« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Ziua Europei
09.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

Parlamentul European a transmis următorul comunicat de presă:

Instituțiile UE își vor deschide ușile „virtuale” pentru a sărbători Ziua Europei pe 9 mai. Oamenii din întreaga UE și nu numai vor putea afla mai multe despre Uniunea Europeană și ce face aceasta.

De-a lungul săptămânii, puteți afla totul despre PE și despre Conferința privind viitorul Europei, prin interviuri cu membrii Comitetului executiv ai Conferinței, președinții Comisiei și membrii Parlamentului.

Vizitați portalul Zilei Europei pentru a afla mai multe despre Parlament, Comisie și celelalte instituții ale UE, precum și despre activitățile Zilei Europei care au loc în UE și în întreaga lume. Plasați cursorul peste o țară pe harta interactivă a portalului pentru a afla ce se întâmplă în apropierea dvs.

Faceți o vizită virtuală la Parlamentul European, la sediul Comisiei de la Berlaymont și la alte instituții ale UE. Un spațiu online interactiv permite vizitatorilor să joace jocuri, să vizioneze videoclipuri și să-și testeze cunoștințele generale ale UE, precum și ceea ce știu despre aspecte precum o Europă verde și digitală. Cu un singur clic, utilizatorii se pot alătura dezbaterilor online pe teme ale UE și pot explora evenimente online.

Există, de asemenea, platforma Conferinței multilingve privind viitorul Europei, unde puteți împărtăși ideile dvs. pentru a contura viitorul UE.

***

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim astăzi, 9 mai, Ziua Europei, într-un context încă marcat de pandemia de COVID-19, care a pus la grea încercare Uniunea Europeană și statele sale membre. Este o bună ocazie să reflectăm asupra lecțiilor învățate din experiența ultimului an, dar și un moment potrivit în care, pe fondul eforturilor de redresare și al speranțelor reînnoite, putem realiza o proiecție asupra viitorului Uniunii. Este, așadar, un prilej de analiză, dar și de reafirmare a principiilor și a obiectivelor de bază ale Uniunii.

Unitatea și solidaritatea sunt elementele fundamentale ale Declarației enunțate de către Robert Schuman în urmă cu mai bine de 70 de ani. Aceste două valori comune sunt la fel de relevante și astăzi pentru construcția europeană, pentru adaptarea, dezvoltarea și progresul Uniunii Europene.

Provocările prin care trecem împreună nu diminuează, ci, dimpotrivă, reconfirmă relevanța proiectului european și a unui răspuns unit și solidar al statelor membre și al instituțiilor europene.

Principiile Declarației Schuman inspiră continuu acțiunea europeană. Viziunea de atunci, cu un pronunțat caracter universal, a fost aceea în măsură să asigure depășirea multor momente dificile, prin soluții comune, coordonate, în beneficiul cetățenilor europeni.

Testul pe care Uniunea Europeană îl trece în contextul pandemiei este unul fără precedent. Cu toate acestea, reacția europeană la această criză ne-a oferit exact măsura valorii adăugate incontestabile pe care o aduce pentru noi toți Uniunea. Unitatea, coeziunea și solidaritatea constituie, fără îndoială, forța și esența răspunsului nostru.

Individual, statele membre nu ar fi găsit la fel de rapid soluțiile pe care am reușit să le identificăm împreună. În acest context, din efortul nostru comun s-a desprins nevoia unei Europe reziliente, sub toate aspectele: politic – prin apărarea democrațiilor noastre și a statului de drept, economic – prin consolidarea lanțurilor de aprovizionare și protejarea comerțului liber, digital sau sanitar. Fără cooperarea la nivelul Uniunii, accesul la tratamente și echipamente medicale, la vaccinuri și la asistența financiară pentru susținerea măsurilor economice și sociale ar fi fost mult mai dificil.

În același timp, răspunsul european la încercările ultimei perioade s-a bazat și trebuie să se bazeze în continuare pe respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, pe forța multilateralismului eficient, cu respectarea dreptului internațional.

Toate aceste valori, alături de măsuri bine fundamentate în planul acțiunii pragmatice, inclusiv consolidarea alianțelor cu acele state și organizații care împărtășesc valorile noastre democratice și atașamentul pentru dreptul internațional, contribuie la întărirea rezilienței noastre strategice.

Nu este deloc întâmplător faptul că susținerea manifestată de români pentru Uniunea Europeană este una ridicată și a rămas constantă în timp. Aceasta demonstrează fără echivoc atașamentul nostru profund pentru familia europeană, pentru valorile și modul de viață european, cu tot ceea ce reprezintă: respectul pentru democrație, statul de drept și libertățile fundamentale, perspectiva prosperității și a securității.

Ca parte a profilului său pro-european, România continuă să susțină o Uniune a coeziunii, mai solidară și mai unită, în vremuri de criză, și nu numai.

Aceștia sunt pilonii indispensabili pe care clădim viitorul Europei. România a gestionat mai eficient efectele pandemiei prin strânsa cooperare la nivelul Uniunii, astfel am stabilit culoare verzi pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor, am achiziționat vaccinuri centralizat, am adoptat Planul de relansare economică.

Realitatea ne-a evidențiat ceea ce deja știam: suntem mai puternici atunci când lucrăm împreună. Ghidați de valoarea fundamentală a solidarității europene, am oferit asistență atât statelor membre, cât și celor aflate în vecinătatea Uniunii Europene, precum Republica Moldova.

Suntem mândri de faptul că, în această criză, România a fost parte a acestui efort solidar, în condițiile în care țara noastră nu doar că a beneficiat de sprijin, dar și-a asumat, prin acțiune concretă, partea sa de responsabilitate.

În ciuda dificultăților actuale generate de pandemie, asistăm astăzi, în mod simbolic, la lansarea, la nivel european, a unui nou dialog cu cetățenii Uniunii, în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

Prin această Conferință ne propunem să vedem care sunt așteptările cetățenilor noștri și să găsim împreună soluții pentru a le transforma în realitate. Aspirațiile cetățenilor sunt esențiale pentru edificarea unei Uniuni Europene unite, puternice, pregătite pentru viitor.

Lecțiile generate de pandemie, dar și marile transformări, evoluția tehnologică accelerată și eforturile de combatere a schimbărilor climatice vor figura, cu siguranță, printre temele cele mai importante în definirea acțiunii Uniunii pe termen mediu și lung.

România susține o abordare în deplin acord cu Declarația de la Sibiu, adoptată la 9 mai 2019. Ceea ce numim cu mândrie „Spiritul de la Sibiu”, care definește contribuția României la construcția europeană, își păstrează deplina relevanță și poate orienta în continuare dezbaterea privind viitorul Europei.

Suntem pregătiți să contribuim activ la acest dialog, care să ne ajute să definim împreună priorități și soluții comune. Doar așa putem avea garanția că Uniunea Europeană de mâine va rămâne una a rezilienței, a incluziunii și a echității, care să asigure crearea de oportunități egale pentru noi toți.

Ne dorim ca, la finele acestui exercițiu de reflecție, Uniunea Europeană să fie echipată cu instrumentele necesare creșterii rezilienței sale. În același timp, dorim o Uniune pregătită deplin pentru exercitarea rolului său de pol de prosperitate și stabilitate la nivel regional și global.

Răspunsurile trebuie căutate în consolidarea instrumentelor Uniunii, conform competențelor sale, în sfere importante, precum Piața Internă, mai ales în ceea ce privește ridicarea barierelor care afectează încă deplina sa funcționare, în construirea unor sisteme de sănătate europene robuste, dar și în pregătirea societății pentru economia viitorului. În această ecuație, investițiile continue în educație și în formare profesională adaptată pieței muncii vor fi o componentă extrem de importantă.

Ne dorim, de asemenea, să vedem o abordare europeană strategică asupra vecinătății și Balcanilor de Vest. Într-adevăr, este necesar ca reziliența Uniunii să fie sprijinită de o vecinătate sigură, stabilă, prosperă, ferm angajată în reforme politice și economice.

Va urma o perioadă de dialog direct și activ cu cetățenii și, în perspectivă, de acțiune concretă. Ne dorim o participare cât mai largă la Conferința privind viitorul Europei și sperăm că românii vor avea o voce puternică în dezbaterea despre cum va arăta Europa în care vor să trăiască ei și generațiile care vor urma.

Este momentul să ne amintim de trecut, să reflectăm la provocările actuale, dar și să ne angajăm în construcția viitorului.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

***

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis următorul mesaj:

La 9 mai 1950, prin Declarația Schuman, a fost lansat procesul de integrare europeană, pornind de la idealul de solidaritate și unitate pe continentul nostru. Experiența ultimului an, în care Uniunea Europeană și statele membre s-au confruntat cu o provocare de neimaginat în zilele noastre, ne determină să reinvestim energie în promovarea esenței „actului de naștere” al proiectului european.

Acțiunea comună europeană, bazată pe respect și încredere, pe solidaritate și cooperare, rămâne cel mai puternic instrument în construcția și consolidarea securității și prosperității la nivel european.

Uitându-ne înapoi la provocările acestui an, realizăm, o dată în plus, că proiectul european rămâne baza stabilității noastre, precum și un îndemn puternic pentru leadership global și reziliență strategică ale Uniunii. În momente de incertitudine de o intensitate fără precedent, ne-am convins cu toții, încă o dată, că 27 de state membre, cu realități și priorități proprii, pot pune în comun în cadrul Uniunii Europene, „eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință”, așa cum arăta și Declarația Schuman.

România s-a implicat în acțiunea comună europeană ca răspuns la criză, atât în interiorul Uniunii, cât și față de partenerii cei mai apropiați. Am contribuit direct la punerea în aplicare a măsurilor europene de solidaritate. În cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, România a fost primul dintre statele membre UE care a preluat responsabilitățile stabilirii unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune (RescEU), pe care le-am transferat ulterior, în funcție de necesități, către diverse state membre ale UE sau partenerilor apropiați din Balcanii de Vest. Tot în spiritul solidarității europene, medici și asistenți medicali români au sprijinit eforturile personalului medical din state precum Italia, Slovacia sau Republica Moldova pentru a reuși să gestioneze efectele pandemiei. Din cota de vaccinuri alocată României, în calitate de stat membru UE, peste 300.000 de doze au fost donate către Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile statului vecin în lupta cu pandemia.

Astăzi, de Ziua Europei, demarăm un proces de reflecție asupra modalităților prin care putem întări acțiunea europeană și Uniunea în sine, în beneficiul cetățenilor europeni. Lecțiile învățate din actuala pandemie trebuie să fie îndreptate în direcția creșterii rezilienței strategice a Uniunii Europene și a statelor membre, iar Conferința privind viitorul Europei, care se lansează astăzi, în mod simbolic, la Strasbourg, reprezintă cel mai bun cadru pentru o dezbatere largă, în acest scop. Cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, își vor face auzite preocupările și așteptările de la Uniune, uniți în jurul aceluiași scop – acela de a întări proiectul european în beneficiul tuturor, prezent și viitor.

O Uniune Europeană puternică, solidară, rezilientă, unită și coezivă este esențială nu numai pentru statele membre și cetățenii europeni, ci și pentru prosperitatea și stabilitatea regională și globală. În cadrul procesului de extindere, ușa Uniunii Europene trebuie să rămână deschisă către partenerii care demonstrează practic voința reală de a adera la valorile noastre comune și care depun eforturi credibile în acest sens. Totodată, implicarea și acțiunea eficientă a UE în Vecinătatea Estică și Sudică sunt necesare pentru realizarea interesului nostru strategic de a proiecta un climat de securitate, stabilitate democratică, progres socio-economic și prosperitate în vecinătatea noastră imediată. Uniunea Europeană nu poate fi cu adevărat un actor cu proiecție globală dacă nu este influentă în propria sa vecinătate. În aceeași măsură, consolidarea relațiilor cu partenerii noștri globali, îndeosebi cu cei de care ne leagă valori și o istorie comună, va contribui la construirea unei lumi mai puternice, mai pașnice și mai prospere. Parteneriatul transatlantic este mai necesar ca niciodată, în acest scop.

Analizând realizările de până acum ale Uniunii, reflectând la diversele obstacole cărora a trebuit să le facem față și reflectând asupra posibilelor provocări și acțiuni viitoare, nu putem decât să ne dorim ca Uniunea Europeană unită și integrată să prospere, rămânând ferm atașați valorilor care ne definesc. Doar împreună vom reuși!

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 9 mai a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Europei.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Sărbătorim astăzi Ziua Europei într-un context cu totul special, imposibil de imaginat în urmă cu doar câteva luni de zile. Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial, un moment care ne testează rezistența, unitatea și umanitatea.

Istoria ne arată că proiectul european a trecut cu bine de provocările trecutului atunci când răspunsurile au fost rezultatul unui amplu efort comun. Modul în care vom depăși actuala criză va marca profund conștiința noastră europeană și va da un nou sens viitorului Uniunii Europene. Solidaritatea și coeziunea europeană sunt valori de o importanță majoră, pe care se fundamentează continuitatea proiectului european și reconectarea la nevoile și așteptările cetățenilor noștri.

Au trecut 70 de ani de la „Declarația Schuman”, bazată pe o viziune comună asupra principiilor de unitate și cooperare europeană. Demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectul pentru drepturile omului, toate aceste valori, care au conturat proiectul european de la bun început, rămân astăzi la fel de valabile și capătă o semnificație mai profundă acum, când ne luptăm să salvăm viețile cât mai multor cetățeni europeni.

Țara noastră este pe deplin integrată în marea familie europeană. Românii și-au câștigat respectul Europei prin atașamentul autentic față de valorile europene și prin susținerea constantă pentru păstrarea nealterată a democrației și a drepturilor civice. Anul trecut, marcam Ziua Europei la Sibiu, în cadrul unui Summit în care liderii europeni și-au reafirmat angajamentul pentru o Europă unită și coezivă, în care statele membre trebuie să acționeze împreună pentru a reuși să vină cu răspunsuri eficiente în fața provocărilor comune.

„Spiritul de la Sibiu” își păstrează deplina relevanță și dobândește noi valențe în fața provocărilor de astăzi.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de importantă este o abordare comună, în spiritul unității și solidarității.

În confruntarea cu această provocare fără precedent, România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere. Echipe de medici și asistenți români s-au deplasat în Italia și Republica Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a epidemiei. De asemenea, țara noastră este primul stat membru care gestionează constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune, fiind deja livrate prin acest mecanism echipamente esențiale în zonele cele mai afectate. Totodată, România beneficiază de fonduri semnificative pentru atenuarea efectelor crizei, în valoare de peste un miliard și jumătate de euro din actualul buget multianual.

În aceste vremuri dificile, trebuie să fim conștienți că deciziile și acțiunile noastre de acum pot influența decisiv direcția strategică a marii familii europene. Este esențial să reconfirmăm, prin tot ceea ce facem, că viziunea noastră rămâne una comună și că, dincolo de diferențele și specificitățile noastre firești, ne unește voința de a găsi împreună soluții durabile și eficiente în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Interne a transmis următorul mesaj, potrivit unui comunicat: „Faptul că astăzi serbăm Ziua Europei, din postura deținerii pentru o perioadă de 6 luni a Președinției Consiliului Uniunii Europene, trebuie să ne amintească de cel puțin alte două evenimente fără de care această performanță a României, ca țară și ca națiune, nu ar fi fost posibilă: Independența României și Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

9 mai – o zi cu întreită semnificație pentru noi, care reprezintă tot atâtea momente de mândrie și respect față de înaintașii noștri – români și cetățeni ai marii familii europene.

Sentimentele de mândrie și onoare pe care le simțim astăzi nu ar fi fost posibile fără jertfa ostașilor în Războiul de Independență, curajul și sacrificiul românilor din cel de-Al Doilea Război Mondial sau fără hotărârea și iscusința clasei politice postdecembriste.

Istoria este făcută de oameni. Așadar, fiecare dintre noi este important. Așa cum detaliile fac diferența și gesturile frumoase, acțiunile corecte, altruismul și înțelepciunea influențează parcursul unei țări, al comunității din care facem parte.

Cred în România și în români, cred în Uniunea Europeană și în parteneriatul care a adus progresul în viața noastră a tuturor, fiind convinsă că destinul nostru ca națiune se contopește cu cel european.

La 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, putem constata beneficiile acestui demers, precum și eforturile conjugate ale tuturor statelor membre de a se adapta noilor provocări, de a răspunde acestora cu proiecte care să întărească încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană.

Este important ca toți să înțelegem rolul pe care îl avem și să continuăm să fim parteneri de încredere în acest spațiu european, care duce mai departe dezideratele înaintașilor și creează un viitor sigur urmașilor!

La mulți ani, Europa!”

George Ciamba, ministrul afacerilor Europene, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei, potrivit unui comunicat.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei, potrivit unui comunicat.

***

2018: Ziua Europei este marcată, anual, la data de 9 mai.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile UE își deschid porțile pentru public în zilele de 5 mai (la Bruxelles), 5 și 9 mai (la Luxemburg) și 10 iunie (la Strasbourg).

Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, organizate pentru a sărbători Ziua Europei și Europa, în general.

Klaus Iohannis, Președintele României, a susținut astăzi, 9 mai, la Palatul Cotroceni, un discurs cu ocazia recepției oferite de Ziua Europei, conform unui comunicat al AP.

Viorica Dăncilă, Prim-ministrul al Guvernului României, a lăsat un mesaj cu prilejul Zilei Europei, potrivit unui comunicat al GR.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

 
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Internațional, Legal Days, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ziua Europei”

  1. Această zi cu triplă seminificație: Ziua Independeței României, ziua în care este marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și Ziua Europei, semnifică un moment de sărbătoare pentru poporul român, dar în același timp și o ocazie minunată de a exprima gratitutine către toți eroii pentru libertate, independență.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD