« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua Europeană pentru Viața Independentă
05.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Europeană pentru Viața Independentă este marcată, anual, la data de 5 mai.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Europeană pentru Viața Independentă este marcată, anual, la data de 5 mai.

Ziua europeană pentru viață independentă din acest an este o zi ca niciuna alta. Cu o mare parte a lumii aflată în carantină, cei mai mulți dintre noi sărbătorim ziua din interior, păstrându-ne în siguranță, luând doar cel mai necesar contact cu cei din exterior. Mulți se luptă cu lipsa de asistență, lipsa hranei, izolarea, problemele de sănătate mintală, teama de a nu li se refuza tratamentul medical. Mulți au fost carantinați în instituții, având contact zero cu lumea exterioară.

Atunci când rețeaua europeană privind viața independentă a ales „libertatea” ca temă pentru cea de-a șaptea aniversare de viață independentă, nu am putut să ne imaginăm că atât de mulți ar avea libertatea restricționată sau că le-ar putea fi refuzată. Cu toate acestea, în timp ce nu putem organiza proteste, conferințe sau întâlniri, putem folosi această situație pentru a conștientiza importanța vieții independente.

De zeci de ani, mișcarea Independent Living a cerut închiderea instituțiilor. În ciuda dovezilor de abuz și încălcări ale drepturilor omului în mediul instituțional, există încă multe care susțin că sunt mai în siguranță decât trăiesc în comunitate. Acum că mii de oameni au murit în instituții și în casele persoanelor în vârstă, nu este această dovadă suficientă că aceste locuri nu sunt potrivite pentru a trăi?

Pentru multe persoane cu dizabilități, restricțiile de circulație și contact social sunt o parte a vieții de zi cu zi, din cauza lipsei de sprijin sau a lipsei de accesibilitate. Acum că toată lumea a simțit efectul de a nu-și putea părăsi casele, de a nu merge la școală sau de a nu munci, de a nu se întâlni cu prietenii, nu este suficient acest lucru pentru a înțelege importanța tuturor de a face parte din societate ?

Astăzi este o zi pentru a sărbători libertatea, libertatea și trăirea independentă. Să învățăm lecții din pandemia COVID-19 și să facem societățile noastre mai sigure și accesibile tuturor.

ENIL solicită guvernelor și instituțiilor UE să se angajeze în protejarea dreptului de a trăi independent și a fi inclus în comunitate tuturor persoanelor cu dizabilități, în conformitate cu articolul 19 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Mai exact, acestea ar trebui:

1. Să asculte vocile persoanelor cu dizabilități, în special a celor care sunt cel mai marginalizate, precum cele care locuiesc în instituții și să acorde prioritate drepturilor lor asupra intereselor economice și de altă natură.

2. Să își asume un angajament de închidere a tuturor instituțiilor și să se asigure că toate investițiile curente și viitoare sunt îndreptate către consolidarea sprijinului comunitar și dezvoltarea serviciilor mass-media inclusiv.

3. Să protejeze drepturile persoanelor cu dizabilități, de toate vârstele, în planificarea post-COVID-19 și ia în considerare lecțiile învățate din situația actuală pentru viitor, inclusiv pericolul inerent al mediilor instituționale.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Europeană pentru Viața Independentă este marcată, anual, la data de 5 mai.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua Europeană pentru Viața Independentă este marcată, anual, la data de 5 mai.

Tema pentru anul 2018: “Bariere în calea Vieții Independente.”

Sediul materiei: Începând cu anul 2014 Reţeaua Europeană pentru Viaţă Independentă (ENIL) a declarat data de 5 mai Ziua Europeană pentru Viața IndependentăEste o zi plină de semnificaţie nu doar pentru persoanele cu dizabilităţi, ci pentru întreaga societate, în contextul conştientizării importanţei de a crea o societate incluzivă.

ENIL – Rețeaua europeană pentru viața independentă crede în egalitatea de șanse pentru persoanele cu handicap și luptă împotriva discriminării în Europa. Fiind o organizație cu dizabilități încrucișate cu reprezentare în întreaga Europă, ENIL promovează drepturile omului, incluziunea socială, solidaritatea, dezinstituționalizarea, auto-reprezentarea și autodeterminarea indiferent de handicap.

În România, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) din coordonarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi organizaţiile neguvernamentale partenere marchează ziua de 5 mai prin ‘activităţi incluzive’ la care participă persoane cu dizabilităţi, membri ai organizaţiilor neguvernamentale şi reprezentanţi a instituţiilor statului, conform unui comunicat al ANPD. Totodată, transmitem un mesaj comun de susţinere a vieţii independente pentru persoanele cu dizabilităţi!

Programul zilei cuprinde:
10:00 – 11:30
Cursa de biciclete tandem pe traseul Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale

11:00 – 11:30
Piesă de teatru accesibilizată

11:30 – 14:00
Activităţi incluzive desfăşurate în Piaţa Revoluţiei/perimetrul sediului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale
Tir cu arcul la ţintă alături de sportivi în fotoliu rulant
Spaţiu de joacă polisenzorial

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Dreptul sanatatii, Drepturile omului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, UNIVERSITARIA

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD