Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua internațională a moașelor
05.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a moașelor este marcată, anual, la data de 5 mai.

Tema pentru 2022: 100 de ani de progres!


Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a moașelor este marcată, anual, la data de 5 mai.

Tema pentru 2021: Urmăriți datele: investiți în moașe.

Confederația Internațională a Moașelor (ICM) așteaptă cu nerăbdare să ne reunim ca o comunitate globală de moașe pentru a pleda pentru investiții de calitate în îngrijirea moașelor din întreaga lume, îmbunătățind sănătatea sexuală, reproductivă, maternă, pe cea a nou-născutului, a copilului și a adolescentului în acest proces.

• Investițiile sporite în moașe ar putea salva până la 4,3 milioane de vieți în fiecare an, evitând 67% din decesele materne, 64% din decesele neonatale și 65% din nașterile mortale.
• Ne confruntăm cu un deficit global de 900.000 de moașe. Dintre moașele pe care le avem, bariere substanțiale le împiedică să-și atingă întregul potențial.
• Pentru a reduce decalajul până în 2030, sunt necesari 1,3 milioane de noi lucrători SRMNAH (sexual, reproductive, maternal, newborn and adolescent health) (în principal moașe și mai ales în Africa) în următorii 10 ani.
• Există un deficit global de 900.000 moașe, bazat pe nevoi. Există un deficit de toate tipurile de lucrători SRMNAH, dar cea mai mare lipsă este cea de moașe.
• Lipsa moașei nu poate fi acoperită de alte meserii, deoarece există și lipsa globală a acestor alte meserii. Mai multe moașe nu numai că ar oferi mai multor femei, adolescenți și nou-născuți acces la abilitățile lor unice, ci ar elibera și medicii și asistenții medicali pentru a se concentra asupra altor nevoi de sănătate.
• Rata de progres în construirea forței de muncă a SRMNAH nu se îmbunătățește spre a ajunge la rata necesară pentru îndeplinirea ODD 3, iar diferența dintre țările cu venituri mari și mici se estimează că se va lărgi.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a moașelor este marcată, anual, la data de 5 mai.

Sindicatul SANITAS Constanța a transmis, pe pagina sa oficială, următorul mesaj:

Cine sunt moașele?…. Încă de la începutul istoriei omenirii, femeile au ajutat alte femei în perioada maternității. Moașele înfiripă miracolul vieții pe pământ. Sunt furnizori primari de servicii de sănătate. Au variate roluri din punct de vedere medical, obstetrical, social și educativ în acordarea necondiționată a îngrijirilor de sănătate. Realizarea obiectivelor în arta moșitului depind de competența profesională, a abilităților înnăscute și dobândite ca educator, sfătuitor sau executant specialist.

(…)

Să nu uităm că sarcina, stare normală de sănătate la care majoritatea femeilor aspiră la un moment dat, este un proces normal care dă viaţă, dar care poartă cu el riscuri serioase – de deces şi invaliditate. Decesele materne sunt rezultatul unei asistenţe medicale sub standarde şi ele pot fi prevenite. Mortalitatea maternă este unul dintre indicatorii care arată gradul de dezvoltare al unei ţări şi ilustrează statutul femeilor, accesul lor la asistenţă medicală şi competenţa sistemului medical de a răspunde fiecărui caz în parte. Afirmaţia că pe plan mondial, în fiecare an, mor peste jumătate de milion de femei și peste 6 milioane de nou-născuţi, iar peste 20 milioane de femei suferă minimum o complicaţie legată de sarcină, nu mai uimeste pe nimeni. În România, mortalitatea maternă a scăzut constant în ultimii ani. Cu toate acestea, rata mortalităţii materne este de aproximativ patru ori mai ridicată faţă de ţările membre U.E. (raport din 2017). Stă în puterea moașelor și a medicilor de obstetrică-ginecologie pentru asigurarea unei maternităţi fără riscuri. Echipa medicală moașa – medic de obstetrică –ginecologie are o sarcină importantă în privinţa consilierii, educaţiei pentru sănătate, nu numai pentru femeie, ci și în cadrul familiei şi al comunităţii. Această muncă trebuie să presupună educaţie prenatală, pregătirea pentru rolul de părinte şi trebuie să se extindă în domeniul sănătăţii femeii, al sănătăţii sexuale, al sănătăţii reproducerii şi al planificării sarcinii.

Avem ghiduri de practică, proceduri și protocoale pe care trebuie să le urmăm și să le aplicăm la fiecare loc de muncă, astfel încat moașele să-și poată practica profesia în orice mediu, inclusiv acasa, în comunitate sau în spitale. Este resposabilitatea fiecăruia dintre noi să respectăm standardele de calitate, de competență, de parteneriat moașă – medic. Este nevoie de multă educație sanitară și clarificări în politici organizatorice, pentru a avea succes în îngrijirea maternității.

În ultimul timp se constată o lipsa acută de personal specializat, de moașe. Adresabilitatea către Facultatea de Medicină pentru secțiunea Moașe, este din ce în ce mai scăzută. Ca urmare a lipsei acute de personal specializat, de moașe, s-a ajuns la angajarea de asistenți medicali generaliști în secții de Obstetrică Ginecologie din spitale. Prin reorganizarea medicinei primare s-a înlocuit moașa cu as. comunitar în mediu rural, iar în mediu urban moașele cu studii PL care mai există, angajate de medicul de familie, își fac rar meseria și fac mai mult statistică medicală. Ca urmare calitatea actului medical de specialitate are de suferit. Moașa este instruită să acorde îngrijiri pentru sănătatea reproducerii, să recunoască complicaţii ce pot apărea atât la mamă cât şi la nou-născut, în sarcină, în travaliu şi să cunoască măsurile de urgenţă ce trebuiesc practicate până la intervenția medicului specialist în cazuri problemă.

Consider că pentru Ministerul Sănătății acest fapt ar trebui să constituie un semnal de alarmă care să conducă la o analiză atentă a situației existente în teren în această specialitate. Se impune reglementarea legislativă a statutului moașei în România prin stabilirea structurii organizatorice de personal pentru secțiile de Obstetrică Ginecologie, a blocurilor operatorii din această specialitate, stabilirea titlului oficial de calificare, a titlului oficial de profesare și a competențelor în această specialitate în funcție de studii.

Cu ceva timp în urmă am citit într-un articol: „În acest moment, opinia publică din România nu înțelege ce înseamnă o moașă adevarată. Cuvântul «moașa» este asociat fie cu moașa comunală, fără cunoștințe în domeniu, fie cu asistenta de obstetrică din maternități.”

Conform dreptului la replică: nu contează ce scrie pe diploma pe care o deții, contează modul în care practici ceea ce ai învățat și ceea ce știi. Respectul îl capeți printr-o muncă bine făcută, iar succesul îl obții în activitate prin modul în care te comporți și îți reprezinți profesia. Cuvântul moașă întruchipează totul: înțelepciune, grijă, sensibilitate, cunoștințe medicale, respect pentru profesie prin acordarea unui act medical de calitate. Întotdeauna a existat o femeie cu studii sau nu, cu mai multă sau mai puţină experienţă, mai tânără sau mai bătrână, care să ajute femeia în acel moment sublim – NAŞTEREA și care a știut să transmită mai departe secretul profesiei. Cu atat mai mult astăzi, în condițiile actualei pandemii, să lucrăm individual sau în echipă având un singur scop: calitate în îngrijirea femeii gravide, în asistență la naștere pentru a avea copii frumoși și sănătoși peste tot în lume!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internaţională a moaşelor este marcată, anual, la data de 5 mai.

Tema pentru 2019: „Moaşele: apărătorii drepturilor femeii.”

Această temă este importantă în recunoaşterea rolului vital pe care îl joacă moaşele în protejarea drepturilor femeilor şi fetelor. Marcarea zile reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a evidenţia dreptul moaşelor de a practica într-un mediu sigur şi permisiv.

În tot mai multe ţări, sunt organizate activităţi colaborând cu asociaţiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informaţii şi consiliere. Organizarea unei reuniuni, conferinţe sau a unui atelier urmăreşte informarea despre noile evoluţii în domeniu, şi schimbul de experienţă între moaşele din regiuni diferite.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internaţională a moaşelor este marcată, anual, la data de 5 mai.

Sediul materiei: Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 1980, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992.

Tema pentru 2018 este: „Moașele care duc drumul cu îngrijire de calitate.”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi, pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi CIM de reduce a mortalităţii materne şi a noilor născuţi.

Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost înfiinţate opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi. În urma demersurilor AMsR, din 2002 au început să se înfiinţeze Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu.

Estera Stărnoiu, Președintele Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor filiala Argeș, a participat la şedinţa Consiliului Naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali, conform unui comunicat al OAMGMAMR.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti