Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Doina Cornea a decedat. UPDATE: Mesaje de condoleanțe. Emil Boc: Voi propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să poarte numele Doina Cornea. Programul complet al funeraliilor


07.05.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Mesaje de condoleanțe, VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust

6 mai 2018: Sâmbătă, 5 mai 2018, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a transmis detalii cu privire la funeraliile Doinei Cornea, potrivit unui comunicat:

„Împreună cu toţi românii iubitori de dreptate, libertate şi adevăr, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla aduce un smerit omagiu la trecerea la Domnul a servei lui Dumnezeu Doina Cornea, care a apărat prin viaţa sa valori eterne izvorâte din Dumnezeu, şi a învins puternicul regim comunist prin afirmarea acestor valori, urmând inspiraţia divină, precum David în lupta cu Goliat.

În semn de recunoștință și în chip de rugăciune, pentru ceea ce cunoscuta disidentă a însemnat pentru poporul nostru, pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și pentru renașterea democrației în România, din dispoziţia Preasfinţiei Sale Florentin, Episcop eparhial, în toate bisericile greco-catolice de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla vor fi trase clopotele, zilnic la orele 12.00, în zilele de 5,6 și 7 mai 2018.

Programul complet al înmormântării:

Pentru toţi cei care au iubit-o pe Doina Cornea şi doresc să se despartă de ea, programul ceremoniilor de înmormântare este:

Duminică, 6 mai, între orele 15.00-21.00 va fi expusă în Aula Iuliu Hossu a Catedralei Greco-Catolice a Martirilor şi Mărturisitorilor Credinţei din Piaţa Cipariu, Cluj.

Luni, 7 mai, între orele 9.00-14.30 va fi expusă în Foaierul Colegiului Academic din Cluj (Casa Universitarilor), la ora 12,30 urmând să înceapă slujba religioasă. La ora 14.30 va porni cortegiul funerar spre Cimitirul Central unde va avea loc înhumarea la ora 15.00. (Leontin H. Iuhas).

Mesajul In memoriam al Episcopiei de Cluj-Gherla:

Biserica Greco-Catolică, prin Episcopia de Cluj-Gherla, deplânge moartea unei fiice de-a sale dragi, Doina Cornea, dar aduce deopotrivă mulțumire și laudă lui Dumnezeu pentru darul vieții și credinței sale, pentru generozitatea, tenacitatea și curajul cu care și-a pus numeroșii talanți încredințați ei de Domnul în slujba adevărului, a Bisericii, a țării și a semenilor, nu de puține ori așezându-le pe acestea în balanță cu propria-i viață și libertate. Nimic din ce e făcut pentru Dumnezeu nu se pierde și cele întreprinse de ea de-a lungul vieții L-au avut întotdeauna pe Dumnezeu ca referință, susținere și întărire.

Biserica Mamă nu uită și aduce omagiu fiicei care s-a implicat personal și decisiv pentru a obține, în momentele tulburi și tensionate din decembrie 1989, abrogarea decretului abuziv care scotea în afara legii Biserica Greco-Catolică în 1948.

Instrument de denunțare a abuzurilor, neadevărurilor și a conivenței cu răul, glas de trezire a conștiințelor și răsunător de speranță în vremurile fără lumină și libertate, Doina Cornea este dovada că Providența poate face mult când omul Îi lasă lui Dumnezeu loc, iar acum ne bucurăm pentru locul pe care negreșit i l-a rezervat slujitoarei Sale bune și credincioase, intrată în bucuria Domnului său.”

***

UPDATE 4 mai 2018: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat că va propune ca o stradă din Cluj-Napoca să poarte numele Doinei Cornea, potrivit monitorulcj.ro.

Emil Boc„Trecerea la cele veşnice a Doinei Cornea m-a întristat şi marcat profund. Doina Cornea a fost un reper moral al luptei anticomuniste şi un fenomen unic pe axa rezistenței anticomuniste din Europa centrală și de est. Istoricii o încadrează, pe bună dreptate, în componenta istorică a opoziției la comunism, nu numai a dizidenței.

Doina Cornea a fost o opozantă a regimului totalitar, care i-a făcut mândri pe clujeni în anii `80, când a reprezentat cu demnitate şi curaj vocea poporului înlănţuit de dictatura comunistă.

De la început, Doina Cornea a dorit să cadă regimul comunist vinovat de moartea a sute de mii de români, iar România să redevină o democrație occidentală cu revenirea Regelui Mihai I pe tron.

Doina Cornea, ca şi cadru didactic, a realizat relativ devreme, tarele unui regim opresiv şi s-a transformat într-un redutabil opozant al totalitarismului ceaușist. Provenită dintr-o familie greco-catolică, Doina Cornea a avut parcursul normal a unei tinere din epocă fără să se compromită totuși cu structurile comuniste. A absolvit facultatea, dar a refuzat să se înscrie în UTM. Permanent şi-a arătat nemulţumirea că biserica greco-catolică a fost interzisă. A participat la slujbele clandestine oficiate de preoții greco-catolici și a fost oripilată de crimele din pușcăriile comuniste. Doina Cornea devine asistentă la Facultatea de Filologie în 1959, dar pentru faptul că refuză cu precauție și inteligență compromisurile, nu mai este promovată în carieră.

Viitorul opozant al regimului își construiește treptat o stare de spirit anticomunistă. A refuzat să fie membru PCR, iar primul declic public împotriva regimului s-a întâmplat în 1975 când a fost pusă de conducerea universității să semneze un jurământ public la adresa lui Nicolae Ceaușescu. Asistenta Doina Cornea refuză să semneze adeziunea.

Doina Cornea a prins curaj să demonstreze împotriva comunismului ca urmare a lecturilor filosofice din Henri Bergson, Constantin Noica, Mircea Eliade sau Gabriel Marcel. Tăria și forța luptei lui Doina Cornea s-a născut din crezul creștin și lecturile filosofice ale exilului românesc. Doina Cornea și-a construit filosofia rezistenței pe lupta și dorința de libertate a individului împotriva colectivismului comunist. Doina Cornea a pus mai presus persoana liberă în credința sa împotriva presiunii unui regim comunitarist ce anihila sufletul.

Doina Cornea a devenit cel mai important opozant al comunismului din România anilor ’70 şi ’80. Doina Cornea a găsit curajul de a scrie şi vorbi liber/răspicat, fapt ce a atras represiunea organelor de partid şi ale securităţii comuniste. Preţul libertăţii asumate a devenit deosebit de costisitor pentru Doina Cornea: interminabile anchete, aresturi, bătăi, calomnii, injurii şi arestul la domiciliu. Gesturile de solidaritate şi admiraţie s-au multiplicat în ţările Europei Occidentale, dar şi în America. Doina Cornea a devenit unul dintre românii cei mai cunoscuţi şi preţuiţi în străinătate. Doina Cornea se înfăţişază ca românul clujean care a atins, probabil din toate timpurile, nivelul cel mai ridicat de recunoaştere şi notorietate internaţională. Declarată persona non-grata de către regimul lui Nicolae Ceauşescu, prin demersurile sale importante şi curajoase, Doina Cornea a devenit unul dintre numele semnificative ale rezistenţei anticomuniste româneşti din deceniul al nouălea al secolului trecut. A fost unul dintre românii implicați activ în Operation Villages Roumains, acțiune declanșată împotriva proiectului comunist de sistematizare a satelor în perioada 1988-1989. Scrisorile Doinei Cornea, transmise de Ariadna Combes la Europa Liberă au luminat viaţa românilor din totalitarism şi au întreţinut speranţa pentru căderea comunismului şi transformarea României într-o democraţie integrată în Europa.

Apreciez curajul Doinei Cornea, de neînvins de către securitatea comunistă. Doina Cornea va rămâne un model şi un exemplu de demnitate morală pentru societatea românească.

Ca un omagiu şi o recunoaştere de către clujeni a luptei sale împotriva regimului totalitar comunist voi propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să poarte numele Doina Cornea!”

***

UPDATE 4 mai 2018: Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a transmis un mesaj potrivit news.ro: „Dizidentă şi opozantă vocală a opresivului regim comunist din România, doamna Cornea a luptat ani pentru a aduce libertatea în România. Curajul său de a vorbi împotriva unui regim represiv şi abuziv i-a inspirat pe mulţi români şi constituie un exemplu pentru toţi.

Libertatea care există acum şi care s-a răspândit în toată România este rezultatul eforturilor de o viaţă ale doamnei Cornea şi ale compatrioţilor săi. Aplaudăm eforturile Doinei Cornea, unul dintre eroii români ai luptei împotriva comunismului şi sperăm ca moştenirea sa să dăinuiască pe măsură ce românii continuă să construiască o naţiune bazată pe principiile democratice şi pe statul de drept”, a fost mesajul ambasadei.

Doina Cornea, publicist, traducător şi profesor, a murit vineri, la Cluj-Napoca. În vârstă de 89 de ea, ea este un simbol românesc al luptei anticomuniste.”

***

Echipa Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței a dat publicităţii următorul comunicat In memoriam Doina Cornea: „A plecat dintre noi spre o lume în care nu va mai fi obligată să protesteze doamna Doina Cornea, ființa cea mai fragilă și cea mai puternică forță morală din România ultimelor două decenii ale secolului XX.

Ea a fost, singură, societatea civilă a unei țări care nu cunoștea încă definiția acestei noțiuni și, timp de două decenii, ea ne-a ținut locul tuturor în fața Europei și a lumii întregi.

Dumnezeu, în care credea cu fervoare, să o răsplătească și să îi dea odihna pe care o merită!”

***

Poeta Ana Blandiana a declarat, potrivit www.memorialsighet.roDoamna Doina Cornea  a fost o fiinţă stranie nu numai prin cantitatea disproporţionată de îndrăzneală pe care o conţinea, ci şi prin amestecul de sfială şi severitate, de duioşie şi de lipsă de complezenţă, de compasiune şi de neînduplecare cu care provea în jur şi în sine însăşi. Aşa cum o apă adâncă şi limpede este întotdeauna mai misterioasă decât una tulbure care îşi camuflează adâncimea, misterul acestei priviri consta în simplitatea cu care reușea să răstoarne regulile viciate ale mentalului colectiv, redând normalităţii sensul moral şi reuşind să pună deasupra atotputerniciei răului semnul îndoielii.”

***

Filosoful Andrei Pleşu a declarat la RFI: „Numele Doina Cornea mi-a ajuns în faţă în momentul în care domnul Constantin Noica la Păltiniş ne-a arătat două-trei scrisori ale dânsei către el, scrisori în care-şi manifesta interesul pentru Mircea Eliade, pentru istoria religiilor, nu se bănuia îndărătul textului un temperament de erou civic, dar ulterior s-a dovedit că asta era vocaţia ei. De ani de zile nu se mai vorbeşte de Doina Cornea şi se vorbeşte iată, acum, când a dispărut, pentru că, o spun mereu, românii au vocaţia parastasurilor. Când un om e în viaţă, nu-l preţuiesc întotdeauna cum se cuvine, iar când dispare, atunci există un mic moment de pietate. Ea e totuşi omul care a salvat, aş spune, înainte de 1989, onoarea acestui popor, pentru că a fost între cei foarte puţini şi încă cineva cu un profil foarte aparte, care a înţeles să se manifeste curajos, iar curajul pe vremea aia se plătea scump şi ea a fost dispusă şi a plătit preţul curajului ei.

***

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, a declarat pe pagina de Facebook a SRI: ”Ei au fost aspri şi cruzi, doamna Doina Cornea a fost puternică şi delicată. Ea a biruit! Dumnezeu s-o odihnească în pace!”

***

Ambasada Franței în România a transmis următorul mesaj, potrivit ambafrance.org: „Ambasada Franței în România a primit cu mare tristețe vestea decesului doamnei Doina Cornea. Viața doamnei Cornea a fost exemplară și parcursul său admirabil, plin de curaj și de o determinare excepțională. O femeie integră, doamna Cornea a rămas întotdeauna fidelă convingerilor sale, în ciuda violențelor și a defăimării, în pofida arestărilor și a izolării la care a fost supusă. Pentru lupta sa de o viață împotriva tiraniei și în favoarea demnității umane, doamna Doina Cornea va rămâne o personalitate gravată în memoria europeană. Ambasada Franței transmite condoleanțe familiei.”

***

Casa Regală a României a transmis următorul mesaj, potrivit romaniaregala.ro„Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, alături de întreaga Familie Regală, a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Doinei Cornea.

Traducătoare, publicistă şi binecunoscută disidentă anticomunistă, Doina Cornea s-a născut la 30 mai 1929, la Brașov. A fost asistent universitar de limbă franceză la Facultatea de Filologie a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca.

În anii comunismului, a difuzat zeci de materiale şi proteste la Radio Europa Liberă. În anul 1987, a fost arestată împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, pentru răspândirea manifestelor de solidaritate cu muncitorii din Braşov. Până în decembrie 1989 a avut domiciliu forţat, fiind în permanenţă sub supravegherea Securității române.

Doina Cornea a fost unul dintre intelectualii cei mai apropiați de Regele Mihai I și de idealurile Coroanei române. Ea a susținut principiile regale în spațiul public, încă din anul 1990.

Regele Mihai I a conferit Doinei Cornea Crucea Casei Regale a României în anul 2009.

Dumnezeu să o odihnească în pace!”

***

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a transmis următorul mesaj, prin intermediul paginii de Facebook„Am aflat cu mare tristețe de trecerea la cele sfinte a Doinei Cornea. În manualele de istorie, Doina Cornea va fi amintită ca unul dintre liderii mișcării de contestare a regimului comunist și, după ’89, ca voce importantă pentru democrație, drepturi și libertăți cetățenești, respectiv ca fondator al nucleului politic care a devenit mai târziu Convenția Democratică. A fost și va rămâne un exemplu pentru tinerele generații despre ce înseamnă curaj, decență și echilibru. A făcut parte din elita intelectuală și politică a României, înțelegând să își asume acest rol, fără excese, dar cu mult curaj în a susține valorile în care a crezut: democrație, libertate de gândire și exprimare.

Personal, îmi voi aminti întotdeauna cu mare plăcere de discuțiile pe care le-am avut de fiecare dată când, cu multă generozitate, m-a invitat la Cluj. În anii ’90, am cunoscut-o și respectat-o ca unul dintre susținătorii constanți ai desprinderii de comunism și ai drumului euro-atlantic al României. Ulterior, când am devenit premier și după aceea, am avut șansa de a o vizita de mai multe ori la Cluj, unde am avut numeroase dialoguri extraordinare. Am descoperit omul Doina Cornea și am rămas impresionat de căldura, decența și echilibrul pe care le-a arătat. De aceea, resimt acum o mare tristețe la trecerea la cele sfinte a Doinei Cornea.

În aceste momente grele, doresc să transmit condoleanțe familiei. Dumnezeu să o odihnească în pace!”

***

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) regretă stingerea din viaţă a doamnei Doina Cornea, potrivit unui comunicat„Doina Cornea, fostă disidentă a regimului comunist, a decedat azi-noapte în locuinţa din Cluj. Fostă membră în Consiliul Ştiinţific al IICCMER în perioada 2006-2009, Doina Cornea a devenit un simbol al luptei contra regimului ceaușist.

Născută la 30 mai 1929, la Braşov, pe lângă volume de traduceri-samizdat din limba franceză, „fabricate manual”, Doina Cornea s-a remarcat, în perioada 1982-1989, prin scrisorile (în jur de 31 de texte şi proteste) trimise la Radio Europa Liberă. În 1983 a fost destituită de la Universitate şi supusă unor interogatorii, bătăi, anchete şi chiar ameninţări cu moartea din partea organelor Securităţii.

Curajul Doinei Cornea a fost acela de a intra, în mod public, în dialog cu Nicolae Ceauşescu, adică tocmai cu persoana care întruchipa regimul totalitar. În timpul grevei muncitorilor din Braşov din 15 noiembrie 1987, în semn de solidaritate, Doina Cornea, împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste. Amândoi au fost arestaţi pentru 5 săptămâni (noiembrie-decembrie 1987).

În iulie 1988, Doina Cornea i-a trimis o nouă scrisoare deschisă lui Ceauşescu, în calitatea lui de preşedinte al Consiliului de Stat, afirmând necesitatea unor reforme. Tot în această perioadă l-a întâlnit pe jurnalistul belgian Josy Dubié (realizatorul documentarului Dezastrul roşu), căruia a avut ocazia să-i împărtăşească opiniile ei despre realităţile din România comunistă şi să-i dea o păpuşă în al cărei corp era ascunsă o altă scrisoare ce va fi citită la Radio Europa Liberă în ziua de 23 august 1988. Doina Cornea a fost urmărită permanent de Securitate, până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestaţia de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub bătaia gloanţelor.

După evenimentele din decembrie 1989 a fost una dintre cele mai respectate voci ale societăţii civile româneşti, participând activ la numeroase conferinţe şi dezbateri, atât în ţară cât şi în străinătate. De asemenea, a publicat peste 100 de articole în ziare şi reviste. Mai ales pentru tinerii care nu au trăit în comunism, recomandăm volumul lui Cornel Jurju, Doina Cornea – Dincolo de zid. Individualitate, autenticitate, opoziţie în comunism, care cuprinde un amplu şi inedit interviu cu caracter biografic, parcurgând întreaga viaţă a eroinei anticomunismului românesc, începând de la primele amintiri ale copilăriei şi până în anii 90.

Dumnezeu să o odihnească!”

***

Klaus Iohannis, Președintele României, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale: „Am aflat cu profundă tristețe despre dispariția doamnei Doina Cornea, una dintre cele mai importante voci ale disidenței anticomuniste.

Aduc un omagiu personalității istoriei noastre recente care a fost Doina Cornea. În anii grei ai dictaturii, Doina Cornea a înfruntat regimul opresiv și a scris numeroase texte și scrisori pe care le-a transmis la Radio Europa Liberă, a răspândit manifeste, a intrat în contact, în ciuda unor pericole de neimaginat astăzi, cu ziariști și a contactat personalități ale lumii contemporane pentru a denunța abuzurile totalitarismului ceaușist. A suportat cu dârzenia care a caracterizat-o întotdeauna urmărirea, persecuția, anchetele și umilințele la care a fost supusă de către Securitate. A susținut revolta muncitorilor brașoveni din 1987, iar în decembrie 1989 s-a alăturat, sub ploaia gloanțelor, manifestației anticomuniste de la Cluj-Napoca. După prăbușirea comunismului, a rămas o voce autentică a societății civile.

Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului și al rezistenței românești în timpul comunismului. Pentru mulți români, ea a fost vocea libertății și speranței noastre. Acțiunile și demersurile în numele disidenței anticomuniste fac din Doina Cornea o emblemă a afirmării rostului libertății umane, iar pentru generațiile viitoare, imaginea civismului și a eroismului feminin.

Transmit condoleanțe familiei și tuturor celor care au cunoscut-o și au prețuit-o.

Odihnească-se în pace!”

***

Vineri, 4 mai 2018, Doina Cornea, disidentă anticomunistă, a decedat, potrivit mediafax.ro.

Pentru activitatea sa anticomunistă, Doina Cornea a fost decorată în anul 2000 cu Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție acordată de statul român. În anul 2009 a primit și Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Ofiţer.

Doina Cornea, în cadrul unui interviu citat de mediafax: „Lupta mea nu s-a îndreptat, în esenţă, împotriva lui Ceauşescu, ci împotriva comunismului ca ordine socială. Am luptat împotriva unui sistem. Ceauşescu nu era decât un produs al sistemului. (…) M-am străduit, realmente, să trăiesc ca şi cum frica nu ar exista, chiar dacă am resimţit-o destul de des. Trebuie să rămânem liberi, să nu devenim robi ai fricii. Adevărul este că toţi aceşti ani au reprezentat pentru mine un bun exerciţiu, în fond. Mi-am spus: trebuie să trăiesc ca şi cum Securitatea nu ar exista.”

Biografia Doinei Cornea poate fi studiată aici.

Prof. univ. dr. Marius Șopterean, regizor şi scenarist, a realizat un scurtmetraj (15 minute), în anul 1993, intitulat Păpușa„, inspirat de o întâmplare adevărată din viaţa Doinei Cornea.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti