o stradă din municipiul București, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecință a unui traumatism cranio-cerebral și facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, victima făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului O. G., care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul O. G. se deplasa către locuința sa.

Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier  s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații O. G. (la acea dată ministru al afacerilor interne), M. P. (administrator și unic asociat al G. M. I. SRL) și G. M. I. SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă).

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Concret, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul O. G. a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.

În acest mod, ministrul de interne de la acea dată O. G. și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, inculpatul O. G. a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere.

Referitor la inculpații M. P. și G. M. I. SRL, a rezultat că aceștia, cu încălcarea dispozițiilor legale privind executarea semnalizării rutiere, nu au luat măsuri pentru instruirea angajaților cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate partea carosabilă și au pus la dispoziția angajaților semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranță, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoarea a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Știrbei Vodă din București, în zona în care s-a produs accidentul.

Potrivit probelor administrate în rechizitoriu a rezultat faptul că inculpații O. G., M. P. și G. M. I. SRL au prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, însă au socotit fără temei că un astfel de rezultat nu se va produce.

Concret, în cauză s-au analizat următoarele aspecte relevante:
– la momentul producerii accidentului victima făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne O. G.
– în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie
– dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

Față de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit și culpabil al următoarelor acțiuni care au dus la decesul victimei:
1. prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială;
2. viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice;
3. modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil.

Cu privire la primele două cauze, respectiv prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, a rezultat că aceste activități au fost determinate și că îi sunt imputabile inculpatului O. G.

Concret, conform probelor administrate se reține că fostul ministru de interne O. G. este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și conferindu-și în mod discreționar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei.

Cu privire la cea de-a treia cauză a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, a rezultat că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale G. M. I. S.R.L. (care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale) și lui M. P., administratorul societății comerciale. A rezultat că semnele de circulație nu erau reflectorizante și că erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante.

Obligația de a asigura și folosi semnalizare reflectorizantă și de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei G. M. I. S.R.L. M. P.

În vederea reparării pagubelor produse prin comiterea infracțiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate în posesia ori proprietatea următoarelor persoane fizice și juridice: O. G., S.C.G. M.P.M. IMPEX S.R.L. și M. P.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

În același dosar, procurorii au dispus clasarea față de:
C. A., angajat în cadrul S.C.G. M.P.M. IMPEX S.R.L , sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă;
O. G., pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;
N. T. M., la data faptelor, procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicității) reținute în sarcina ultimilor doi menționați, pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curții Constituționale care a dus la abrogarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuții de serviciu prevăzute de legislația primară (lege ori ordonanță a guvernului) poate constitui element material al infracțiunii de abuz în serviciu, nu și încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului.
Având în vedere că, în situația de față, dispozițiile legale încălcate au fost cele prevăzute de art. 223 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația de drumurile publice, Regulament care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, așadar sunt din legislația secundară (hotărâre a Guvernului), în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracțiuni urmează a se dispune clasarea față de O. G. și N. T. M.

De asemenea, față de modalitatea total defectuoasă în care s-a realizat, în cadrul persoanei juridice inculpate G. M. I. SRL, pregătirea profesională a lui C. A. cu privire la modalitatea în care trebuia concepută și realizată semnalizarea rutieră, (ținând cont și de pregătirea sa profesională, aceea de dulgher), nu se poate reține culpa acestuia în producerea accidentului rutier.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

2. DNA-Oradea. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
A. N., la data faptei director general al SC Solceta SA Ștei jud. Bihor (societate de distribuție a apei având temporar atribuții de administrare a gropii de gunoi a orașului, în care 98% din acțiuni sunt deținute de Consiliul Local al Orașului Ștei) pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată
P. S., la data faptei și în prezent contabil în cadrul SC Solceta SA Ștei, jud. Bihor, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie 2011 – iulie 2012, inculpatul A. N., în calitate de director general al SC Solceta SA Ștei, beneficiind de ajutorul inculpatei P. S., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea unor dispoziții legale, a acceptat la plată 17 facturi emise de o persoană juridică, inexistentă la data săvârșirii faptelor, pentru efectuarea unor presupuse „lucrări de închidere și ecologizare a deponiei Ștei”.

Ajutorul oferit de inculpata P. S. a constat în aceea că a furnizat inculpatului A. N. datele de identificare ale firmei respective, ștampila societății, formulare de facturi și alte documente. Tot inculpata a înregistrat în contabilitate acele facturi, deși cunoștea că acea societate era radiată încă din anul 2006.

Facturile respective au fost achitate în numerar, beneficiarii reali ai acestor sume de bani ridicate de la casieria unității fiind în realitate inculpații A. N. și P. S..

Prin aceste demersuri, inculpații au produs SC Solceta SA Ștei un prejudiciu în valoare de 88.233 lei. 

În cauză SC Solceta SA Ștei s-a constituit parte civilă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului A. N.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

3. DNA. Luare de mită. Trimitere în judecată, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecatăsub control judiciar, a inculpatului L. F. N., la data faptei consilier personal al primarului municipiului Craiova, pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpatul L. F. N., în calitate de consilier personal al primarului municipiului Craiova, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu care constau în atragerea de sponsori pentru diverse evenimente organizate de Primăria Craiova, a pretins de la un om de afaceri, organizator al unui eveniment muzical (martor în cauză) o sumă de bani reprezentând un comision din încasările primite de organizatorul evenimentului cu titlu de sponsorizare de la mai multe societăți care aveau lucrări în desfășurare cu Primăria municipiului Craiova. Ulterior, în baza acestei înțelegeri, în cursul anului 2011, inculpatul a primit în total suma de 214.880 lei.

În același context, în prima jumătate a anului 2012, inculpatul L. F. N. a pretins de la același om de afaceri suma de 40.000 de euro și a primit de la acesta un autoturism marca BMW X6.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului. De asemenea, aceeași măsură s-a mai dispus și asupra a 30 părți sociale pe care inculpatul le deține la două societăți comerciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

4. DNA. Abuz în serviciu. Efectuarea urmăririi penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de următoarele persoane:
B. L., la data faptei șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea a 4 (patru) infracțiuni de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;
M. E., la data faptei director general al ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;
A. D., la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;
M. A., la data faptei inspector în cadrul Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit;
O. G., la data faptei inspector în cadrul Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2018, funcționari din cadrul Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1 București, fără să existe o strategie bugetară care să cuprindă standarde de cost, au cheltuit suma de aproximativ 535.347.970 lei pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, precum și pentru alte lucrări de întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și mobilier urban. Din suma totală, 80.500.280 lei a fost alocată și cheltuită cu încălcarea dispozițiilor legale (conținute în OUG 34/2006, O.G. nr. 119/1999), cauzându-se o pagubă de aceeași valoare Administrației Domeniului Public Sector 1 București, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante.

ADP Sector 1 este o instituție publică cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al Sectorului 1, având calitate de autoritate contractantă cu obligația de a efectua achiziții publice potrivit reglementărilor legale în vigoare.

În această calitate, în perioada 2009 – 2013, ADP Sector 1 a încheiat, între altele, cu diferite firme, patru acorduri cadru pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, pentru furnizarea și montarea de garduri metalice, precum și pentru reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah, mese de tenis).

În acest context, suspectul B. L., ca urmare a atribuțiilor de serviciu pe care le avea ca șef al Serviciului Achiziții din cadrul ADP Sector 1, a supraestimat valoarea bunurilor și lucrărilor ce urmau a fi achiziționate în baza contractelor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi, precum și valoarea contractelor de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban. În acest fel, a permis ca firmele contractante să aplice prețuri exagerat de mari atât pentru bunurile livrate și lucrările executate, după cum urmează:
– pentru plantele ornamentale livrate, firmele au practicat un adaos comercial de aprox. 340% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2009-2013) și 180% (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013 – 2016), în ambele situații cu mult peste cel practicat în relațiile comerciale curente;
– pentru anumite lucrări de întreținere spații verzi, prețurile au depășit de 11, respectiv 17 ori valoarea de piață (pe parcursul derulării acordului cadru pentru perioada 2013-2016);
– pentru lucrări de reparații, întreținere și recondiționare de echipamente de joacă și de fitness în aer liber și mobilier urban, firmele au aplicat o cotă de profit de 109 %, în locul celei de 5%, recomandată în baza prevederilor legale.

De asemenea, prin activitatea concertată a suspecților M. E. – director general al ADP Sector 1, A. D. – șef al Serviciului Juridic, B. L. – șef al Serviciului Achiziții, O. V. G. și M. A. – inspectori în cadrul Serviciului Achiziții, a fost întocmită documentația de atribuire a acordului-cadru având ca obiect „Furnizare și montare panouri gard 800×2500 mm”, de natură a favoriza o anumită societate comercială, iar concomitent, în mod nelegal, oferta altei societăți a fost declarată inacceptabilă și neconformă, deși aceasta era cu 11.850.656,4 lei mai mică decât oferta declarată câștigătoare.

Prin toate aceste activități descrise anterior, s-a cauzat un prejudiciu de 80.500.280,6 lei în dauna ADP sector 1, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite de către firmele contractante.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

***

Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT-Constanța. trafic de droguri de risc şi de mare risc, deţinere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu. Reținere, percheziții, arestare preventivă.

La data de 30 aprilie 2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 a inculpatului B. P., cetăţean italian, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi de mare risc şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu.

În cursul nopţii de 27/28 aprilie 2018 inculpatul B. P. a comercializat în staţiunea Mamaia, în incinta unuia dintre corturile amenajate cu ocazia unui festival, contra sumei de 700 de lei, 10 comprimate de culoare roz, (MDMA), drog de mare risc.

La data de 29 aprilie 2018, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, au efectuat o percheziţie într-un complex din Stațiunea Mamaia, la o locuință închiriată de către mai mulţi cetățeni italieni pe perioada minivacanței de 1 mai.

În urma percheziției, au fost ridicate 204 de comprimate Ecstasy, 15,8 grame de cocaină, 17,9 grame MDMA substanţă cristalizată, 88,5 grame de ketamină, 1 gram de muguri de cannabis și un cântar electronic de precizie, precum și suma de 21.387 lei și 5.145 euro.

La data de 1 mai 2018 Tribunalul Constanța a dispus măsura arestării preventive a inculpatului pentru o perioadă de 30 zile.

Faţă de alţi 5 inculpaţi, cetăţeni italieni, procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de deținere de droguri de risc și de mare risc.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

2. DIICOT-Constanța. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Reținere, arestare preventivă.

La data de 29 aprilie 2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 a inculpatului C. D. G., pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc și de mare risc.

În fapt s-a reţinut că la data de 28 aprilie 2018 organele de poliţie din cadrul Poliției orașului Năvodari s-au sesizat cu privire la faptul că, pe bulevardul Mamaia Nord, din direcția Constanța către Năvodari, conducătorul unui autoturism, în momentul sesizării lucrătorilor de poliție, a schimbat direcția de deplasare, întorcând în sensul giratoriu.

Față de aceste aspecte, lucrătorii de poliție au efectuat semnalul regulamentar de oprire și scoaterea acestuia din trafic, pe strada M13.

Întrucât din autoturism se simțea un miros înțepător, specific cannabis-ului, s-a procedat la verificarea autoturismului ocazie cu care asupra inculpatului C. D. G. a fost găsită cantitatea totală de 114 grame cannabis, drog de risc, iar într-un recipient din plastic, de culoare galbenă, cantitatea de 10,2 grame cocaină, drog de mare risc.

La data de 30 aprilie 2018 Tribunalul Constanța a dispus măsura arestării preventive a inculpatului pentru o perioadă de 30 zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership