Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Independenței României
09.05.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua Independenței României este marcată, anual, la data de 9 mai.

2018: Ziua Independenței României este marcată, anual, la data de 9 mai.

Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru poporul român un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă.

La 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a ţării, de la care se împlinesc anul acesta 134 de ani. În faţa Adunării, Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe declara: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare…, suntem o naţiune liberă şi independentă”. O interpelare asemănătoare a venit şi de la Senat, în ziua de 10 mai din partea senatorului Alexandru Orăscu, la care Mihail Kogălniceanu a dat un răspuns asemănător celui de la Cameră: „Declarăm dar, că de aici încolo ne aşteptăm la o viaţă independentă, la o viaţă de sine stătătoare…”

Proclamarea independenţei a fost salutată cu entuziasm de toţi locuitorii ţării şi de românii din provinciile istorice aflate încă sub dominaţie străină. Adeziunea largă, de masă, la actul din 9 mai 1877, care însemna realizarea unuia dintre idealurile fundamentale urmărite prin secole de înaintaşi, a stat la temelia sprijinului neprecupeţit acordat de întreaga noastră naţiune oştirii române, angajate în războiul menit să consacre independenţa deplină a ţării. Din prima, până în ultima zi a confruntărilor, populaţia a contribuit masiv, prin ofrande în bani, alimente, obiecte de îmbrăcăminte, medicamente, furaje şi alte bunuri, la înzestrarea, echiparea şi întreţinerea unităţilor operaţionale. Numeroşi locuitori s-au oferit să participe, ca voluntari, la marile bătălii desfăşurate în sudul Dunării. Toate aceste aspecte au conferit, de la început, războiului din 1877-1878 un caracter popular şi naţional, asigurând oştirii, pe lângă sprijinul material, un însufleţitor suport moral.

Primăria Municipiului Turda vă invită la ceremonialul militar – religios organizat astăzi, 9 mai 2018, cu ocazia Zilei Europei, a împlinirii a 73 de ani de la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial şi a împlinirii a 141 de ani de la Proclamarea Independenţei de stat a României de la 1877.

Evenimentul se va desfăşura începând cu ora 12.00, la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe din Turda și va cuprinde următoarele momente:
– sosirea delegaţiei oficiale
– intonarea Imnului de Stat al României
– intonarea Imnului Uniunii Europene
– serviciu religios (Te Deum)
– alocuţiuni
– depunere oficială de coroane
– defilarea Gărzii de onoare
– depunere de coroane a celorlalte delegaţii.

Tot astăzi va avea loc va vernisajul Salonului Național de Fotografie „Fotogeografica  2018”, în Foaierul Media a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București, începând cu ora 18:30.

Joi, 10 mai 2018 (10:00), Biblioteca Academiei Române vernisează expoziția „Războiul de Independență 1877-1878“, dedicată împlinirii a 141 de ani de la declararea Independenței statului român. Evenimentul va avea loc în sala de expoziții „Theodor Pallady“ și se va desfășura în prezența conducerii Academiei Române. Organizatorii manifestării sunt Biblioteca Academiei Române, prin Cabinetul de Stampe și Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și Muzeul Național al Literaturii Române.

Vor fi expuse peste 150 de lucrări din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române: gravură, litografie, scrisori și telegrame oficiale, presă. Vizitatorii vor putea admira opere celebre ale lui Nicolae Grigorescu, precum „Dorobanți în tranșee“, „Santinela“, „Atacul Opanezului“. Simezele expun de asemenea o selecție reprezentativă din lucrările lui H.N. Dembitzky care prezintă scene și momente din bătăliile decisive purtate în războiul de independență: „Luarea drapelului cavaleriei turcești de un cavalerist român“, „Căpitanul Valter Mărăcineanu înalță drapelul românesc după cucerirea redutei Grivița“, „Capitularea Plevnei. Armata turcă se predă generalului român Cerchez la 28 noembriu 1877“, „Lupta de la Smârdan“, „Osman Paşa rănit se predă prisonier“. Un capitol important în cadrul expoziției este constituit de evocarea personalității viitorului Rege Carol I, a prezenței sale în fruntea armatei române, dar și a activității sale diplomatice, care sunt reliefate prin stampele lui E. Volkers: „Carol I pe câmpul de luptă“ sau „Domnitorul Carol I în fruntea Roșiorilor“, precum și într-o serie de scrisori și documente oficiale.

Expoziția, în ansamblul ei, urmărește înfățișarea retrospectivă a întregului traseu parcurs pentru dobândirea independenței și a contextului istoric, începând cu pregătirile de război și semnarea convenției româno-ruse la 26 septembrie 1876, desfășurarea războiului și momentele sale de dramatism și de glorie, proclamarea independenței de stat a României, la 9 mai 1877, de către Mihail Kogălniceanu, în Adunarea Deputaților, până la recunoașterea independenței și suveranității României, la 13 iulie 1878, în cadrul lucrărilor Congresului de la Berlin.

Curator expoziție: Gabriela Dumitrescu, șefa Cabinetului Manuscrise, carte rară al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 10-30 mai 2018, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-16:00. Intrarea este liberă.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

 


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.