Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Ziua Europei
09.05.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Ziua Europei ne găsește anul acesta într-un context complet redefinit. După provocarea majoră a pandemiei de COVID-19, trăim în aceste zile realitatea războiului la granițele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Trăim vremuri fără precedent în existența Uniunii, când este pusă la încercare însăși capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcția europeană: pacea.

Menținerea păcii a reprezentat constanta Europei ultimelor decenii, o garanție a stabilității care ne-a permis să atingem un nivel de prosperitate fără precedent la nivelul Uniunii. În 2022, marcăm 15 ani de la momentul istoric al aderării României la Uniunea Europeană, opțiune asumată și susținută la nivelul întregii societăți. Beneficiile acestei alegeri sunt palpabile astăzi pentru progresul națiunii noastre pe termen lung, statutul de stat membru al UE oferind cadrul unui parcurs ireversibil de progres democratic, de dezvoltare economică și socială, de solidaritate și angajament activ la construcția proiectului european.

Din păcate, unda de șoc a războiului neprovocat și ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, în vecinătatea imediată a României, ne pune în fața unei realități radical diferite de cea în care am acționat până în prezent.

Astăzi, consecvenți spiritului și modelului democratic european, suntem datori să dovedim aceeași conștiință vizionară pe care au avut-o personalitățile fondatoare ale Uniunii. Cuvintele lui Robert Schuman răsună acum mai vii ca oricând: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință”.

Pentru a ne ridica la înălțimea misiunii noastre, este necesară o adaptare rapidă, o regândire a modului în care punem în slujba obiectivelor noastre resursele de care dispunem și o ajustare a priorităților de acțiune la marile provocări contemporane.

În consonanță cu această viziune, la un deceniu și jumătate de la aderare, România este un membru capabil să contribuie activ cu soluții, punând în beneficiul comun al Europei punctele sale forte.

Amenințarea Federației Ruse la adresa securității euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori. Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă și astfel mai bine pregătită, prin consolidarea cooperării transatlantice, dezvoltarea interoperabilității capabilităților și mobilizarea eforturilor în deplină complementaritate cu NATO. Uniunea trebuie să ofere un sprijin susținut pentru întărirea rezilienței Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei, care se confruntă cu provocări dramatice pentru securitatea și stabilitatea lor. Sprijinul și susținerea partenerilor din Balcanii de Vest rămâne, de asemenea, o prioritate.

În același timp, trebuie să investim mai multă atenție și resurse adecvate pentru a consolida capacitatea de a gestiona provocările complexe ale prezentului și viitorului, care depășesc sfera militară convențională și se extind la spațiul cibernetic și la amenințări de tip hibrid. Totodată, pregătirea pentru un viitor sigur presupune și investiții semnificative în educație și dezvoltarea aptitudinilor digitale, dar și mobilizarea efortului comun la nivel național pentru a avea un mediu sănătos. Provocarea asigurării securității alimentare va reclama o acțiune eficientă în direcția reducerii dependențelor la nivelul Uniunii Europene, dar și pentru sprijinirea Ucrainei și a țărilor celor mai vulnerabile.

Criza actuală a relevat și necesitatea întăririi securității energetice a Uniunii Europene. Valorificarea resurselor din Marea Neagră, investițiile în noile tehnologii în domeniul energiei nucleare și în producerea de energie regenerabilă, precum și demersurile de consolidare a conectivității energetice vor permite României să contribuie activ la eforturile europene în materie, asumând un rol de pol regional de securitate energetică.

Actualul război este și unul îndreptat împotriva tuturor principiilor și valorilor europene care constituie esența și liantul construcției europene – democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Lecțiile învățate din istoria noastră ne-au arătat că, în absența principiilor democratice, nu poate fi asigurat un viitor stabil, prosper și pașnic.

La 15 ani de la aderare, națiunea noastră demonstrează că este dinamică, profund pro-europeană, capabilă de empatie, compasiune, spirit de sacrificiu și a interiorizat pe deplin solidaritatea, respectul pentru demnitatea umană și protejarea drepturilor omului. Iar entuziasmul tinerilor români, nucleul vibrant al societății noastre, va fi forța motrice a următoarei etape de dezvoltare a României europene.

La mulți ani, Europa!

La mulți ani, România!

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, Înaltul Patronaj pentru două proiecte culturale care se vor desfășura în cursul anului 2022 la Chișinău și care marchează comuniunea de istorie, limbă, cultură şi aspiraţii europene dintre România și Republica Moldova:

-Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2022, care se va desfășura în perioada 31 august – 4 septembrie, este un eveniment de promovare a lecturii și a cărții româneşti în Republica Moldova, organizat de Asociația Editorilor din România, în parteneriat cu Universitatea de Stat Moldova din Chișinău;

-Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VII-a, care se va desfășura în perioada 15-25 septembrie, este un eveniment organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al Institutului Cultural Român.

Aceste două evenimente se bucură, de asemenea, de Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Ziua Europei marchează momentul de referință de acum 72 de ani, în care șeful diplomației franceze de la acea vreme, Robert Schuman, prezenta celebra Declarație care îi poartă numele, pusă la punct împreună cu Jean Monnet. A fost un prim pas hotărât către crearea Uniunii Europene.

Trecuseră doar 5 ani de la sfârșitul unui război devastator, care a zguduit întreaga lume și a provocat numeroase pierderi umane și economice. Iar planul celor doi părinți fondatori ai construcției europene avea la bază conceptul de solidaritate și ideea unei comunități de interese pașnice, care să facă imposibilă reizbucnirea unui nou conflict distrugător. Cu rănile încă deschise, Europa se pregătea să închidă porțile amenințărilor care îi puteau aduce nimicirea.

În timp ce Estul Europei a rămas sub povara grea a unui autoritarism de stânga, germenii Europei Unite au început să rodească în Vest, devenit model de înțelegere, prosperitate și dezvoltare. Ruinele au lăsat, treptat, locul unui viitor bazat pe construcție, cooperare și viziune comună democratică și economică. Eliberarea lagărului comunist, pentru care românii au plătit un scump tribut de sânge, ne-a oferit șansa de a ne alătura celui mai impresionant proiect al păcii și bunăstării – Uniunea Europeană. În cei 15 ani de la aderare, pe care îi sărbătorim în acest an, românii s-au bucurat și au demonstrat că merită să fie parte a construcției europene, confirmând vocația noastră de popor atașat valorilor democratice.

Dacă până de curând gândurile noastre se îndreptau mai degrabă către prosperitate, către dezvoltare economică, iată că azi, din cauza agresiunii militare ruse din Ucraina, la granițele noastre, la granițele Uniunii Europene, revenim la viziunea părinților fondatori ai Uniunii noastre.

Primele cuvinte ale Declarației Schuman sunt astăzi la fel de actuale : „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”. Acum, când spectrul războiului amenință din nou pacea globală, după perioada dificilă a pandemiei, Europa dă dovadă mai mult ca oricând de unitate și solidaritate și face toate eforturile pentru apărarea păcii.

Unitatea și coeziunea statelor membre, coerența reprezentării intereselor noastre prin instituțiile UE sunt susținute prin umanitatea arătată de cetățenii noștri. Iar românii, azi, au demonstrat, prin generozitatea cu care și-au deschis ușile caselor pentru refugiații ucraineni, că valorile pe care le împărtășim la nivel european sunt reale, că solidaritatea este calea dezvoltării noastre împreună.
Născută ca un nucleu al păcii și solidarității, Uniunea Europeană s-a dezvoltat, s-a consolidat, a depășit provocări economice și sociale majore de-a lungul celor peste șapte decenii de existență.

Grație mobilizării la nivelul Uniunii, România și toate celelalte state membre au beneficiat de răspunsul european comun la criza provocată de pandemie, iar mecanismul european de redresare și reziliență reprezintă un prețios punct de sprijin pentru perioada următoare. Toate aceste eforturi merg în direcția consolidării proiectului european, cu deschidere spre ceea ce își doresc cetățenii statelor membre.

Propunerile conturate în ultimele luni, pe baza dezbaterilor și dialogului cu cetățenii în cadrul Conferinței privind viitorul Europei indică o gamă largă de preocupări pentru perioada următoare, de la schimbările climatice la sănătate, consolidare economică, locuri de muncă, gestionarea migrației și rolul construcției europene în plan global.

România are, azi, toate resursele necesare pentru a fructifica oportunitățile de dezvoltare în beneficiul cetățenilor săi. La cele 40 de miliarde de euro – bani europeni deja prezenți în economia țării noastre, alte peste 80 de miliarde de euro vor contribui la accelerarea modernizării și recuperarea decalajelor de dezvoltare economică față de partenerii noștri vestici.

Provocările acestei perioade determină ca solidaritatea statelor membre să se manifeste și față de țările cu perspective de integrare europeană – Ucraina, Republica Moldova, Georgia. Iar răspunsul comun care a coagulat în acest context statele membre demonstrează consolidarea proiectului european, din care și România face parte.

La Mulți Ani, Uniunea Europeană!
La mulți ani tuturor cetățenilor europeni!
La Mulți Ani României în Uniunea Europeană!

***

***

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a transmis următorul mesaj:

Ziua Europei a fost, în fiecare an, pe 9 mai, prilejul ideal pentru celebrarea păcii, unităţii şi diversităţii culturale a tuturor statelor membre. Din păcate, în prezent traversăm momente grele și trebuie să arătăm, mai mult ca oricând, solidaritate și prietenie față de un popor greu încercat de războiul care îl macină zilnic, de mai bine de două luni. Am fost, suntem și vom rămâne alături de vecinii noștri din Ucraina.

În același timp, mă bucur că românii au parte astăzi de o triplă sărbătoare: Ziua Independenței de Stat a României (1877), Ziua marii familii a României – Europa și victoria coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este, așadar, o zi cu o semnificație deosebită atât pentru Europa, cât și pentru România.

Să încercăm să fim împreună în această zi, măcar în gânduri, să arătăm unitate şi solidaritate între noi, pentru că simt că avem nevoie de acest sentiment de unitate mai mult ca niciodată. Știu, uneori pare că l-am pierdut, însă am convingerea că este încă în noi și că avem forța necesară pentru a ne reinventa și a merge mai departe, indiferent câte obstacole avem în fața noastră. România nu este singură și a arătat că merită să fie membră a Uniunii Europene, trăieşte, simte și gândește în spiritul valorilor acestei mari familii, dar este și trebuie să rămână un stat independent, egal cu celelalte ţări membre. Ne continuăm drumul alături de această familie unită, o familie care ne aparține și căreia îi aparținem.

La mulți ani cu pace, Europa! La mulți ani, dragi români, cetățeni europeni!

***

Parlamentul European a transmis următorul mesaj:

Ziua Europei sărbătorește realizările și unitatea Europei și comemorează semnarea Declarației Schuman din 9 mai 1950. Aceasta a descris un plan ambițios pentru a asigura pacea pe termen lung în Europa după război și este considerată începutul Uniunii Europene de azi. În 2022, Europa rămâne unită în acțiunile sale în favoarea păcii și sprijină europenii de pretutindeni.

Anul acesta, în mai, Parlamentul European te invită la o gamă largă de activități care au loc online și fizic în toate țările membre ale Uniunii Europene, dar și la sediile instituțiilor Uniunii din Bruxelles, Luxembourg și Strasbourg. Ediția din 2022 a Anului European al Tineretului pune în valoare tineretul european, iar vocile cetățenilor sunt amplificate de Conferința privind viitorul EUropei, în timp ce ziua de 9 mai oferă un spațiu unificator pentru oameni și idei pentru a crea un viitor mai bun pentru Europa, un viitor mai bun pentru noi toți.

Descoperă oferta noastră și alătură-te evenimentelor care au loc în întreaga Europă, online sau fizic, în întreaga Europă!

***

Comitetul Economic și Social European a transmis următorul mesaj:

Sâmbătă, 7 mai, CESE va sărbători Ziua Europei 2022 printr-o manifestare în întregime virtuală, pentru a celebra data declarației istorice a lui Robert Schuman, considerată a fi marcat începutul Uniunii Europene, astfel cum o cunoaștem astăzi.

Manifestarea va constitui o ocazie de a reflecta asupra a ceea ce au reușit să construiască pacea, cooperarea și solidaritatea și asupra a ceea ce sperăm să realizăm în viitor. În această zi, Uniunea Europeană invită cetățenii din întreaga Europă să afle mai multe despre instituțiile europene, despre modul lor de funcționare și despre ce poate face UE pentru ei.

Cu această ocazie, toate instituțiile UE vor urmări obiectivul de a-i implica pe tineri în contextul Anului european al tineretului, care constituie tema principală a acestui an.

În paralel, la nivel interinstituțional, se adresează un mesaj puternic și clar de susținere a Ucrainei și de solidarizare cu această țară.

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul comunicat de presă:

Ministerul Apărării Naționale va organiza, cu prilejul aniversării Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Zilei Europei, (9 mai), precum și a Zilei Independenţei Naționale a României (10 mai), o serie de manifestări în București și în țară.

Cu prilejul Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Zilei Europei va avea loc luni, 9 mai, de la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori.

(…)

***

Institutul Cultural Român a transmis următorul mesaj:

În 2022, Festivalul Filmului European revine acolo unde îi este locul: în cinematografe. Festivalul se desfășoară în București și Timișoara, între 5-11 mai. Ediția cu numărul 26 propune un program generos, cu 31 de lungmetraje, dintre care 21 vor fi proiectate în premieră națională. O parte dintre acestea vor fi însoțite de întâlniri și dezbateri cu cineaști, dar și de evenimente speciale care celebrează Ziua Europei, obiective și valori europene: pacea, solidaritatea, demnitatea umană, diversitatea și multiculturalitatea.

„Eveniment tradițional de marcare a Zilei Europei, 9 mai, Festivalul Filmului European a devenit, în istoria sa de peste un sfert de veac, un adevărat reper pentru viața culturală românească. Important moment de diplomație culturală, Festivalul este un prilej de afirmare a țelurilor în care credem și pe care le apărăm împreună în Europa: libertatea, drepturile omului și democrația. Evenimentul nu ar fi posibil fără sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și al ambasadelor și institutelor culturale partenere în EUNIC România, prin a căror contribuție, selecția pregătită de ICR câștigă în varietate și calitate”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

La București, 26.FFE se desfășoară în cinematografele Elvire Popesco și Cinemateca Eforie. Festivalul va debuta joi, 5 mai 2022, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, cu proiecția filmului Rhino (Носоріг), realizat de regizorul ucrainean Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenței naționale și apărător înarmat al Kievului asediat. Filmul a fost selecționat anul trecut în secțiunea Orizzonti la Festivalul de film de la Veneția și de atunci a fost prezent în multe festivaluri din întreaga lume.

26.FFE se va încheia, în oglindă, cu distopia aceluiași Oleg Sentsov – Numere (Номери / Numbers), regizată de la distanță, în 2020, din spatele gratiilor, cu ajutorul colaboratorului său, Akhtem Seitablayev.

Ediția din Timișoara va fi marcată prin organizarea unui eveniment de gală pe 10 mai 2022, la Cinema Victoria, proaspăt reabilitat, unde va avea loc proiecția filmului Numbers a regizorului Oleg Sentsov.

„Dincolo de titlurile, unele dintre ele cât se poate de recente, care au atras atenția la Cannes, Berlin, Veneția, Locarno, Rotterdam sau Karlovy Vary, ceea ce face ca această ediție să fie unică este prezența Ucrainei printre țările reprezentate în festival, cu nu mai puțin de 7 producții. Nu lipsesc nici filmele-eveniment, semnate de nume mari ale cinematografiei mondiale precum Paolo Taviani, Christoffer Boe sau frații D’Innocenzo. De asemenea, reluăm tradiția ambasadorilor festivalului. Anul acestea, rolul îi revine regizoarei Monica Stan, prezentă în programul 26.FFE cuImaculat, laureat cu 3 premii importante la Festivalul de film de la Veneția. În spotul festivalului, îi veți recunoaște pe Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor și Tudor Giurgiu”, a precizat Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European, ediția 2022.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

Parlamentul European a transmis următorul comunicat de presă:

Instituțiile UE își vor deschide ușile „virtuale” pentru a sărbători Ziua Europei pe 9 mai. Oamenii din întreaga UE și nu numai vor putea afla mai multe despre Uniunea Europeană și ce face aceasta.

De-a lungul săptămânii, puteți afla totul despre PE și despre Conferința privind viitorul Europei, prin interviuri cu membrii Comitetului executiv ai Conferinței, președinții Comisiei și membrii Parlamentului.

Vizitați portalul Zilei Europei pentru a afla mai multe despre Parlament, Comisie și celelalte instituții ale UE, precum și despre activitățile Zilei Europei care au loc în UE și în întreaga lume. Plasați cursorul peste o țară pe harta interactivă a portalului pentru a afla ce se întâmplă în apropierea dvs.

Faceți o vizită virtuală la Parlamentul European, la sediul Comisiei de la Berlaymont și la alte instituții ale UE. Un spațiu online interactiv permite vizitatorilor să joace jocuri, să vizioneze videoclipuri și să-și testeze cunoștințele generale ale UE, precum și ceea ce știu despre aspecte precum o Europă verde și digitală. Cu un singur clic, utilizatorii se pot alătura dezbaterilor online pe teme ale UE și pot explora evenimente online.

Există, de asemenea, platforma Conferinței multilingve privind viitorul Europei, unde puteți împărtăși ideile dvs. pentru a contura viitorul UE.

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi, 9 mai, Ziua Europei, într-un context încă marcat de pandemia de COVID-19, care a pus la grea încercare Uniunea Europeană și statele sale membre. Este o bună ocazie să reflectăm asupra lecțiilor învățate din experiența ultimului an, dar și un moment potrivit în care, pe fondul eforturilor de redresare și al speranțelor reînnoite, putem realiza o proiecție asupra viitorului Uniunii. Este, așadar, un prilej de analiză, dar și de reafirmare a principiilor și a obiectivelor de bază ale Uniunii.

Unitatea și solidaritatea sunt elementele fundamentale ale Declarației enunțate de către Robert Schuman în urmă cu mai bine de 70 de ani. Aceste două valori comune sunt la fel de relevante și astăzi pentru construcția europeană, pentru adaptarea, dezvoltarea și progresul Uniunii Europene.

Provocările prin care trecem împreună nu diminuează, ci, dimpotrivă, reconfirmă relevanța proiectului european și a unui răspuns unit și solidar al statelor membre și al instituțiilor europene.

Principiile Declarației Schuman inspiră continuu acțiunea europeană. Viziunea de atunci, cu un pronunțat caracter universal, a fost aceea în măsură să asigure depășirea multor momente dificile, prin soluții comune, coordonate, în beneficiul cetățenilor europeni.

Testul pe care Uniunea Europeană îl trece în contextul pandemiei este unul fără precedent. Cu toate acestea, reacția europeană la această criză ne-a oferit exact măsura valorii adăugate incontestabile pe care o aduce pentru noi toți Uniunea. Unitatea, coeziunea și solidaritatea constituie, fără îndoială, forța și esența răspunsului nostru.

Individual, statele membre nu ar fi găsit la fel de rapid soluțiile pe care am reușit să le identificăm împreună. În acest context, din efortul nostru comun s-a desprins nevoia unei Europe reziliente, sub toate aspectele: politic – prin apărarea democrațiilor noastre și a statului de drept, economic – prin consolidarea lanțurilor de aprovizionare și protejarea comerțului liber, digital sau sanitar. Fără cooperarea la nivelul Uniunii, accesul la tratamente și echipamente medicale, la vaccinuri și la asistența financiară pentru susținerea măsurilor economice și sociale ar fi fost mult mai dificil.

În același timp, răspunsul european la încercările ultimei perioade s-a bazat și trebuie să se bazeze în continuare pe respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, pe forța multilateralismului eficient, cu respectarea dreptului internațional.

Toate aceste valori, alături de măsuri bine fundamentate în planul acțiunii pragmatice, inclusiv consolidarea alianțelor cu acele state și organizații care împărtășesc valorile noastre democratice și atașamentul pentru dreptul internațional, contribuie la întărirea rezilienței noastre strategice.

Nu este deloc întâmplător faptul că susținerea manifestată de români pentru Uniunea Europeană este una ridicată și a rămas constantă în timp. Aceasta demonstrează fără echivoc atașamentul nostru profund pentru familia europeană, pentru valorile și modul de viață european, cu tot ceea ce reprezintă: respectul pentru democrație, statul de drept și libertățile fundamentale, perspectiva prosperității și a securității.

Ca parte a profilului său pro-european, România continuă să susțină o Uniune a coeziunii, mai solidară și mai unită, în vremuri de criză, și nu numai.

Aceștia sunt pilonii indispensabili pe care clădim viitorul Europei. România a gestionat mai eficient efectele pandemiei prin strânsa cooperare la nivelul Uniunii, astfel am stabilit culoare verzi pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor, am achiziționat vaccinuri centralizat, am adoptat Planul de relansare economică.

Realitatea ne-a evidențiat ceea ce deja știam: suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună. Ghidați de valoarea fundamentală a solidarității europene, am oferit asistență atât statelor membre, cât și celor aflate în vecinătatea Uniunii Europene, precum Republica Moldova.

Suntem mândri de faptul că, în această criză, România a fost parte a acestui efort solidar, în condițiile în care țara noastră nu doar că a beneficiat de sprijin, dar și-a asumat, prin acțiune concretă, partea sa de responsabilitate.

În ciuda dificultăților actuale generate de pandemie, asistăm astăzi, în mod simbolic, la lansarea, la nivel european, a unui nou dialog cu cetățenii Uniunii, în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

Prin această Conferință ne propunem să vedem care sunt așteptările cetățenilor noștri și să găsim împreună soluții pentru a le transforma în realitate. Aspirațiile cetățenilor sunt esențiale pentru edificarea unei Uniuni Europene unite, puternice, pregătite pentru viitor.

Lecțiile generate de pandemie, dar și marile transformări, evoluția tehnologică accelerată și eforturile de combatere a schimbărilor climatice vor figura, cu siguranță, printre temele cele mai importante în definirea acțiunii Uniunii pe termen mediu și lung.

România susține o abordare în deplin acord cu Declarația de la Sibiu, adoptată la 9 mai 2019. Ceea ce numim cu mândrie „Spiritul de la Sibiu”, care definește contribuția României la construcția europeană, își păstrează deplina relevanță și poate orienta în continuare dezbaterea privind viitorul Europei.

Suntem pregătiți să contribuim activ la acest dialog, care să ne ajute să definim împreună priorități și soluții comune. Doar așa putem avea garanția că Uniunea Europeană de mâine va rămâne una a rezilienței, a incluziunii și a echității, care să asigure crearea de oportunități egale pentru noi toți.

Ne dorim ca, la finele acestui exercițiu de reflecție, Uniunea Europeană să fie echipată cu instrumentele necesare creșterii rezilienței sale. În același timp, dorim o Uniune pregătită deplin pentru exercitarea rolului său de pol de prosperitate și stabilitate la nivel regional și global.

Răspunsurile trebuie căutate în consolidarea instrumentelor Uniunii, conform competențelor sale, în sfere importante, precum Piața Internă, mai ales în ceea ce privește ridicarea barierelor care afectează încă deplina sa funcționare, în construirea unor sisteme de sănătate europene robuste, dar și în pregătirea societății pentru economia viitorului. În această ecuație, investițiile continue în educație și în formare profesională adaptată pieței muncii vor fi o componentă extrem de importantă.

Ne dorim, de asemenea, să vedem o abordare europeană strategică asupra vecinătății și Balcanilor de Vest. Într-adevăr, este necesar ca reziliența Uniunii să fie sprijinită de o vecinătate sigură, stabilă, prosperă, ferm angajată în reforme politice și economice.

Va urma o perioadă de dialog direct și activ cu cetățenii și, în perspectivă, de acțiune concretă. Ne dorim o participare cât mai largă la Conferința privind viitorul Europei și sperăm că românii vor avea o voce puternică în dezbaterea despre cum va arăta Europa în care vor să trăiască ei și generațiile care vor urma.

Este momentul să ne amintim de trecut, să reflectăm la provocările actuale, dar și să ne angajăm în construcția viitorului.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

***

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis următorul mesaj:

La 9 mai 1950, prin Declarația Schuman, a fost lansat procesul de integrare europeană, pornind de la idealul de solidaritate și unitate pe continentul nostru. Experiența ultimului an, în care Uniunea Europeană și statele membre s-au confruntat cu o provocare de neimaginat în zilele noastre, ne determină să reinvestim energie în promovarea esenței „actului de naștere” al proiectului european.

Acțiunea comună europeană, bazată pe respect și încredere, pe solidaritate și cooperare, rămâne cel mai puternic instrument în construcția și consolidarea securității și prosperității la nivel european.

Uitându-ne înapoi la provocările acestui an, realizăm, o dată în plus, că proiectul european rămâne baza stabilității noastre, precum și un îndemn puternic pentru leadership global și reziliență strategică ale Uniunii. În momente de incertitudine de o intensitate fără precedent, ne-am convins cu toții, încă o dată, că 27 de state membre, cu realități și priorități proprii, pot pune în comun în cadrul Uniunii Europene, „eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință”, așa cum arăta și Declarația Schuman.

România s-a implicat în acțiunea comună europeană ca răspuns la criză, atât în interiorul Uniunii, cât și față de partenerii cei mai apropiați. Am contribuit direct la punerea în aplicare a măsurilor europene de solidaritate. În cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, România a fost primul dintre statele membre UE care a preluat responsabilitățile stabilirii unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune (RescEU), pe care le-am transferat ulterior, în funcție de necesități, către diverse state membre ale UE sau partenerilor apropiați din Balcanii de Vest. Tot în spiritul solidarității europene, medici și asistenți medicali români au sprijinit eforturile personalului medical din state precum Italia, Slovacia sau Republica Moldova pentru a reuși să gestioneze efectele pandemiei. Din cota de vaccinuri alocată României, în calitate de stat membru UE, peste 300.000 de doze au fost donate către Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile statului vecin în lupta cu pandemia.

Astăzi, de Ziua Europei, demarăm un proces de reflecție asupra modalităților prin care putem întări acțiunea europeană și Uniunea în sine, în beneficiul cetățenilor europeni. Lecțiile învățate din actuala pandemie trebuie să fie îndreptate în direcția creșterii rezilienței strategice a Uniunii Europene și a statelor membre, iar Conferința privind viitorul Europei, care se lansează astăzi, în mod simbolic, la Strasbourg, reprezintă cel mai bun cadru pentru o dezbatere largă, în acest scop. Cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, își vor face auzite preocupările și așteptările de la Uniune, uniți în jurul aceluiași scop – acela de a întări proiectul european în beneficiul tuturor, prezent și viitor.

O Uniune Europeană puternică, solidară, rezilientă, unită și coezivă este esențială nu numai pentru statele membre și cetățenii europeni, ci și pentru prosperitatea și stabilitatea regională și globală. În cadrul procesului de extindere, ușa Uniunii Europene trebuie să rămână deschisă către partenerii care demonstrează practic voința reală de a adera la valorile noastre comune și care depun eforturi credibile în acest sens. Totodată, implicarea și acțiunea eficientă a UE în Vecinătatea Estică și Sudică sunt necesare pentru realizarea interesului nostru strategic de a proiecta un climat de securitate, stabilitate democratică, progres socio-economic și prosperitate în vecinătatea noastră imediată. Uniunea Europeană nu poate fi cu adevărat un actor cu proiecție globală dacă nu este influentă în propria sa vecinătate. În aceeași măsură, consolidarea relațiilor cu partenerii noștri globali, îndeosebi cu cei de care ne leagă valori și o istorie comună, va contribui la construirea unei lumi mai puternice, mai pașnice și mai prospere. Parteneriatul transatlantic este mai necesar ca niciodată, în acest scop.

Analizând realizările de până acum ale Uniunii, reflectând la diversele obstacole cărora a trebuit să le facem față și reflectând asupra posibilelor provocări și acțiuni viitoare, nu putem decât să ne dorim ca Uniunea Europeană unită și integrată să prospere, rămânând ferm atașați valorilor care ne definesc. Doar împreună vom reuși!

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi Ziua Europei într-un context cu totul special, imposibil de imaginat în urmă cu doar câteva luni de zile. Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial, un moment care ne testează rezistența, unitatea și umanitatea.

Istoria ne arată că proiectul european a trecut cu bine de provocările trecutului atunci când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun. Modul în care vom depăși actuala criză va marca profund conștiința noastră europeană și va da un nou sens viitorului Uniunii Europene. Solidaritatea și coeziunea europeană sunt valori de o importanță majoră, pe care se fundamentează continuitatea proiectului european și reconectarea la nevoile și așteptările cetățenilor noștri.

Au trecut 70 de ani de la „Declarația Schuman”, bazată pe o viziune comună asupra principiilor de unitate și cooperare europeană. Demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectul pentru drepturile omului, toate aceste valori, care au conturat proiectul european de la bun început, rămân astăzi la fel de valabile și capătă o semnificație mai profundă acum, când ne luptăm să salvăm viețile cât mai multor cetățeni europeni.

Țara noastră este pe deplin integrată în marea familie europeană. Românii și-au câștigat respectul Europei prin atașamentul autentic față de valorile europene și prin susținerea constantă pentru păstrarea nealterată a democrației și a drepturilor civice. Anul trecut, marcam Ziua Europei la Sibiu, în cadrul unui Summit în care liderii europeni și-au reafirmat angajamentul pentru o Europă unită și coezivă, în care statele membre trebuie să acționeze împreună pentru a reuși să vină cu răspunsuri eficiente în fața provocărilor comune.

„Spiritul de la Sibiu” își păstrează deplina relevanță și dobândește noi valențe în fața provocărilor de astăzi.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de importantă este o abordare comună, în spiritul unității și solidarității.

În confruntarea cu această provocare fără precedent, România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere. Echipe de medici și asistenți români s-au deplasat în Italia și Republica Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a epidemiei. De asemenea, țara noastră este primul stat membru care gestionează constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune, fiind deja livrate prin acest mecanism echipamente esențiale în zonele cele mai afectate. Totodată, România beneficiază de fonduri semnificative pentru atenuarea efectelor crizei, în valoare de peste un miliard și jumătate de euro din actualul buget multianual.

În aceste vremuri dificile, trebuie să fim conștienți că deciziile și acțiunile noastre de acum pot influența decisiv direcția strategică a marii familii europene. Este esențial să reconfirmăm, prin tot ceea ce facem, că viziunea noastră rămâne una comună și că, dincolo de diferențele și specificitățile noastre firești, ne unește voința de a găsi împreună soluții durabile și eficiente în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne, a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Faptul că astăzi serbăm Ziua Europei, din postura deținerii pentru o perioadă de 6 luni a Președinției Consiliului Uniunii Europene, trebuie să ne amintească de cel puțin alte două evenimente fără de care această performanță a României, ca țară și ca națiune, nu ar fi fost posibilă: Independența României și Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

9 mai – o zi cu întreită semnificație pentru noi, care reprezintă tot atâtea momente de mândrie și respect față de înaintașii noștri – români și cetățeni ai marii familii europene.

Sentimentele de mândrie și onoare pe care le simțim astăzi nu ar fi fost posibile fără jertfa ostașilor în Războiul de Independență, curajul și sacrificiul românilor din cel de-Al Doilea Război Mondial sau fără hotărârea și iscusința clasei politice postdecembriste.

Istoria este făcută de oameni. Așadar, fiecare dintre noi este important. Așa cum detaliile fac diferența și gesturile frumoase, acțiunile corecte, altruismul și înțelepciunea influențează parcursul unei țări, al comunității din care facem parte.

Cred în România și în români, cred în Uniunea Europeană și în parteneriatul care a adus progresul în viața noastră a tuturor, fiind convinsă că destinul nostru ca națiune se contopește cu cel european.

La 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, putem constata beneficiile acestui demers, precum și eforturile conjugate ale tuturor statelor membre de a se adapta noilor provocări, de a răspunde acestora cu proiecte care să întărească încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană.

Este important ca toți să înțelegem rolul pe care îl avem și să continuăm să fim parteneri de încredere în acest spațiu european, care duce mai departe dezideratele înaintașilor și creează un viitor sigur urmașilor!

La mulți ani, Europa!”

***

George Ciamba, ministrul afacerilor Europene, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei, potrivit unui comunicat.

***

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei, potrivit unui comunicat.

***

2018: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public în zilele de 5 mai (la Bruxelles), 5 și 9 mai (la Luxemburg) și 10 iunie (la Strasbourg).

Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, organizate pentru a sărbători Ziua Europei și Europa, în general.

***

Klaus Iohannis, Președintele României, a susținut astăzi, 9 mai, la Palatul Cotroceni, un discurs cu ocazia recepției oferite de Ziua Europei, conform unui comunicat al AP.

***

Viorica Dăncilă, Prim-ministrul al Guvernului României, a lăsat un mesaj cu prilejul Zilei Europei, potrivit unui comunicat al GR.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO