Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

FSANP ref. situația lucrărilor de intervenții pentru ANP
08.05.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Infrastructură, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 8 mai 2018, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a transmis următoarele, potrivit unui comunicat al cărui text îl redăm integral:

„Investițiile în penitenciare, dezinformări de tip Ghiță Pristanda. Cele 22 de lucrări „în execuție”, dintr-o listă de 137 de pretinse investiții, sunt 12 în realitate.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a postat, în data de 3 mai 2018, pe site-ul oficial al instituției o așa-zisă Situație a obiectivelor de investiții/lucrări de intervenții pentru Administrația Națională a Penitenciarelor. Din păcate și acest demers al ministrului este o dezinformare de tip Ghiță Pristanda, diferența fiind că la numărătoare sunt adunate nu steaguri ci pretinse investiții.

20 din cele 22 de obiective de investiții în curs (care, de fapt, sunt 12) sunt prezentate în mod eronat și cu scopul de a dezinforma ca fiind de îmbunătățire a condițiilor de muncă, iar dezinformarea continuă în stil caragialesc, obiective care urmează a fi finanțate ori finalizate deja fiind prezentate a fi drept „în execuție”.

Din cele 22 de obiective de investiții prezentate eronat ca fiind de îmbunătățire a condițiilor de lucru, 20 ar fi exclusiv investiții în condiții de detenție și măsuri sau amenajări de siguranță (eg. Crearea a 70 de locuri de detenție – Penitenciar Deva, Împrejmuire unitate – Penitenciar Gherla, Transformare ateliere în spații de detenție – Penitenciar Găești sau Post trafo – Penitenciar Focșni).

Din cele 22 de obiective prezentate ca fiind în curs de execuție, 4 sunt de fapt finalizate (Pavilion Administrativ – Penitenciar Aiud, Post Control Vizite – Penitenciar Timisoara, Pavilion B si C – Penitenciar Giurgiu si Sistem Supraveghere Video – Penitenciar Bistrita), fiind adaugate doar pentru ca lista să pară mai consistentă.

Din cele 18 obiective care ar rămâne în categoria „în execuție”, 2 sunt în realitate în faza semnării contractului de execuție (Sediu Aparat Central – ANP, Înprejmuire unitate – Penitenciar Galați), iar alte 4 sunt doar în faza de alocare de fonduri (Sistem de supraveghere video – Penitenciar Targu Jiu, Sistem control acces – Penitenciar Satu Mare, Pavilion detenție – Penitenciar Codlea, Modernizare sală vizite – Penitenciar Focșni).

Avem așdar doar 12 obiective de investiții care sunt la acest moment în curs de execuție în sistemul penitenciar. 8,7% din lista prezentată înseamnă așadar proiecte concrete, restul sunt doar intenții care, în contextul înjumătățirii fondurilor pentru investiții în mandatul Tudorel Toader, nu prezintă certitudinea finalizării.

Pentru o informare corectă precizăm că îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajații din penitenciare înseamnă:
– amenajarea corespunzătoare a spațiilor de lucru – 90% dintre acestea fiind fiind la momentul actual improvizații fără acces la lumină naturală și cu o suprafață utilă de sub 4mp, uneori constând doar într-o măsuță plasată pe un hol pe care se plimbă deținuți;
– amenajarea, construirea sau modernizarea unor spații corespunzătoare pentru servirea mesei, vestiare, dușuri, depozitare a bunurilor personale – în foarte multe penitenciare și acestea sunt improvizate atunci când există;
– amenajarea unor spații pentru efectuarea de activități sportive și de pregătire profesională – pentru deținuți lipsa accesului la astfel de facilități constituie motiv de clasificare la condiții improprii.

Reamintim că, recent, Administrația Națională a Penitenciarelor a decis evacuarea urgentă a unor corpuri de detenție din Penitenciarele Iași și Poarta Albă, acestea prezentând risc de prăbușire certificat prin expertize tehnice de cel puțin 1 an, situația fiind cunoscută ministrului Justiției.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti