« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială a astmului
05.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a astmului este marcată, în acest an, la data de 5 mai.

Numai pentru acest an, Ziua Mondială a Astmului va avea loc miercuri, 5 mai. Începând din 2022, Ziua Mondială a Astmului va avea loc în prima zi de marți a lunii mai.

Tema pentru 2021: Descoperirea concepțiilor greșite despre astm.

Tema oferă o chemare la acțiune pentru a aborda miturile comune și concepțiile greșite referitoare la astm care împiedică persoanele cu astm să se bucure de un beneficiu optim din progresele majore în gestionarea acestei afecțiuni. Concepțiile greșite frecvente legate de astm includ:

– astmul este o boală a copilărie; indivizii o vor depăși pe măsură ce cresc.
– astmul este infecțios.
– persoanele care suferă de astm nu ar trebui să facă mișcare.
– astmul este controlabil numai cu doze mari de steroizi.

Adevărul este:

– astmul poate apărea la orice vârstă (la copii, adolescenți, adulți și vârstnici)
– astmul nu este infecțios. Cu toate acestea, infecțiile respiratorii virale (cum ar fi răceala obișnuită și gripa) pot provoca atacuri de astm. La copii, astmul este frecvent asociat cu alergia, dar astmul care începe la maturitate este mai rar alergic.
– când astmul este bine controlat, subiecții cu astm sunt capabili să facă mișcare și chiar să facă sporturi de performanță.
– astmul este cel mai adesea controlabil cu doze mici de steroizi inhalatori.

Conform Casei Pneumologilor, din păcate, astmul este una din cele mai frecvente afecţiuni cronice, mai mult de 300 milioane persoane fiind diagnosticate cu astm. Prevalenţa astmului este în continuă creştere, cu precădere în rândul populaţiei pediatrice (într-o clasă cu 30 de copii, 2-3 dintre ei au astm).

În Europa, 1 persoană moare din cauza astmului ÎN FIECARE ORĂ!!!
Cele mai frecvente trei cuvinte folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatica sunt: lipsa de aer, sufocarea şi frica.
Unul din trei pacienţi astmatici consideră că statutul lor social şi profesional se va deteriora dramatic în următorii 5 ani.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a astmului este marcată, anual, în prima zi de marți a lunii mai. Anul acesta se sărbătorește la data de 5 mai.

Sloganul din acest an este ”STOP deceselor cauzate de astm!”.

În contextul pandemiei COVID-19, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrag atenția asupra cum afectează această situație excepțională în care ne aflăm persoanele care suferă de astm.

”Este extrem de important ca pacienții cu astm să evite în această perioadă complicațiile și să fie foarte responsabili în ceea ce privește tratamentul. Îi rog să nu își întrerupă terapia. Și mă refer atât la medicația inhalatoare care cuprinde și corticoizi inhalatori, cât și la agenții biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viața pacientului. Conceptul de prevenire a complicațiilor are acum o nouă dimensiune. Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă și ventilație asistată.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

“Este esențial ca pacientul astmatic să respecte tratamentul întocmai cu indicațiile medicului de specialitate, în conformitate cu faza bolii. Aceasta este singura cale de a evita exacerbările și de a obține controlul bolii. Astmul beneficiază astăzi de tratamente complexe, administrate cu ajutorul variatelor dispozitive inhalatorii, asigurând reducerea inflamației și spasmului bronșic, dar și de terapii biologice, care pot controla simptomele bolii, astfel încât chiar și persoanele cu forme severe să ducă o viață cât mai apropiată de normal. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice rămâne o altă metodă terapeutică rezervată unor cazuri de astm alergic, în special în populația pediatrică.” spune conf. dr. Roxana Bumbăcea, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.

Contextul pandemic a scos în evidență impactul bolilor respiratorii în general, a astmului bronșic în particular, ca o importantă problemă de sănătate publică, problemă care necesită supraveghere și evaluare continue. Datele epidemiologice arată în continuare o creștere importantă a numărului de pacienți, în condițiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni – sau sociali – fumatul, ceea ce determină o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate.

Un dialog continuu cu pacienții este important și din acest punct de vedere, atât SRAIC, cât și SRP consideră că migrarea spre digital a comunicării medicale cu pacienții devine o prioritate. În acest fel, simptomele pacienților vor fi identificate la timp și îndrumările medicilor vor fi posibile fără ca pacienții să fie nevoiți să iasă din casă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială a astmului este marcată, anual, în prima zi de marți a lunii mai. Anul acesta se sărbătorește la data de 7 mai.

Tema pentru 2019: „STOP pentru astm.”

Scopul zilei este creșterea gradului de conștientizare a astmului și a modului în care îi afectează pe cei care suferă. Activitățile pentru Ziua Mondială a Astmului pot include proiecții gratuite pentru astm, publicitate media, discuții, educație și evenimente comunitare și sponsorizate.

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

2018: Ziua mondială a astmului este marcată, anual, în prima zi de marți a lunii mai. Anul acesta se sărbătorește la data de 5 mai.

Această ziare ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a astmului și a modului în care îi afectează pe cei care suferă, ziua dorește să sporească sprijinul pentru suferinzi și familiile lor.

Tema pentru 2018 este: „Alergia și astmul.”

Ziua Mondială a Astmului este un eveniment anual de conștientizare susținut de Inițiativa Globală pentru Astm (GINA) și Institutul Național pentru Plîmâni și Sânge (NHLB) din SUA, precum și Fundația Mondială a Astmului.

Statisticile arată că, la ora actuală, în lume, peste 300 de milioane de oameni suferă de această afecţiune a căilor respiratorii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, astmul provoacă un sfert de milion de decese. În Europa, unde trăiesc 30 de milioane de astmatici, prevalența este în continuă creștere, mai ales în rândul copiilor. În ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat.

Simptomele variază de la persoană la persoană. În general, acestea includ tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, dureri în piept sau de presiune, care pot apărea de mai multe ori pe zi sau pe săptămână și se pot agrava în timpul activităților fizice sau în timpul nopții.

Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua mondială a astmului este marcată în peste 35 de ţări. Participarea a crescut în fiecare an, continuându-se sensibilizarea la nivel mondial atât prin educaţie, cât şi prin organizarea unor manifestări diverse.

Marcarea Zilei mondiale a astmului în România este realizată prin diverse evenimente, care se desfăşoară în mai multe oraşe, precum campanii de informare asupra bolii şi a tratamentelor existente, efectuarea gratuită a testului – spirometrie, expoziţii de picturi, desene şi colaje de fotografii având ca temă astmul, întâlniri cu specialişti etc.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Dreptul sanatatii, INTERNAȚIONAL, Legal Days, UNIVERSITARIA

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD